Δήμος Αιγιαλείας: «Κρατά τα κλειδιά» του ΑΕΙ και αντεπιτίθεται νομικά – Ξεκινά η μετακόμιση στην Πάτρα

Ο Δήμος Αιγιαλείας εντείνει τη νομική διεκδίκηση για τη μη μετακόμιση της Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα, με επίθεση στον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Χρήστο Μπούρα.

Δήμος

Ο Δήμος Αιγιαλείας θα εντείνει τον αγώνα για να παραμείνει στο Αίγιο η Σχολή Φυσικοθεραπείας, με την κορύφωση της συγκεκριμένης προσπάθειας να γίνεται, πλέον, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και νομικά. Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων που έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αιγιαλείας.

Των Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου, Μαρίνας Ριζογιάννη

ΓΡ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΘΑ ΑΛΛΑΖΑ ΤΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ…»

Εισηγητής του θέματος στη συνεδρίαση ήταν ο αντιδήμαρχος Αξιοποίησης-Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην υπόθεση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Θεσμικά ο Δήμος Αιγιαλείας έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του. Η απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ προχωράει. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ. Θα επιτρέψουμε στον κ. Μπούρα να υλοποιήσει τις απειλές του ότι θα έρθει να πάρει τον εξοπλισμό και να τον πάει στην Πάτρα; Αν θα ήταν στο χέρι μου, εγώ θα άλλαζα τις κλειδαριές και δεν θα τον άφηνα να μπει μέσα. Πέρα από το δίκιο που έχουμε, ούτε από νομικής πλευράς δεν έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα».

ΓΟΥΤΟΣ: «ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ»

Τους προβληματισμούς του κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιαλεία Αύριο» Χρήστος Γούτος: «Είναι η πιο δύσκολη στιγμή για μένα από όσα χρόνια υπηρετώ τον Δήμο μας. Κάποιοι προκάτοχοί μας για να έρθουν σχολές στο Αίγιο έχασαν ολόκληρες περιουσίες. Φυσικά και έχουν ευθύνες κοινοβουλευτικά πρόσωπα και πολιτικά κόμματα. Νιώθω ότι κάνουμε μνημόσυνο του ΤΕΙ. Βλέπαμε τα σύννεφα, δεν είχαμε ομπρέλα. Δεν μιλήσαμε με την κ. Κεραμέως όταν πρωτοανέλαβε. Δεν δώσαμε τη μάχη όπως έπρεπε…».

ΨΥΧΡΑΜΗ: «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ»

«Η διαχείριση της δημοτικής αρχής ήταν εγκληματική. Αρκέστηκαν, ως συνήθως, σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα! Δεν είναι σε θέση ο κ. Καλογερόπουλος να κάνει αυτόν τον αγώνα. Διέπεται από μια αλαζονία», κατήγγειλε η επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βασιλική Ψυχράμη.

ΜΠΕΣΚΟΣ: «ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου και νομικός σύμβουλος του Δήμου Αιγιαλείας Γιώργος Μπέσκος έκανε λόγο για «υποκρισία, φαρισαϊσμό και πολιτικές σκοπιμότητες», ενώ αποκάλυψε ότι «θα κατατεθεί αίτηση ακυρώσεως και αναστολής, παρά τον υπόγειο πόλεμο που αντιμετωπίζουμε».

ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Χαράλαμπος Μπονάνος ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του, τασσόμενος υπέρ της παραμονής της Σχολής Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο: «Σαν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πιστεύουμε σε μια χειραφετημένη τοπική αυτοδιοίκηση που στηρίζει τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών κι αυτό θα το κάνουμε μέχρι τέλους. Στη λογική μου δεν χωράει να συμβαδίζω με τον παραλογισμό. Το λογικό στη δική μου σκέψη λέει ότι η Σχολή Φυσικοθεραπείας μια χαρά μπορεί να λειτουργήσει στο Αίγιο, που απέχει μόλις 15΄ από την Πάτρα. Οταν πονάει το δόντι, δεν κόβεις το κεφάλι. Δεν συμφωνούμε με αυτόν τον περίεργο συγκεντρωτισμό στην Πάτρα».

