«Δεν είναι τιμωρία, είναι αξιολόγηση» λέει ο Χατζηδάκης για τη μονιμότητα – Και… μπόνους για τους καλούς

Αναμόρφωση στο Δημόσιο με άρση μονιμότητας και βαθύτερη αξιολόγηση υπόσχεται ο Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για τιμωρία, αλλά για αναγκαία «εγρήγορση». Στο τραπέζι και οι πρωτοβουλίες για στέγαση, Τέμπη και Παλαιστίνη.

«Δεν είναι τιμωρία, είναι αξιολόγηση» λέει ο Χατζηδάκης για τη μονιμότητα – Και... μπόνους για τους καλούς

Η άρση μονιμότητας και η γενίκευση της αξιολόγησης στο Δημόσιο δεν είναι τιμωρία αλλά μέτρο «αποτελεσματικής λειτουργίας», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν τίθεται θέμα ιδεοληψίας», σημείωσε, τονίζοντας ότι η συζήτηση «έρχεται από την κοινωνία» και όχι μόνο από την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ανέφερε ότι θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια με καθορισμένους άξονες, και έκανε λόγο για επέκταση των μπόνους απόδοσης. «Όλοι είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε ότι ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζεται αξιολόγηση με εγγυήσεις αξιοκρατίας.

Μητσοτάκης για Συνταγματική Αναθεώρηση: «Ζητούμε αλλαγές στα άρθρα για ευθύνη υπουργών, παιδεία και αξιολόγηση στο Δημόσιο»

Όσον αφορά τις απολύσεις, γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί περίπου 1.000 υπάλληλοι με αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων. Παράλληλα, προανήγγειλε νέα εργαλεία αξιολόγησης όπως ερωτηματολόγια και δυνατότητα αξιολόγησης υπηρεσιών από πολίτες στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας.

Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης και εξήγγειλε μέτρα για το στεγαστικό πρόβλημα με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών. Ανέφερε μάλιστα παραδείγματα κοινωνικής κατοικίας όπως η ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά και η Ανατόλια στη Νέα Ιωνία, ενώ δεν απέκλεισε ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για νέες πρωτοβουλίες.


Για την πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, δήλωσε ότι η ΝΔ θα καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση ώστε να αποφασίσει ο «φυσικός δικαστής». Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ποινικό λαϊκισμό και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν επιχειρεί καμία συγκάλυψη.

Τέλος, για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ανέφερε πως η Ελλάδα προώθησε ψήφισμα στον ΟΗΕ που συνυπέγραψαν 80 χώρες και επισήμανε ότι ενώ η χώρα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ, «έχουμε και παραπάνω απαιτήσεις από τους φίλους μας». Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη την τραγωδία που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός και δήλωσε πως «έχουν ξεπεραστεί όρια».