Δυτική Αχαΐα: Τους κατέστρεψε η πατάτα – Παραγωγοί μιλούν στην “Π”

Τέσσερις πρόεδροι Κοινοτήτων της Δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι είναι και παραγωγοί πατάτας, εκφράζουν πίκρα, απόγνωση, απογοήτευση, οργή.

πατάτα

Κλαίνε με μαύρο δάκρυ οι πατατοπαραγωγοί στη Δυτική Αχαΐα. Το κάζο που έπαθαν φέτος, όπως το περιγράφουν και οι ίδιοι, είναι πρωτοφανές και οδυνηρό. Μπήκαν μέσα «σούμπιτοι». Ψίχουλα τους «πέταγαν» οι μεγαλέμποροι για ν’ αγοράσουν τη σοδειά τους. Χώρια πόσοι τόνοι πατάτας έμειναν θαμμένοι στα χωράφια…
Κι όχι μόνο αυτό: ακόμα δεν έχουν πληρώσει όλο τον λογαριασμό της χασούρας. Έρχεται η ΔΕΗ, έρχονται κι άλλα από κοντά.

Τέσσερις πρόεδροι Κοινοτήτων της Δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι είναι και παραγωγοί πατάτας, ανοίγουν την καρδιά τους στην εφημερίδα  «Πελοπόννησο» και καταθέτουν πίκρα, απόγνωση, απογοήτευση, οργή.

Παράλληλα, στέλνουν ευθέως και μήνυμα προς την κυβέρνηση, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αλλαγή του «καθεστώτος» με τις επίσπορες πατάτες, κάτι που μεγεθύνει τη ζημιά τους.

“Είναι πολλοί σε απόγνωση…”

Ο Γιώργος Λαγός/Μπάγεβιτς είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου και παραγωγός

«Δεν την περίμενα τέτοια καταστροφή… Κάζο… Μπήκα μέσα σχεδόν 15.000 ευρώ απ’ την πατάτα. Με 10 και 12 λεπτά το κιλό, δεν ελπίζεις σε τίποτα. Για να βγάλει κάτι ο παραγωγός, πρέπει να πουλάει με 30 λεπτά το κιλό μίνιμουμ. Πολλά κιλά έμειναν αδιάθετα, στα χωράφια. Πήγαν τσάμπα… Νομίζω ότι η ποσότητα πατάτας που βγάλαμε ήταν πολύ περισσότερη από τη ζήτηση που υπήρχε. Εκεί το αποδίδω εγώ… Και μπήκαμε 500 ευρώ το στρέμμα μέσα. Τεράστια ζημιά, ανυπολόγιστη. Κανείς μας δεν φανταζόταν τέτοια καταστροφή. Η αποζημίωση που διαβάζει ο κόσμος ότι θα πάρουμε, όσοι πάρουν, αφορά την περσινή χρονιά. Κι εδώ, συνέβη και το άλλο φοβερό. Οι επίσπορες πατάτες μένουν εκτός, δεν τις έβαλαν μέσα στις αποζημιώσεις. Αλλαξαν το καθεστώς και οι περισσότεροι παραγωγοί είναι εξαγριωμένοι. Εχουν που έχουν την πίκρα τους και την αγανάκτησή τους για τη χασούρα με την φετινή παραγωγή, έχουν τώρα και την αλλαγή αυτή που τους διαλύει. Πολλοί παραγωγοί θα σταματήσουν. Δεν αντέχουν άλλο, δεν μπορούν άλλο. Είναι πολλοί που βρίσκονται σε απόγνωση, δεν ξέρουν πώς να επιβιώσουν, τι να κάνουν για να σωθούν… Και τα χρέη τους κυνηγάνε συνεχώς…».

 

“Μας έδωσαν τη χαριστική βολή”

Ο Νίκος Κουτούλας είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καγκαδίου και παραγωγός

«Μεγάλη καταστροφή… Χειρότερη κι απ’ την περυσινή. Δεν υπερβάλλω καθόλου. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Σ’ όλη τη Δυτική Αχαΐα και στο χωριό μας φυσικά. Περπατάει κόσμος στο δρόμο και παραμιλάει… Όπως σας το λέω. Απ’ την απογοήτευση κι απ’ την απόγνωση παραμιλάνε… Εγώ μπήκα μέσα 400-500 ευρώ το κάθε στρέμμα που καλλιέργησα με πατάτα. Με 8 και 10 λεπτά το κιλό που πουλάγαμε, ούτε τα έξοδα έβγαιναν. Και μια μεγάλη ποσότητα τις πετάξαμε. Δεν υποφέρεται η κατάσταση. Συμφορά… Η ΔΕΗ μου ήρθε 2.700 ευρώ. Πώς θα την πληρώσω; Να μη φάνε, δηλαδή, τα παιδιά μου; Και τους εργάτες να μην τους πληρώσω;
Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται και η άλλη καταστροφή. Τις επίσπορες πατάτες μάς τις πετάνε έξω. Όλη η καλοκαιρινή καλλιέργεια, από Μάιο έως Οκτώβριο, αφορά επίσπορες πατάτες. Και ήρθε τώρα ο νέος υπουργός, ο κ. Λιβανός, να το αλλάξει και να μας δώσει τη χαριστική βολή. Πώς θα δηλώσω εγώ από πριν τι θα φυτέψω μετά από τρεις μήνες; Αρα, πάθαμε τέτοια ζημιά κι έρχεται το κράτος και μας κόβει και την όποια αποζημίωση θα παίρναμε. Είναι ανήκουστο. Τέτοια πανωλεθρία και να μην πάρουμε ούτε ευρώ αποζημίωση…»

