Δύο σενάρια: Το Παιδιατρικό σε ΔΕΚΕ ή «Αγιο Ανδρέα»
Το παρόν απαιτεί ενίσχυση του Καραμανδανείου ώστε να αντιμετωπίζονται πλήρως τα παιδιά της ευρύτερης περιφέρειας
Μπορεί σε τοπικό επίπεδο να εξελίσσεται μία ζωηρή συζήτηση με πολιτικό αντίκτυπο για το μέλλον του Καραμανδανείου, όμως η κεντρική διοίκηση σε συνεργασία με τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας εργάζεται ώστε σύντομα να ανακοινωθούν τα σχέδια για το παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής διά στόματος του Πρωθυπουργού, όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επιλογή του χώρου που θα αναγερθεί το νέο Καραμανδάνειο. Πέραν του οικοπέδου που έχουμε ήδη γράψει και βρίσκεται πλησίον του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, στο τραπέζι έχουν προστεθεί δύο ακόμα επιλογές. Η μία αφορά την οικοπεδική έκταση της πρώην ΔΕΚΕ και η άλλη τον προαύλειο χώρο του «Αγίου Ανδρέα».
Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι επικρατέστερη είναι αυτή του «Αγίου Ανδρέα». Ωστόσο οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά σύντομα θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εξασφάλισης των πόρων με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει και τα περιουσιακά στοιχεία του Καραμανδανείου. Βέβαια μέχρι να φτάσουμε στην απόκτηση του νέου Καραμανδανείου, θα πρέπει να στηριχτεί το υπάρχον όπως έχει δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σε τοπικό επίπεδο συνεχίζεται η αντιπαράθεση με αφορμή την τοποθέτηση του καθηγητή καρδιολογίας Περικλή Νταβλούρου στην «Π», για κλείσιμο του παιδιατρικού νοσοκομείου.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ
«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», έτσι τιτλοφορούν την επιστολή τους οι χειρουργοί του Καραμανδανείου.
Μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Το ‘’Καραμανδάνειο’’ έχει μία ιστορία, όχι 25 ετών, αλλά σχεδόν 100 ετών. Υπήρχε πριν από τα περισσότερα νοσοκομεία των Πατρών, όπως αυτά υπάρχουν με τη σημερινή τους μορφή. Και συνεχίζει να υπάρχει εξυπηρετώντας, όχι μόνο την 6η ΥΠΕ, αλλά και νομούς εκτός αυτής. Και το κάνει παράγοντας έργο, δυσανάλογο με τον μικρό προϋπολογισμό του και χωρίς να έχει δημιουργήσει το χρέος, που έχουν άλλα νοσοκομεία της περιοχής.
Είναι λυπηρό να ακούμε από συναδέλφους, οι οποίοι έχουν στηριχθεί τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά από το ‘’Καραμανδάνειο’’, πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει κλείσει τον κύκλο του ή πως το λογικό είναι να μεταφερθούν στο Πανεπιστημιακό 4 ολόκληρες κλινικές (σε χώρους που δεν υπάρχουν!), αντί να μεταφερθεί μία σε ένα νέο παιδιατρικό νοσοκομείο, με την αιτιολογία πως πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης του Πανεπιστημίου. Συμφωνούμε, βέβαια, πως τα κτίρια μπορείς να τα φτιάξεις, αλλά εξειδικευμένο προσωπικό δεν μπορείς να βρεις, καθώς δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν στο Πανεπιστημιακό αναισθησιολόγοι, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν την αναισθησία σε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας…
Μαθαίνουμε δε, με έκπληξη, πως το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των νεογνικών, παιδιατρικών και εφηβικών νοσημάτων, ενώ γνωρίζουμε πως τα ογκολογικά και νεφρολογικά περιστατικά διακομίζονται στην Αθήνα. Επιπλέον αναρωτιόμαστε για την ύπαρξη της Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής κλινικής, αφού εδώ και πολλά χρόνια ο ένας και μοναδικός Χειρουργός Παίδων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, με τον οποίο έχουμε κάτι περισσότερο από άριστες σχέσεις, χειρουργεί στο ‘’Καραμανδάνειο’’!…» και καταλήγουν:
«Η δική μας γνώμη είναι πως το ‘’Καραμανδάνειο’’ πρέπει να στηριχθεί για να συνεχίσει τον αγώνα που δίνει καθημερινά εδώ και δεκαετίες, μέχρι κάποια στιγμή να αναβαθμιστεί σε μία καινούρια, σύγχρονη δομή Μητέρας – Παιδιού, σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα, η οποία να έχει ως πρώτο μέλημα την υγεία των παιδιών μας, και όχι τις ιδιοτέλειες που ακούγονται καθημερινά».
