ΔΕΘ 2023: Ο Μητσοτάκης για ανασχηματισμό, ακρίβεια, καταστροφές σε Θεσσαλία και Εβρο- Ολες οι απαντήσεις

Ολες οι απαντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης

ΔΕΘ

Το μήνυμα της ολικής επανέναρξης μετά τις καταστροφικές συνέπειες των φονικών πυρκαγιών και πλημμυρών, που «δοκίμασαν» και «ρήμαξαν» την Ελλάδα, αναμένεται να στείλει εκ νέου από την 87η ΔΕΘ σήμερα, Κυριακή (17.09.23) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι προβολείς είναι στραμμένοι στη συνέντευξη Τύπου, με τον ίδιο να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις για όσα εξήγγειλε χθες κατά την ομιλία του από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Η «Πελοπόννησος», το pelop.gr και ο Peloponnisos fm εκπροσωπούνται στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού από τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο.

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μηνύματα σε πολλούς και όλες οι νέες παροχές που ανακοίνωσε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες το «καλάθι» των παροχών. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται 28 μέτρα στήριξης, με το ξεπάγωμα των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να ξεχωρίζει, ενώ παράλληλα εξέπεμψε «σήμα» αλλαγής του σχεδιασμού για τη διαχείριση των φυσικών φαινομένων, μεταρρυθμίσεις στο κράτος και δυναμική πολιτική για την πάταξης της φοροδιαφυγής.

Πρώτη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση
«Το φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές», λέει αρχικά ο πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Το καιρικό φαινόμενο ήταν πολύ πιο έντονο από τον Ιανό. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ακριβώς το τι θα συμβεί».

Για το 112: «Προειδοποιητικά SMS εστάλησαν σε όλη τη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο του 112 για τις πλημμύρες είναι διαφορετικό από αυτό για τις φωτιές. (…) Η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας ήταν να ανέβουν οι κάτοικοι πιο ψηλά. Και δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα γι αυτό το λόγο».

Για το στρατό: «Σε απόλυτη συνεννόηση με το στρατό αποφασίσαμε την Πέμπτη ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν όταν δώσει το πράσινο φως η πυροσβεστική και όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. (…) Πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν στις εκκενώσεις. Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή γιατί δεν φτάσαμε εγκαίρως. (…) Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές γιατί μετά το φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα».

Για την επόμενη ημέρα: «Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από τη διαχείριση των υδάτων της. (…) Χρειαζόμαστε βοήθεια σε επίπεδο υποστήριξης. (…) Δεν μιλάμε μόνο για αντιπλημμυρική ασφάλεια, μιλάμε για μια κρίσιμη περιφέρεια για την διατροφική ασφάλεια της χώρας. (…) Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση για την ηγεσία του Οργανισμού».

Ερώτηση για τις δαπάνες της Πολιτικής Προστασίας και τον κρατικό μηχανισμό

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και χτυπά την πατρίδα μας και τη Μεσόγειο. Όλες οι χώρες έχουν ζήτημα με παρεμφερή φαινόμενα. Γι αυτό θυμίζω ότι αναδείξαμε τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας. (…) Έγιναν αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το πόσο βοήθησαν θα το πουν οι ειδικοί. Οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, δεν πλημμύρισαν. (…) Δεν είναι μόνο θέμα διαχείρισης πλημμυρών, αλλά θέμα διαχείρισης υδάτων».

Για το πρόγραμμα Αιγίς: «Εμείς εξασφαλίσαμε διακριτό πρόγραμμα από την ΕΕ για την πολιτική προστασία. Ένα πρόγραμμα που μας πήρε χρόνο να το ετοιμάσουμε. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες άρχισαν να τρέχουν. Και η απαίτησή μου είναι το πρόγραμμα αυτό να τρέξει πιο γρήγορο. Το πρόγραμμα αυτό όμως ως προς τα εναέρια μέσα εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να τρέξει πιο γρήγορα.

Ελπίζω όμως στην επόμενη αντιπυρική περίοδο πολλές δράσεις του Αιγίς να έχουν ολοκληρωθεί».

