Διαμαρτυρίες… χωρίς «λουκέτα» στην αγορά – Παραδοχή φοροδιαφυγής από ηλεκτρολόγους- Η Πάτρα ενάντια στο νέο φορολογικό

Αντίθετοι στο προς ψήφιση νομοσχέδιο τεκμαρτής φορολόγησης φορείς της Αχαΐας, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης. Ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες στην έμπρακτη διαμαρτυρία. «Χειρόφρενο», με κομβόι, από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες Ταξί.

Διαμαρτυρίες

Την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο τεκμαρτής φορολόγησης εξέφρασαν χθες με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στην πλατεία Γεωργίου, τα κλαδικά σωματεία και οι οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αχΐας, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης.

Στο κάλεσμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που απηύθυναν οι συνδικαλιστικοί φορείς ανταποκρίθηκαν περίπου 300 άτομα, ωστόσο η αγορά λειτούργησε στο μεγαλύτερο ποσοστό της.

Είναι ενδεικτικό ότι στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, στις οδούς Μαιζώνος, Ρήγα Φεραίου, Αγίου Νικολάου και σε μεγάλο τμήμα της Ερμού, σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοικτά ακόμα και την ώρα της πορείας, με εξαίρεση την οδό Κορίνθου, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είχε κατεβάσει ρολά. Πάντως, συνδικαλιστές του κλάδου έκαναν λόγο για συμμετοχή σε ποσοστό 70%!

Διαμαρτυρίες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στην πλατεία Γεωργίου

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα εξοντώσει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, γι’ αυτό είναι αναγκαία η άμεση απόσυρσή του.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου Γιώργος Βαγενάς, τόνισε πως «σήμερα πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη μάχη από όλες, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Φάνης Παναγιωτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποτιμά το επονομαζόμενο «κίνημα της γραβάτας». Εξισώνοντας το φορολογικό νομοσχέδιο με το «νόμο Κατρούγκαλου», είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραβλέπει την πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά την υπερδεκαετή κρίση εξαιτίας των μνημονίων, τα οποία προηγήθηκαν της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας και του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παππάς εξήγησε πως το σχέδιο νόμου για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά τους στοχοποιεί μαζί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως υπεύθυνους για το μέγεθος του προβλήματος, ενώ την ίδια στιγμή δεν γίνεται καμία αναφορά στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των υπολοίπων νομικών μορφών εταιρειών όπως ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, καθώς επίσης και των πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό.

Διαμαρτυρίες

Η πολυπληθέστερη συμμετοχή ήταν το Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας

Ο πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών Αλέξανδρος Μπογιάκης έκανε λόγο για την «εξέγερση του εμποράκου», χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο κόλαφο για τη φορολόγηση των επαγγελματιών, που απειλεί να κλείσει το 70% των μικρών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Αλέξης Παυλόπουλος, προκάλεσε αίσθηση με την παρέμβαση, αφού όπως ανέφερε ο κλάδος έχει συνδεθεί με τη λέξη «φοροφυγάς» με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Υπάρχει φοροδιαφυγή στους ηλεκτρολόγους, είπε, αναφέροντας ότι από τα 11.000 μέλη που αριθμούσε η ομοσπονδία το 2010, σήμερα έχει μείνει με μόλις 4.000 επαγγελματίες. «Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις που διοικούσαν τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν φοροφυγάδες, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να βγουν στη σύνταξη και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σε παρέμβαση που έκανε, δήλωσε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους της εργασίας, στους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την καταστροφή των πολλών έναντι των λίγων που συγκεντρώνουν και κατέχουν τον πλούτο.

Ο βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, σε χαιρετισμό που απέστειλε τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο οδηγούμαστε στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αναγκαστική υπαλληλοποίησή των ελεύθερων επαγγελματιών με τους χειρότερους όρους.