ΨΗΦΙΖΟΥΝ «ΑΙΓΙΟ» ΤΣΙΓΚΡΗΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Με επιστολή του, την οποία παρέδωσε η εκπαιδευτικός Αρχοντούλα Ρηγοπούλου, ο αχαιός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Τσιγκρής τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΑΕΙ στο Αίγιο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Τασία Σταυροπούλου, εκπροσωπώντας τους βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου. Από την πλευρά του, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Γεωργόπουλος άφησε αιχμές σε Περιφέρεια, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ («η υποκρισία έχει και όρια» είπε χαρακτηριστικά) και τάχθηκε υπέρ νομικών ή και ακτιβιστικών ενεργειών.

Παρόντες στη συνεδρίαση και εκπρόσωποι από κλάδους της Εκπαίδευσης, του Εργατικού Κέντρου, της Συνομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων, κ.ά.

Πού θα στεγαστούν τα μεταφερόμενα τμήματα

Ολα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετακόμισης των πανεπιστημιακών τμημάτων από Αίγιο, Αγρίνιο και Πύργο στην Πάτρα και από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι.

Η Πρυτανική Αρχή θέλοντας να κερδίσει χρόνο και να είναι έτοιμη όταν ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης θα δημοσιευόταν σε ΦΕΚ, ξεκίνησε έγκαιρα και οργάνωσε τους χώρους υποδοχής των μετακινούμενων τμημάτων.

Οπως μας ανέφερε ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας το τμήμα Φυσικοθεραπείας που μετακινείται από το Αίγιο και τα τμήματα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας που μετακινούνται από το Αγρίνιο και τον Πύργο αντίστοιχα, θα στεγαστούν στο κτίριο Β’ που βρίσκεται πίσω από το κτίριο όπου στεγάζεται η Πρυτανεία.

Επίσης το τμήμα Λογοθεραπείας που μέχρι τώρα στεγάζονταν στο παλαιό κτίριο της Μιμόζας θα μεταφερθεί στα παλαιά κτίρια του Οικονομικού τμήματος.

Τέλος όπως μας ανέφερε ο κ. Μπούρας το τμήμα Γεωπονίας από την Αμαλιάδα θα στεγαστεί στα άρτια οργανωμένα και ανακαινισμένα κτίρια του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι.
«Ολα είναι δρομολογημένα και οργανωμένα ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες λειτουργίας των τμημάτων» σχολιάζει ο κ. Μπούρας.

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προχώρησε το ΔΣ του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα το Αγρίνιο, στη θέση του οποίου ιδρύεται το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας.

«Γινόμαστε μάρτυρες δριμείας επίθεσης σε ένα τμήμα περιβάλλοντος που έχει ως στόχο την προστασία του και τη διαχείριση της τεράστιας περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε. Κάποια χρόνια μετά τους κερδισμένους αγώνες των φοιτητών για τη μετονομασία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, βλέπουμε όλες τις μάχες που δώσαμε να εκμηδενίζονται από το ίδιο μας το πανεπιστήμιο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο αλλά και το υπουργείο οι σπουδές μας περιορίζονται σε ένα ΦΕΚ πέντε σελίδων χωρίς καμία αναφορά στο integrated master, με μόνο επιγραμματικές αναφορές στους φοιτητές (χωρίς όμως καμία ουσιαστική μέριμνα για τη διασφάλιση των σπουδών μας) και στα τα μέλη ΔΕΠ που απλά συγχωνεύονται με το νέο τμήμα που θα έχει ως έδρα το Αγρίνιο. Συμπερασματικά, αυτό το σχέδιο αποτελεί μία ελλιπή απόφαση που μετατρέπει σε πιόνια τόσο το καθηγητικό προσωπικό όσο και εμάς τους φοιτητές αλλά επίσης καταστρέφει το μέλλον εκατοντάδων φοιτητών εν μία νυκτί».