Διατροφή και νηστεία, Πάσχα και αποτοξίνωση

Προ των πυλών βρίσκεται η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Οι περισσότεροι διανύουμε την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής που συμβολίζει την εγκράτεια και τη θρησκευτική ευλάβεια.  Πολλοί είναι εκείνοι που νηστεύουν για καθαρά θρησκευτικούς λόγους, υπάρχουν όμως και αρκετοί που αντιμετωπίζουν τις ημέρες της νηστείας ως μια ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Ως ένα μικρό «διάλειμμα», από τις τοξίνες και τα λιπαρά.

Τα οφέλη για την υγεία μέσω της ισορροπημένης διατροφής των ημερών, αδιαμφισβήτητα είναι πολλά. Αλλωστε, βασική προϋπόθεση του καθημερινού διαιτολογίου μας είναι να είναι απαλλαγμένο από τροφές πλούσιες σε λιπαρά, τα οποία και ευθύνονται για την εκδήλωση διαφόρων προβλημάτων υγείας.

H πατρινή κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Ηρώ Κόττικα,  μας δίνει χρήσιμες διατροφικές  συμβουλές για τις ημέρες της νηστείας, αλλά και πώς θα νιώθουμε «χορτάτοι» και μας ενημερώνει για τον οδηγό διατροφής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε μετά τα λουκούλεια γεύματα του Πάσχα,  ώστε να επιτύχουμε την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα και τις συνήθειές μας.

Νηστεία του Πάσχα: Μπορεί να είναι πλήρης και ισορροπημένη; Tι θα πρέπει να προσέξουμε;

Δεδομένου ότι η νηστεία του Πάσχα κινείται πολύ κοντά στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής, φυσικά και μπορεί να θεωρηθεί ως μία πολύ ισορροπημένη διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για τον οργανισμό.  Αρκεί μόνο να σταθούμε στην πληθώρα των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, το λάδι, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς που καταναλώνουμε στην περίοδο της νηστείας. Η έλλειψη πρωτεΐνης που παρατηρείται από την απουσία κρέατος μπορεί να αντικατασταθεί από τους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά, τα όσπρια και τα μανιτάρια. Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα που λείπουν, είναι το γάλα αμυγδάλου-  καρύδας ή σόγιας, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι και τα φασόλια. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι, ελλείψει κρέατος, να μην τρώμε πολύ ψωμί για να χορτάσουμε καθώς και τα πολλά αρτοσκευάσματα στα ενδιάμεσα γεύματα. Καλύτερα να προσθέσουμε ένα μπολ με ωμά, βραστά ή ψητά λαχανικά στο γεύμα μας για μεγαλύτερο κορεσμό, καθώς και φρούτα με λίγους ξηρούς καρπούς για δεκατιανό και απογευματινό.

Ποια είναι τα σωστά βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη διατροφή των ημερών του Πάσχα

Η αρχαία ρήση «Παν μέτρον άριστον» βρίσκει εφαρμογή και εδώ! Μετά την υπερκατανάλωση λαχανικών στην περίοδο της νηστείας και κρέατος τις ημέρες του Πάσχα, καλό θα ήταν να προσθέσουμε λίγο παραπάνω ψάρι στη διατροφή μας το οποίο απουσιάζει εντελώς και από τις δύο περιπτώσεις. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αφθονία στο ψάρι είναι η καλύτερη απάντηση στην υπερκατανάλωση φαγητών τα οποία είναι πολύ υψηλά σε περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, όπως το αρνί, το κοκορέτσι και η μαγειρίτσα. Πολύ καλή εναλλακτική απάντηση στα λιπαρά κρέατα είναι και το λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα, μαγειρεμένα πάντα με υγιεινό τρόπο.  Πέρα από τα παραπάνω φαγητά, πρέπει να συμπεριλάβουμε 2 φορές την εβδομάδα στη διατροφή μας όσπρια ή λαδερά και τα ζυμαρικά καλό είναι να καταναλώνονται μία φορά την εβδομάδα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα γλυκά!

Και σε αυτή την περίπτωση, θέλω συμπληρωματικά να τονίσω τη σπουδαιότητα τριών πραγμάτων για μία ισορροπημένη διατροφή:

Α. Τη συνέπεια σε 5 γεύματα την ημέρα: Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό.

Β. Την απουσία τυποποιημένου φαγητού, τύπου delivery από την διατροφή μας.

Γ. Την ένταξη της  άσκησης και φυσικής δραστηριότητας, έστω και εάν αυτή αποτελείται από ένα μισάωρο καθημερινό περπάτημα. 

 

Ηρώ Κόττικα: Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

 

Της ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

papagian@pelop.gr