Δημοσκόπηση της DATA C για την «Π»: Πως θέλουν οι πολίτες το Φράγμα Πείρου

Και ποιος δεν λέει ναι στην ιδέα να πίνει δωρεάν νερό, πληρωμένο από το κράτος; Η πρόταση- θέση της δημοτικής αρχής κερδίζει με άνεση τους δημότες. Την κυβέρνηση;

Δημοσκόπηση

Αοσμο και άγευστο το νερό, εύηχη όμως και δροσερή η άποψη της δημοτικής αρχής σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος και η συντήρηση του φράγματος Πείρου θα πρέπει να γίνεται από κρατικό φορέα, που θα φροντίζει για τη λειτουργία του έργου και θα υδροδοτεί την Πάτρα, τον Ερύμανθο και τη Δυτική Αχαΐα χωρίς οι πολίτες να επιβαρύνονται από λογαριασμούς.

Φράγμα Πείρου – Παραπείρου: Αυτό είναι το έργο που θα ξεδιψάσει την Αχαΐα

Ναι στην άποψη αυτή- που, ασυζητητί, είναι οικονομικά συμφέρουσα- λένε οι δύο στους τρεις δημότες. Αντίθετα, την άποψη ότι ο έλεγχος και η συντήρηση πρέπει να αναληφθούν από την αυτοδιοίκηση, την ασπάζονται μόλις ο ένας στους πέντε δημότες. Αγνοια για το ζήτημα έχουν σχετικά λίγοι- θα μπορούσαν και περισσότεροι, μια που πρόκειται για τεχνικοοικονομικό πρωτίστως θέμα και δεν απασχολεί εύκολα την επικαιρότητα- δηλαδή ένα 15% των δημοτών. Η μεγάλη πλειοψηφική διαφορά υπέρ Πελετίδη, ίσως και ανακλά τη γενικότερη θετική τάση που επικρατεί ως προς τις θέσεις του δημάρχου, γενικότερα, για τον φιλολαϊκό τους χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση του δημάρχου- ανεξαρτήτως πόσες πιθανότητες έχουμε να πίνουμε δωρεάν νερό, μετακυλώντας το κόστος «στο κράτος»- ψηφίζεται από το 100% των πολιτών που έχουν φοιτήσει σε μερικές τάξεις του δημοτικού σχολείου, χάνοντας στη συνέχεια έδαφος όσο ανεβαίνουμε μορφωτική κλίμακα. Υπερψηφίζεται, επίσης, κυρίως από τις γυναίκες και περπατάει πολύ στις νεαρότερες ηλικίες, όπου η ιδέα της δωρεάν κάλυψης των βασικών αγαθών φαίνεται ότι βρίσκει περισσότερο έδαφος, κάτι αρκετά λογικό, αν υπολογίσουμε ότι οι νεαρότεροι, γενικά, δεινοπαθούν για να τα βγάλουν πέρα στις εποχές μας και θεωρούν ότι το σύστημα είναι κλεπτικό.

Οι μεγαλύτεροι βλέπουν αλλιώς το ζήτημα, αν και η ιδέα της αυτοδιοικητικής διαχείρισης δεν βλέπουμε να ενθουσιάζει καμία κατηγορία πολιτών, πιθανόν διότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει πείσει ότι έχει την ωριμότητα και τις πλάτες για τέτοια απαιτητικά βάρη.

Στην πραγματικότητα απέχουμε πολύ από την τελική λύση ως προς τον φορέα διαχείρισης. Προς το παρόν το έργο το έχει αναλάβει ιδιώτης και είναι αρκετά πιθανό η προσωρινότητα αυτή να μονιμοποιηθεί επ΄αόριστον. Αλλά βέβαια πολιτική ζημιά δεν παθαίνει η δημοτική αρχή που θα έχει εκφράσει τη δημοφιλή θέση, χωρίς να έχει δοκιμαστεί η εφικτότητά της…

Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση Δημοσκόπηση Δημοσκόπηση

Η ταυτότητα της έρευνας

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με δομημένο ερωτηματολόγιο. Για λογαριασμό Π και Pelop
ΔΕΙΓΜΑ: Το δείγμα της έρευνας ανέρχεται σε 275 κατοίκους του Δήμου Πάτρας.
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 25 μέχρι 30 Ιουλίου 2022. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2,

Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του Π.Ε.Σ.Σ. που εφαρμόζει ο ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρεί-
ας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.