Ερώτηση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις φωτιές και τις πλημμύρες

«Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη, δεν είναι ώρα να μιλήσω γι αυτά. Θέλω να μιλήσω για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Στην περίπτωση του Ντάνιελ, ως προς την πολιτική προστασία, δεν αισθάνομαι πως ενσωματώσαμε τα μετεωρολογικά στοιχεία όπως έπρεπε. Γι αυτό θα μεταφέρουμε την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο υπό την εποπτεία της Πολιτικής Προστασίας. (…) Χρειαζόμαστε αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα για την εμπλοκή του στρατού».

Στην Πολιτική Προστασία ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο

Η πρώτη είδηση της συνέντευξης Τύπου: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο περνούν στην Πολιτική Προστασία. Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι επιστήμονες κατά την επίσκεψή του στον Έβρο του είπαν πως η φωτιά στη Δαδιά δεν ήταν τόσο καταστροφική.

Τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

Ερώτηση στον πρωθυπουργό για την επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν

Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το ότι αποκαταστάθηκαν οι δίαυλοι με την Τουρκία. (…) Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι της συζήτησης. Όπως τα ζητήματα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. (…)

Επειδή εμείς ακολουθήσαμε μία αποτελεσματική πολιτική τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, περνάει μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα ακόμα όπλο που έχουμε στα χέρια μας. Έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, δεν θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Να συμφωνήσουμε πολιτισμένα για το πού διαφωνούμε. Να μην οδηγεί σε ρητορική επεκτακτική και σε ένταση στο πεδίο».

Ερώτηση στον πρωθυπουργό για την αντίδραση του Επιτελικού Κράτους

Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά κάθε υπουργό και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του. (…) Το επιτελικό κράτος λειτούργησε μετά την κακοκαιρία Daniel. Άμεσα στήθηκε το συντονιστικό στη Θεσσαλία, ήταν εκεί οι υπουργοί. (…) Το νερό που έπεσε στη Θεσσαλία, ήταν πρωτοφανές. Όποιος πιστεύει πως θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε, είναι βαθιά νυχτωμένος. Το λένε και οι ευρωπαίοι ειδικοί. (…) Δεν καταλαβαίνω πιο θα ήταν το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος. Να μην υπάρχει συντονισμός; Ο κάθε υπουργός να κάνει ότι θέλει; (…) Η κριτική πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και συγκροτημένη. Το κράτος έχει πολλά ζητήματα στη λειτουργία του. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε. Και είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Μην πετροβολούμε όμως έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης τον οποίο εγώ θα εξακολουθώ να υποστηρίζω γιατί δεν μπορώ να δω άλλη εναλλακτική στον τρόπο που λειτουργούμε».

Μητσοτάκης για ακρίβεια

Παγκόσμιο φαινόμενο χαρακτήρισε την ακρίβεια ο πρωθυπουργός και τόνισε πως το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους. Με βοηθήματα που δεν είναι δομική απάντηση στο πρόβλημα. Χρειάζεται σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέσω αύξησης μισθών και μείωσης φόρων. Κάνει αναφορά στη ΔΙΜΕΑ και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις. (…) Είμαι διατεθειμένος να δώσω μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο στην αρχή της κυβερνητικής θητείας

«Δεν είναι rotation που έγινε στην τύχη. (…) Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί. Και ένας υπουργός αξιολογείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι η αποτελεσματικότητα. (…) Δεν μπορώ σε 2 μήνες να κρίνω εάν ένας υπουργός είναι αποτελεσματικός. Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά και εκεί η κρίση μου μπορεί να είναι ακαριαία. (…) Δώστε μας λίγο χρόνο να κριθεί η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. (…) Μέσα σε 3 μήνες η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα. Εάν δεν υπήρχαν οι φωτιές και οι πλημμύρες, αυτό θα ήταν το πρώτο θέμα στη ΔΕΘ. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, υλοποιήσαμε ήδη το μισό μας κυβερνητικό πρόγραμμα στην οικονομία, φέρνουμε ήδη σημαντικά νομοσχέδια που φέρνουν τομές στην αγορά εργασίας. Καλή η κριτική ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της».

Ερώτηση για τη φοροδιαφυγή

«Η τεχνολογία μας βοηθάει πολύ. Στο να μπορέσουμε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων, να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Όταν κάποιοι αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα και βλέπουν τον… εξυπνάκια να μην έχει καμία κύρωση, θα καταφύγουν κι αυτοί στην παραβατικότητα. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να χτίσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης που οδηγούν σε αλλαγές συμπεριφορών σε επίπεδο κοινωνίας. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό, θα βοηθήσουν για το υψηλό πρωτογενές πλεονάσματα και προφανώς θα αποδεσμεύσουμε πόρους για την υγεία, την παιδεία, την πολιτική προστασία».