 

“Πόσα ρεύματα θα κοπούν…”

Ο Χρήστος Ταπεινός είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ματαράγκας και παραγωγός.

«Πέρυσι η σεζόν ήταν πολύ καλύτερη. Η φετινή είναι σκέτη καταστροφή. Με 8 λεπτά το κιλό; Άλλες πατάτες τις πετάξαμε κι άλλες έμειναν άβγαλτες στα χωράφια. Κι εγώ και όλοι μας πάθαμε πολύ χοντρή ζημιά. Δεν είχαμε, λόγω κορονοϊού και πανδημίας φυσικά, τη ζήτηση που είχαμε άλλα χρόνια. Και γι’ αυτό φτάσαμε σε τέτοιο απελπιστικό σημείο. Η ζημιά μας είναι από 400 έως 700 ευρώ το στρέμμα. Ειδικά για όσους καλλιέργησαν τον τελευταίο μήνα, είναι πάνω από 600 ευρώ το στρέμμα η ζημιά. Και δεν ελπίζουμε ούτε σε κορονοαποζημίωση. Απ’ τα 200 ευρώ το στρέμμα αποζημίωση, για όποιον πάρει, τα 40 πάνε για πληρωμή της ασφάλειας. Τι να καλύψει κανείς με 160;
Σε 15-20 μέρες θ’ αρχίσει να φαίνεται το μέγεθος της καταστροφής. Θυμηθείτε πόσα ρεύματα θα κοπούν στη Δυτική Αχαΐα. Εμένα μου ήρθε ο λογαριασμός σχεδόν 4.000. Στους περισσότερους που καλλιέργησαν πατάτα, οι λογαριασμοί κυμαίνονται από 3 έως 5.000 ευρώ. Δεν θα τα καταφέρουν οι περισσότεροι να επιβιώσουν… Και η απόφαση της κυβέρνησης μας αποτελειώνει. Είναι πρωτοφανές ότι οι επίσπορες πατάτες δεν θα πάρουν αποζημίωση. Μέχρι πέρυσι, φυτεύαμε τον Αύγουστο και δηλώναμε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Και ξαφνικά ήρθαν και το ανέτρεψαν. Πιστεύω ότι το έκαναν σκόπιμα για να μην πληρωθούμε, για να μας αφήσουν εκτός αποζημιώσεων.»

 

“Μας εγκατέλειψαν κάποιοι…”

Ο Παναγιώτης Πικραμένος είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αράξου.

«Χειρότερα δεν γίνεται… Έβαλα 20-25 στρέμματα πατάτα και τίποτα… Με τόσο φτηνή τιμή που αγοράζουν, δεν αξίζει. Και να δώσει κάτι το κράτος, δεν παίρνω τίποτα. Κάποιοι θα πάρουν και κάποιοι, οι περισσότεροι, δεν θα πάρουν. Μόνο με 30 λεπτά το κιλό, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα μικρό κέρδος. Δεν περιμένουμε απ’ την πατάτα να πλουτίσουμε, αλλά όχι και να μπαίνουμε μέσα… Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλα ξεκινάνε από τους μεγαλέμπορους. Θέλουν να κονομάνε όσο πιο πολλά μπορούν και γι’ αυτό παρεμβαίνουν παντού. Όταν εγώ ξέρω ότι σε συσκευαστήριο πατάτας στην περιοχή μας φόρτωναν πατάτες δέκα νταλίκες την ημέρα και κάθε νταλίκα έβαζε 25 τόνους, κάντε λογαριασμό να δείτε…
Κι εμάς μας εγκατέλειψαν τελείως… Από πουθενά κι από κανέναν δεν βλέπουμε ανταπόκριση. Πού είναι οι πολιτικοί να σταθούν στο πλευρό μας και να στηρίξουν τα εύλογα αιτήματά μας; Θα τα χάσουμε όλα, φοβάμαι… Πάντα ήμουν άνθρωπος της δουλειάς, ποτέ δεν βρήκα κάτι έτοιμο, αλλά εδώ ξέφυγε το πράγμα. Είναι απελπιστική η κατάσταση. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ μου ήρθε 3.500 ευρώ. Πώς θα τον πληρώσω; Με τι λεφτά; Αυτά τα σκέφτεται κανείς; Μας εγκατέλειψαν κάποιοι… Ξέρω τι λέω…»