Διαμαρτυρίες

Παρών και ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης με μέλη της δημοτικής Αρχής

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο εισάγει και άλλα οριζόντια τεκμήρια που δημιουργούν πεδίο άνισης φορολογικής αντιμετώπισης, αντί να εξειδικεύσει το φορολογικό έλεγχο με σύγχρονα εργαλεία και τη χρήση των big data. Θα εφαρμοστεί αναδρομικά για το 2023, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα τους επαγγελματίες επιστήμονες, σε μία εποχή όπου κυριαρχεί η ακρίβεια και το ταμείο του κράτους παρουσιάζει εντυπωσιακό πλεόνασμα και αύξηση είσπραξης φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στη συγκέντρωση και πορεία που έγινε αμέσως μετά, συμμετείχαν ακόμα το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο, η Συντεχνία Αρτοποιών Αχαΐας, ο Εμπορικός Σύλλογος Δύμης, η Αχαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκών Αγορών, ο Σύλλογος Χρυσοχόων, ο Σύνδεσμος Μηχανικών Αυτοκινήτων, ο Σύλλογος Λογιστών Αιγιάλειας & Καλαβρύτων, ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγω Αχαΐας «Βαττ», το Σωματείο Κομμωτών Μανικιούρ – Πεντικιούρ, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, ο Σύνδεσμος Υδραυλικών, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, κ.ά.

Διαμαρτυρίες

Στην κεφαλή η «παλιά φρουρά»: Γ. Ρώρος, Π. Σκέντζος, Γ. Σίδερης, Αλ. Παυλόπουλος, Φ. Παναγιωτάκης, Ν. Φωτόπουλος, Δ. Νικολακόπουλος

Από 1.900 € στις 7.000 € ο φόρος για τα Ταξί

Στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου συμμετείχαν οι αυτοκινητιστές ταξί της Πάτρας και των Περιχώρων.

Ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση στο Παμπελοποννησιακό στάδιο και μηχανοκίνητη πορεία περίπου 250 οχημάτων έφτασε – μέσω του κέντρου της πόλης – στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου η διοίκηση του σωματείου παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, και στη συνέχεια οι οδηγοί ταξί μετέβησαν στην πλατεία Γεωργίου για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Να σημειωθεί ότι για ένα 24ωρο οι αυτοκινητιστές δεν εκτελούσαν καμία κούρσα, παρά μόνο υγειονομικά περιστατικά με οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Οπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Γιώργος Σιδέρης, οι αυτοκινητιστές ταξί απορρίπτουν χωρίς συζήτηση το νέο φορολογικό σύστημα και ζητούν να αποσυρθεί άμεσα και να τεθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ.

Διαμαρτυρίες

Οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές ταξί της Πάτρας συμμετείχαν μαζικά χθες στην κινητοποίηση με πορεία και αποχή

Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου σφίγγει η θηλιά γύρω από τον λαιμό και αυτών των επαγγελματιών. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πρόσθετης φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, αξίζει να αναφερθεί το εξής παράδειγμα: Ιδιοκτήτης ταξί με έναρξη εργασιών το 2012 και ακαθάριστα ετήσια έσοδα 45.000 ευρώ, από τα οποία τα 36.000 αφορούν δαπάνες, βάσει λογιστικού προσδιορισμού φορολογούνταν μέχρι σήμερα για καθαρά έσοδα 9.000 ευρώ και πλήρωνε φόρο εισοδήματος 810 ευρώ. Πλέον αυτού του ποσού, έδινε και προκαταβολή επόμενης χρήσης (55%) 445,5 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Αρα, πλήρωνε φόρο 1.905,5 ευρώ.

Με το τεκμαρτό εισόδημα, ο οδηγός ταξί με ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος (3τιετίας) 14.196 ευρώ, θα έχει προσαύξηση τεκμαρτού εισοδήματος 70% λόγω υπέρβασης του μέσου όρου του ΚΑΔ κατά 9.973,2 ευρώ, άρα θα φορολογηθεί για τεκμαρτό καθαρό κέρδος 24,133,2 ευρώ και θα πληρώσει για φόρο εισοδήματος 4.257,3 ευρώ. Πλέον θα προκαταβάλλει για την επόμενη χρήση 55% ή 2.341,52 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 487,5. Δηλαδή θα καταβάλλει για φόρο 7.086,32 ευρώ. Σ.Π

 

Δείτε επίσης: