«Δεν καίγεται με τη μία»: Το πείραμα του Λακαφώση με έλαια σιλικόνης για την τραγωδία στα Τέμπη

Σε ζωντανή μετάδοση, ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης επιχείρησε να δώσει επιστημονική απάντηση σε θεωρίες καύσης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έκαψε έλαια σιλικόνης και μίλησε για τους πραγματικούς χρόνους και τις συνθήκες ανάφλεξης.

καίγεται

Ένα ιδιαίτερο και αποκαλυπτικό πείραμα παρουσίασε στην εκπομπή «Εδώ» με τον Σταμάτη Ζαχαρό στο ONE TV ο Κώστας Λακαφώσης, τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Αντικείμενο της επίδειξης ήταν η καύση ελαίων σιλικόνης, στο πλαίσιο της συζήτησης γύρω από τις συνθήκες φωτιάς στο μοιραίο δυστύχημα.

Κρατώντας έναν λύχνο Μπούνσεν, ο Λακαφώσης εξήγησε ότι η θερμοκρασία στο κέντρο της φλόγας μπορεί να φτάσει έως και τους 1.500 βαθμούς Κελσίου. «Το χέρι καίγεται στους 65-70 βαθμούς. Εδώ έχουμε 1.200-1.500 βαθμούς. Γιατί δεν έπαθα εγκαύματα; Έτσι λέει το Internet», σημείωσε ειρωνικά, τονίζοντας τη σύγχυση που προκαλεί η μη επιστημονική πληροφόρηση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ρόλο της ποσότητας του υλικού: «Είναι άλλο να ψεκάσεις ένα γραμμάριο και άλλο να ψεκάσεις δύο τόνους. Ο χρόνος καύσης εξαρτάται από τη μάζα», ξεκαθάρισε.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, έκαψε on air έλαια σιλικόνης και ανέλυσε τη διαδικασία: «Δεν καίγεται με τη μία. Χρειάζεται χρόνο. Το άσπρο υπόλειμμα είναι διοξείδιο του πυριτίου», εξήγησε. Στην ερώτηση αν τα ατμοποιημένα έλαια καίγονται ταχύτερα, απάντησε με νόημα: «Το “πιο γρήγορα” δεν σημαίνει “αρκετά γρήγορα”. Αυτό εξετάζει η έκθεση Κωνσταντόπουλου. Το έλαιο σχηματίζει κέλυφος από πυρίτιο που καθυστερεί την καύση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις περιβαλλοντικές συνθήκες, υπογραμμίζοντας πως «για να αναφλεγεί το έλαιο πρέπει να υπάρχει συνθήκη φούρνου. Στους 10 βαθμούς το βράδυ στην ύπαιθρο, αυτό δεν είναι δεδομένο». Ο μηχανισμός καύσης, όπως εξήγησε, δεν λειτουργεί απλά με την επαφή με τη φλόγα: «Αν μια σταγόνα δεν ανάψει στον αέρα, μόλις πέσει στο έδαφος, δεν θα ανάψει ποτέ. Αυτός είναι ο λόγος που οι χημικοί επιμένουν πως τα έλαια σιλικόνης δεν είναι αυτονόητο ότι καίγονται έτσι εύκολα».

Το πείραμα του Λακαφώση επιχειρεί να αποδομήσει αμφιλεγόμενες αναλύσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης, ειδικά όταν πρόκειται για μία από τις πιο τραγικές υποθέσεις της πρόσφατης ιστορίας της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο θάνατος δεν δικαιώνεται»: Στην «Π» η σύζυγος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

«Ποιος χτύπησε τη Hellenic Train;»: Τα σενάρια, οι ομοιότητες με το Υπουργείο Εργασίας και οι υποψίες της Αντιτρομοκρατικής ΒΙΝΤΕΟ

Διπλή δολοφονία στο Αίγιο: Τους σκότωσε με πόδι σιδερένιου τραπεζιού

Καιρός: Από τον ψυχρό αέρα στη λιακάδα του Πάσχα – Άνοδος θερμοκρασίας, με λίγες μπόρες, η πρόγνωση για την Πάτρα

Ο Τραμπ περικυκλώνει την Κίνα, αλλά απομονώνει τις ΗΠΑ: Παγκόσμιο μέτωπο με ρωγμές

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Αγίας Πετρούπολης: Ποιες περιοχές της Ουκρανίας “προσφέρθηκαν” για τερματισμό του πολέμου

Πάσχα 2025: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων – Σε πλήρη ισχύ το εορταστικό ωράριο