Δίκη Πισπιρίγκου: Αίσθηση από την πολύωρη αγόρευση της Εισαγγελέως – Ο ποινικολόγος Θ. Χρονόπουλος στην «Π» για τα κριτήρια του δικαστηρίου
Βολές κατά εισαγγελέα και προέδρου του δικαστηρίου από τον συνήγορο υπεράσπισης Αλέξη Κούγια – Η απόφαση του δικαστηρίου για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ενδεχομένως να ανακοινωθεί τον Μάρτιο – Ο Θ. Χρονόπουλος για τα «παραμέσα» της δίκης Πισπιρίγκου
Επίθεση στην εισαγγελέα και στην πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, που δικάζει την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, εξαπέλυσε χθες ο συνήγορος υπεράσπισής της Αλέξης Κούγιας.
Η αγόρευση της εισαγγελέως βρέθηκε στο στόχαστρο του γνωστού ποινικολόγου, ωστόσο αφορμή αποτέλεσε η αναφορά της πως η Τζωρτζίνα ήταν άτυχη που είχε για μητέρα την κατηγορούμενη.
Σε δήλωσή του, κάνει λόγο για ατυχέστατη και προσβλητική για τη μνήμη της Τζωρτζίνας άποψη εκ μέρους της εισαγγελέως, την οποία αποδέχτηκε και ένας εκ των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας. Ο Αλέξης Κούγιας πρόσθεσε ότι αν η Τζωρτζίνα μπορούσε να μιλήσει από εκεί που βρίσκεται για το τι συνέβη ακριβώς και έχασε τη ζωή της, θα είχε αποθεώσει την κατηγορουμένη για τα όσα έκανε, για να την κρατήσει στη ζωή, αλλά δυστυχώς είναι άτυχη που κληρώθηκαν σε αυτή τη δίκη η συγκεκριμένη εισαγγελέας και η πρόεδρος του δικαστηρίου, που επί 13 μήνες δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να προσπαθούν με ερωτήσεις επιπέδου μεσημεριανών εκπομπών να δημιουργήσουν στοιχεία, όχι για να δικαστεί δίκαια η Ρούλα Πισπιρίγκου, αλλά για να καταδικαστεί άδικα.
Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ
Η 12ωρη αγόρευση της εισαγγελέως προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους νομικούς κύκλους, καθώς πρέπει να έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ο έγκριτος ποινικολόγος της Πάτρας Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον Peloponnisos FM 104,1 εξήγησε με ποια κριτήρια και στοιχεία θα βγάλει την ετοιμηγορία του το δικαστήριο για την κατηγορούμενη. Το άρθρο 176 του ΚΠΔ με τίτλο «Αρχή της ηθικής απόδειξης» αναφέρει πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν νομικούς κανόνες απόδειξης, αλλά να αποφασίζουν κατά την πεποίθησή τους, ακολουθώντας τη φωνή της συνείδησής τους και οδηγούμενοι από την κρίση που προκύπτει από τα στοιχεία και αφορούν την αλήθεια των πραγματικών περιστατικών, την αξιοπιστία των μαρτύρων, την αξία των άλλων αποδείξεων, αιτιολογώντας όμως πάντα, ειδικά και εμπεριστατωμένα, πώς κατέληξαν στην κρίση τους.
Η δεύτερη διάταξη αναφέρει ότι στην ποινική διαδικασία τα κυριότερα αποδεικτικά μέσα είναι οι ενδείξεις, η αυτοψία, η πραγματογνωμοσύνη, οι μάρτυρες, η ομολογία του κατηγορουμένου κ.ά.
Αρα, οι ενδείξεις θεωρούνται από τον νόμο αποδεικτικό μέσο, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των εγκλημάτων λείπει η ομολογία του κατηγορουμένου.
Οι ενδείξεις, τόνισε ο κ. Χρονόπουλος, για τον απλό πολίτη μπορεί να μη σημαίνουν τίποτα, όμως, σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να αναφέρονται σε πραγματικά περιστατικά, από τα οποία συνάγεται κατά λογική ακολουθία η ύπαρξη ή η ανυπαρξία κάποιου γεγονότος.
Κατ΄αυτό τον τρόπο μπορεί να εξηγηθεί και η πολύωρη αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία αναφέρθηκε σε σειρά περιστατικών και καταστάσεων, μη έχοντας ομολογία της κατηγορουμένης και μια πραγματογνωμοσύνη που θα ήταν καταλυτική. Και στη δίκη αυτή, πρόσθεσε ο κ. Χρονόπουλος, οι δικαστές θα φτάσουν στην κρίση τους, βλέποντας όλα τα πραγματικά περιστατικά, όλες τις ενδείξεις και τα αποδεικτικά στοιχεία, ακόμα και τη συμπεριφορά των προσώπων.
Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι ακόμα μακρά, καθώς θα ακολουθήσει η αγόρευση του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας και του συνηγόρου υπεράσπισης, ενώ υπάρχει και το δικαίωμα της δευτερολογίας για όλους τους παράγοντες της δίκης.
Κατά τον κ. Χρονόπουλο, για την ετοιμηγορία του δικαστηρίου ενδεχομένως θα χρειαστεί να φτάσουμε στον προσεχή Μάρτιο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News