ΔΕΘ: Τα σενάρια για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού – Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει»

Με ποια μέτρα θα γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ, τι πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

ΔΕΘ

Ένας μήνας μας χωρίζει από την ημέρα που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη θα εξαγγείλει το νέο πακέτο μέτρων στους πολίτες, ένα πακέτο το οποίο εκτός απροόπτου θα είναι γενναιόδωρο και θα επιδράσει ανακουφιστικά σε έναν δύσκολο χειμώνα που έχει μπροστά της η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο σβήνουν και γράφουν διαρκώς για να φτάσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο τελικό σχέδιο, το οποίο θα έχει δυο στόχους: να δίνει απαντήσεις στις ανάγκες της κοινωνίας και να διατηρεί την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Ο δημοσιονομικός χώρος ήδη υπάρχει και η εικόνα του θα είναι πιο ξεκάθαρη τον Σεπτέμβριο. Πάντως, ήδη τα δείγματα για τα έσοδα είναι θετικά τόσο από τον τουρισμό όσο και από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  το πακέτο μέτρων θα αγγίξει ιδίως τη μεσαία τάξη αλλά και τους πολίτες που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Μόνος γρίφος είναι το πως θα κινηθεί η οικονομία καθώς οι εξελίξεις σε οικονομικό αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι απρόβλεπτες.

«Το περιεχόμενο του πακέτου της ΔΕΘ σχηματοποιείται αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτίσει το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, οι πρόσθετες δαπάνες θα αγγίζουν τα 2 δις.

Με ποια μέτρα θα γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ

Αύξηση συντάξεων
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα. Το ύψος της αύξησης προκύπτει από το άθροισμα των δύο ποσοστών: του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή διαιρούμενου διά του δύο.

Αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 3,1% και ο πληθωρισμός κατά 5,6%, που είναι οι αντίστοιχες προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει κοντά στο 4,5%. Επειδή όμως προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,6% για τον μήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων.

Εισφορά αλληλεγγύης
Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Θα περιλαμβάνει, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και μέτρα που θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης
Το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Επίσης, αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές των καυσίμων ένα fuel pass 3.

Μείωση φορολογικών συντελεστών
Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Τέλος επιτηδεύματος
Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος των 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία να θεωρείται διαχειρίσιμο.

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ
Ένα μέτρο που θα δράσει ανακουφιστικά στην αγορά αλλά και θα ελαφρύνει το καλάθι της νοικοκυράς. Η μείωση αναμένεται να γίνει ως εξής: μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

Να μην ξεχνάμε και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με πολλά να είναι ήδη σε ισχύ.

Τέλος, να σημειώσουμε δυο πράγματα. Πρώτον κάποια από τα παραπάνω μέτρα δεν θα τεθούν σε ισχύ από τις 12 Σεπτεμβρίου αλλά  δεν αποκλείεται σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες να ακούσουμε από τα χείλη του πρωθυπουργού και κάποιο μέτρο το οποίο δεν είναι στα αναμενόμενα.

Πηγή: newsbeast.gr