Για την υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές

Ο προϋπολογισμός είναι πολύ δύσκολο να καλύπτει όλες τις ζημιές από τις καταστροφές την εποχή της κλιματικής κρίσης. Το κάναμε με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. (…) Πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά εάν έχουμε αυτή τη δυνατότητα και ποια είναι η ευθύνη του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης για την ασφάλιση της περιουσίας του για κάτι που είναι πιθανό να συμβεί. Πιστεύω πως θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα που η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα. Θα δούμε πως θα βοηθήσει το κράτος. Αλλά όσα περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται, τόσο μικρότερα είναι θα είναι τα ασφάλιστρα.

Πώς αισθάνεται ο επιχειρηματίας που έχει ασφαλίσει την επιχείρησή του, όταν βλέπει ότι το κράτος βοηθάει έναν επιχειρηματία που δεν έχει προχωρήσει σε ασφάλιση; (…) Πρέπει να σκεφτούμε πως οι αγρότες καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ.

Ερώτηση για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα έχει μάθει από τα λάθη της και θα στοχεύει στην ουσία και όχι την επικοινωνία. Δεν μπορώ να κάνω καμία κρίση για τον κύριο Τσίπρα, αυτά θα τα απαντήσει η ίδια η ζωή.

Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο – Με σταυρό οι ευρωεκλογές

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω αλλαγή στον εκλογικό νόμο», είπε ο πρωθυπουργός. «Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες».

Για αυξήσεις μισθών

Ως προς μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν έχει να ανακοινώσει κάτι νεότερο. Ως προς το μέσο μισθό, ανέφερε: Προεκλογικά έθεσα δύο στόχους να είναι ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ. Ο κατώτατος θα έρθει με κυβερνητική απόφαση, ο μέσος μισθός είναι ζήτημα της αγοράς. Βλέπουμε όμως ότι οι μισθοί αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανεργία μειώνεται. Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν καταρτισμένο προσωπικό, την ίδια ώρα έχουν μείωση φορολογίας και μπορούν να υποστηρίξουν λελογισμένες αυξήσεις μισθών. Πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα».

Νέα ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να μην αντιλαμβάνεται πως σε μια διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχει το 100% των στόχων του. (…) Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει θέματα εθνικής κυριαρχίας. (…) Η συζήτηση αυτή δεν είναι απλή. 40 χρόνια συζητάμε με την Τουρκία. Δεν είμαι αφελής, αλλά οφείλω να διερευνήσω αυτό το παράθυρο ευκαιρίας».

Ερώτηση για τις νέες ταυτότητες

«Είμαι πάντα ανοιχτός στο να εξηγώ τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Είναι σαφές πως οι ταυτότητες που έχουμε από το 1962 δεν μπορούν να σταθούν στην Ευρώπη. (…) Έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις. Η έκδοση ταυτότητας είναι διοικητική πράξη, θα προχωρήσει. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει μαζικότητα στο κίνημα κατά των νέων ταυτοτήτων.(…) Οι παλιές ταυτότητες θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026»

Ερώτηση για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αναλάβει διεθνή ρόλο

«Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω». Έχω εκλεγεί με ένα υψηλό ποσοστό πρωθυπουργός και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του λαού την επόμενη 4ετια. (…) Προτιμώ να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα. (…) Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά»

Ερώτηση για Σπαρτιάτες και κάθοδο Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές

«Είμαι ανοικτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων τα οποία αποδεδειγμένα σχετίζονται με πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί, έστω και πρωτόδικα, για εγκλήματα που όλοι γνωρίζουμε. Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχουν υποθέσεις στο εκλογοδικείο που αφορούν τις εκλογές του Ιουνίου για το κατά πόσο ο Άρειος Πάγος παραπλανήθηκε, για το κατά πόσο ο αρχηγός που εμφανίστηκε στη Βουλή δεν ήταν ο πραγματικός».

Για τον χώρο της Υγείας και το ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με το θέμα του ΕΣΥ, σημείωσε πως «υπάρχει ζήτημα αποχώρησης προσωπικού. Θέλουμε σίγουρα να πληρώνουμε καλύτερα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Οι πρώτες αυξήσεις στο δημόσιο δόθηκαν στους υγειονομικούς, κατά 10% πέρα από τα έκτακτα βοηθήματα για τη διάρκεια της πανδημίας. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Έχει να κάνει με δομές, οργάνωση και αξιοποίηση τεχνολογίας».

