«Δεν είσαι μόνη»
Του Ιάσονα Φωτήλα, Βουλευτής Αχαΐας.
Στις μέρες μας η βία παραμένει είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα. Διαχρονικό, με πολλές μορφές και προεκτάσεις. Συνήθως ξεκινάει με λεκτική βία, προχωράει σε ψυχολογική και οικονομική και καταλήγει στα χειρότερα επίπεδά της στην σωματική και την σεξουαλική. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται σε ζευγάρια, συνήθως με παιδιά, στα οποία η γυναίκα δεν είναι εργαζόμενη και ο άνδρας ανήκει συνήθως στην κατηγορία των οικονομικά επιτυχημένων.
Οι άνδρες δημιουργούν αρχικά την «εξαρτημένη σχέση» και οι γυναίκες – θύματα δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να αποκοπούν από αυτή την «εξάρτηση» και να δώσουν τέλος στην εφιαλτική πραγματικότητά της. Τί είναι όμως αυτό που τους λείπει; Το θάρρος.. Το θάρρος να καταγγείλουν το περιστατικό και την παραβατική συμπεριφορά που βιώνουν. Επίσης πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου η βία προχωράει/εκδηλώνεται και στα παιδιά της οικογένειας. Ειδικά στην επαρχία η γυναίκα-θύμα φοβάται ότι θα στιγματιστεί από τον περίγυρο και αυτό είναι ακόμη ένας κατασταλτικός παράγοντας για την αποσιώπηση αυτών των περιστατικών.
Μην ξεχνάμε επίσης και το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες αυτοενοχοποιύνται θεωρώντας τις ίδιες υπεύθυνες για τις καταστάσεις βίας που βιώνουν.
Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 τα κρούσματα έμφυλης – ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 20% και όλο και έρχονται στο φως περιστατικά που σόκαραν και συνεχίζουν να σοκάρουν την κοινωνία μας. Ισως όμως αν θέλουμε να εξετάσουμε αυτή την αύξηση από μία διαφορετική οπτική γωνία, θα λέγαμε ότι οι γυναίκες πλέον έχουν βρει το θάρρος να καταγγέλλουν τέτοιου είδους βιαιοπραγίες σε βάρος τους διότι νιώθουν πλέον έμπρακτα ότι το κράτος και η κοινωνία είναι εκεί για να τις στηρίξει ποικιλοτρόπως με κάθε δυνατό μέσο.
Πιο συγκεκριμένα:
Υπάρχει η καμπάνια του ΟΗΕ «Orange The World» όπου το πορτοκαλί χρώμα συμβολίζει ένα λαμπρό μέλλον χωρίς βία και είναι ένα μέσο που επιδεικνύει την αλληλεγγύη όλων μας για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας.
Εχει δημιουργηθεί το ελληνικό #MeTOO που αφορά στη δημοσιοποίηση υποθέσεων σεξουαλικών παρενοχλήσεων με στόχο την ενδυνάμωση αυτού για να μην μένουν άλλο κρυφά τα περιστατικά έμφυλης βίας και οι δράστες να τιμωρούνται.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα σε τρία πεδία∙ τις θεσμικές αλλαγές, την ενίσχυση της καταστολής και την φροντίδα των θυμάτων.
Εχει προχωρήσει στη σύνταξη εθνικών σχεδίων δράσης «Ισότητα των φύλων» και «Προστασία των ανηλίκων».
Εχει εφαρμόσει αλλαγές στον ποινικό κώδικα ώστε να είναι σκληρότερες οι ποινές των δραστών.
Εχει δημιουργήσει επίσης τις υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ. Αντίστοιχο γραφείο πριν λίγο καιρό εγκαινιάστηκε και στην Πάτρα.
Επίσης στην πόλη μας υπάρχει το συμβουλευτικό κέντρο για τη βία κατά των γυναικών που απαρτίζεται από γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και δικηγόρους εξειδικευμένους πάνω στα θέματα βίας. Υπάρχουν άλλα 43 συμβουλευτικά κέντρα και 19 δομές στήριξης όπου φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά αυτών.
Λειτουργεί η γραμμή υποστήριξης 15900 όλο το 24ωρο όπως επίσης πυλωτικά η χρήση του «Panic Button» με το οποίο μπορούν τα θύματα να ειδοποιήσουν σιωπηλά τις αστυνομικές αρχές.
Μην ξεχνάμε όμως και το ΚΕΔΑΣΥ που κάνει παρεμβάσεις στα σχολεία όπως επίσης και τα προγράμματα για εργασία για τις κακοποιημένες γυναίκες.
Τέλος, υπάρχει ο διαδικτυακός ιστότοπος «women sos» (https://womensos.gr) τον οποίο μπορεί να επισκεφτεί ο οποιοδήποτε και να βρει πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα θέματα αυτά.
Ολοι είμαστε εδώ, με πράξεις και δράσεις καθημερινά δίπλα στα κακοποιημένα άτομα.
Μη φοβάσαι πια. «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ», «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News