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Η Επιτροπή Αγώνα του νοσοκομείου αναφέρει: «Είμαστε θετικοί σε ένα νέο αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην περιοχή. Ομως μια τέτοια συζήτηση με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες μόνο άκαιρη μπορεί να θεωρηθεί. Το φλέγον και το επίκαιρο συνεχίζει να είναι το θέμα της στελέχωσης του Νοσοκομείου μας.
Δεν μπορούμε να αποπροσανατολιζόμαστε και να απαντάμε σε οποιαδήποτε και οποιουδήποτε μη αρμόδιου τοποθέτηση για το ζήτημα».
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων αναφέρει: «Ενώ σήμερα επείγει να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Καραμανδάνειου να προσληφθεί ΤΩΡΑ, χωρίς άλλη καθυστέρηση, το αναγκαίο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι), ο καθηγητής κ. Νταβλούρος με δημόσια τοποθέτησή του ισχυρίζεται ότι ‘’έκλεισε ο κύκλος του Καραμανδανείου’’. Αυτή η θέση έρχεται σε πλήρη αντίθεση και υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας. Στηρίζει την κυβερνητική πολιτική που συρρικνώνει και κλείνει τα δημόσια νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές μονάδες».
ΖΙΑΖΙΑΣ: Πρέπει να δώσουμε μία διάγνωση θανάτου
Αναδεικνύοντας οκτώ σημεία ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, απαντάει στον καθηγητή Καρδιολογίας Περικλή Νταβλούρο.
Με την επισήμανση «μία αναγκαία απάντηση» ο κ. Ζιαζιάς σημειώνει τα εξής:
«1. Το ”να κλείσει το Καραμανδάνειο” δεν είναι μια απλή προσωπική γνώμη. Ο κ. Νταβλούρος εξέφρασε αυτό που θέλουν αλλά δεν τολμούν να πουν φωναχτά οι κυβερνητικοί παράγοντες και κομματικοί κύκλοι της ΝΔ, αλλά και το ιατρικό πανεπιστημιακό κατεστημένο.
2. Ο κ. Νταβλούρος δεν δηλώνει απλά τη συμφωνία του με το σχέδιο που υλοποιεί στην πράξη εδώ και μήνες το υπουργείο, αλλά ζητά την επιτάχυνσή του. Συνειδητή υποβάθμιση του Καραμανδανείου ώστε να έρθει σαν ώριμο φρούτο το κλείσιμό του, η μεταφορά ή συγχώνευσή του.
3. Οταν καταδικάζεται σε αργό και βασανιστικό θάνατο ένας οργανισμός, στην προκειμένη ένα νοσοκομείο, δεν ‘’κλείνει απλά ο κύκλος του’’. Πρέπει να δώσουμε μια διάγνωση θανάτου.
4. Οταν το σχέδιο ‘’κλείνουμε το Καραμανδάνειο’’ σε συνδυασμό με πρωτοφανή διοικητική αναπηρία οδήγησε στην αναστολή των τακτικών χειρουργείων, τότε κάποιοι υπολόγισαν το πολιτικό και κομματικό κόστος. Χρειαζόταν μια έξοδος διαφυγής. Και βρέθηκε στο επικοινωνιακό πυροτέχνημα του ‘’νέου παιδιατρικού νοσοκομείου’’.
5. Η συζήτηση για ένα σοβαρό εγχείρημα που έχει ανάγκη η πόλη δεν μπορεί να γίνεται με όρους Μαυρογυαλούρου και Γκρουέζα.
6. Το ζήτημα του Καραμανδανείου δεν έχει λυθεί ούτε πρέπει να αφήσουμε να λυθεί «με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο». ‘’Μικρή λεπτομέρεια’’ που ξεπερνά εύκολα ο κ. Νταβλούρος. Που θα χειρουργούνται τα παιδιά τους επόμενους μήνες; Τα επόμενα χρόνια; Υπό ποιες συνθήκες;
7. Ο μοναδικός θεσμός της πόλης που απέφυγε να τοποθετηθεί για το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα του Καραμανδανείου είναι το Πανεπιστήμιο και η Ιατρική Σχολή.
8. Το μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση του Καραμανδανείου είναι η μοναδική εγγύηση για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδιατρική Περίθαλψη στην περιοχή».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News