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, αλλά ενισχύεται στη λογική της ένταξης στην πανεπιστημιακή ζωή του τόπου. Αλλά χρειάζεται καλύτερος συντονισμός με τους πρυτάνεις. Θυμίζω πως η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο της αστυνομίας. Η αστυνομία έχει κάνει ήδη παρεμβάσεις, έχει απελευθερώσει χώρους που τελούσαν υπό κατάληψη. (…) Χρειαζόμαστε πιο ενεργή συμμετοχή των πρυτάνεων που πρέπει να καταρτίσουν τα σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμιά τους»

Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης γι αυτή την 4ετία. Ο χρόνος που θα το φέρουμε προς ψήφιση είναι δική μου απόφαση.

Για την επενδυτική βαθμίδα

«Η επενδυτική βαθμίδα είναι σημαντική για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Μεγάλη σημασία για εμάς δεν έχει μόνο το επιτόκιο αναφοράς, αλλά και το spread. Η Ελλάδα έχει πετύχει να δανείζεται με επιτόκιο καλύτερο από της Γαλλίας. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, όμως, καίνε τους πολίτες. Αλλά έχει μεγάλη σημασία η επενδυτική βαθμίδα. Δεν κρυβόμαστε, όμως, πίσω από αυτή την επιτυχία».

Για αφαίρεση αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2026. Όταν δεν είμαστε σίγουροι, είναι καλύτερο να αναζητούμε άλλους οικονομικούς πόρους. Δεν σημαίνει όμως πως αυτά τα έργα (σ.σ. αντιπλημμυρικά) απορρίπτονται..

Θα υπάρξει νέα αναθεώρηση της αναθεώρησης, η οποία θα στρέψει τα κονδύλια στην αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία οι οποίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως ξέρετε η ιστορία των αντιπλημμυρικών είναι μεγάλη στη χώρα μας. Έχουμε πολλές προσφυγές, πολλές εκ των οποίων από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Δεν κρίνω αν είναι καλές ή κακές οι προσφυγές. Είναι η πραγματικότητα.

Θα δώσουμε σημασία στα μικρά έργα, στα ορεινά έργα, που είναι ενδεχομένως και πιο σημαντικά από τα μεγάλα φράγματα τα οποία και ακριβά είναι και δύσκολα στην υλοποίηση.

Για τον Ποινικό Κώδικα

«Σίγουρα είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να κάνουμε αλλαγές εκ των υστέρων στον ποινικό κώδικα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί κάποιος άνθρωπος μπορεί να τρέχει με 140χλμ, να σκοτώνει δύο ανθρώπους και να μην μπαίνει ούτε μία ημέρα στη φυλακή. Αυτές οι παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν σύντομα και θα είναι τομή με το χθες, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη».

Για τον Ποινικό Κώδικα

«Σίγουρα είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να κάνουμε αλλαγές εκ των υστέρων στον ποινικό κώδικα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί κάποιος άνθρωπος μπορεί να τρέχει με 140χλμ, να σκοτώνει δύο ανθρώπους και να μην μπαίνει ούτε μία ημέρα στη φυλακή. Αυτές οι παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν σύντομα και θα είναι τομή με το χθες, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη».

Για τα Airbnb

Για τα μέτρα που εξήγγειλε για τα Airbnb: «είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων για να εξισωθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού. Θα βοηθήσουμε να μην έχουμε την πίεση που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές, αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε παραπέρα, και να σκληρύνουμε το πλαίσιο, το συζητώ. Αλλά χωρίς να σκοτώσουμε μια δραστηριότητα για τη χώρα που έχει σημασία για τους ιδιοκτήτες».

Για επίδομα θέρμανσης και αστυνόμευση

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί ξανά. Ευτυχώς δεν είμαστε στη θέση όπως πέρυσι που είχαμε να διαχειριστούμε υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Μπορούμε καλύτερα ως προς τα ζητήματα αστυνόμευσης. (…) Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για την αστυνομία. Έχει κάνει πολλά καλά η αστυνομία, αλλά σίγουρα η διαχείριση των Κροατών χούλιγκανς θα μπορούσε να είναι καλύτερη.