Δυτική Ελλάδα: Κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις στη σταφίδα – Επιστολή στον πρωθυπουργό για να στηριχθούν οι παραγωγοί
Στην συνδεδεμένη ενίσχυση δεν προκύπτει παράταση παράδοσης του προϊόντος σε εμπόρους και εξαγωγείς
Ανάστατοι είναι, για ακόμα μια φορά, οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας της Δυτικής Ελλάδας, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στις 4 Δεκεμβρίου στη δημοσίευση της απόφασης για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, από την οποία δεν προκύπτει παράταση στην ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος σε εμπόρους και εξαγωγείς.
Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης (επιδότηση) είναι οι παραγωγοί που παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής κορινθιακής σταφίδας ανά στρέμμα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, έως την 30ή Νοεμβρίου.
Η αναλογία της επιδότησης υπολογίζεται με βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις και το σύνολο των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να παραδώσουν όλο το προϊόν τους σε εμπόρους και εξαγωγείς μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα πάρουν μειωμένη επιδότηση από το ΥπΑΑΤ.
Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο της νέας ΚΑΠ 2023-2027 ανέρχεται στα 17.593.140 ευρώ, ενώ η συνδεδεμένη ενίσχυση που θα δοθεί φέτος στους παραγωγούς της κορινθιακής σταφίδας, ανέρχεται στα 3.518.628 ευρώ, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση. Πέρυσι, η συνδεδεμένη ενίσχυση ήταν στα 47 ευρώ το στρέμμα, ενώ με τη νέα ΚΑΠ μειώθηκαν τα ποσά που προβλέπεται να κυμαίνονται από 36 έως 56 ευρώ το στρέμμα.
Για το θέμα είχε κάνει παρέμβαση ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι στο αίτημα που είχε υποβάλει ο ίδιος και άλλοι θεσμικοί παράγοντες για παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2024, το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε ακόμη, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις.
Ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι η παράταση στην ημερομηνία παράδοσης της σταφίδας ήταν πάγια πρακτική τα τελευταία δέκα χρόνια από το υΥπουργείο. Φέτος, η ημερομηνία παρήλθε και το ΥπΑΑΤ δεν έπραξε τίποτα. Ο δε περονόσπορος αφάνισε σε πολλούς παραγωγούς το προϊόν, με τη ζημιά να φτάνει ακόμα και το 100%.
Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια και οι παραγωγοί θα στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News