Δυτική Ελλάδα – Πανώλη: «Είμαστε σε πόλεμο», η αναφορά για κρούσματα στην Αχαΐα
Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της Κτηνοτροφίας, λόγω της πανώλης, από το ΓΕΩΤΕ Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι με συνεχείς ελέγχους καταβάλλουν προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά και να μην υπάρξει πανδημία.
Κραυγή αγωνίας για το μέλλον της Κτηνοτροφίας, λόγω της πανώλης, έστειλαν χθες Πέμπτη 8/08/2024 οι γεωτεχνικοί της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι με συνεχείς ελέγχους καταβάλλουν προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά και να μην υπάρξει πανδημία.
Ο πρόεδρος Αναστάσιος Τσάκωνας, ο αντιπρόεδρος Νίκος Νιφόρας και ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Κακαβάς, σε συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα, αφού απέδωσαν τα εύσημα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, στάθηκαν στην υποστελέχωση και τα πολλά κενά που υπάρχουν, ενώ υπογράμμισαν την κατάκτηση «χρυσών μεταλλίων» από ξένους Οργανισμούς για την εξαιρετική δουλειά.
Ο Νίκος Κακαβάς δήλωσε: «Από τις 100 θέσεις που υπάρχουν, καλύπτονται μόνο οι 40 και οι κτηνίατροι δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για να ανταποκριθούν στις ανάγκες με τους ελέγχους στις ζώνες επιτήρησης. Είμαστε σε διαδικασία πολέμου, διακυβεύεται το μέλλον της Κτηνοτροφίας και της φέτας. Αν δεν υπήρχαν οι κτηνίατροι, θα είχε τελειώσει ήδη η Κτηνοτροφία. Αν η φέτα, το γάλα και το γιαούρτι βγουν από την αγορά, τότε πολύ δύσκολα θα ξαναμπούν στα ράφια. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να σώσουμε την Οικονομία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κτηνίατροι είναι σε δύσκολη θέση με θανατώσεις ζώων και κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Οταν λήξει ο πόλεμος, τα αιτήματα του κλάδου θα απαιτηθούν με σκληρές μεθόδους».
Ο Τάσος Τσάκωνας ανέφερε: «Συνέχεια χάνουμε προσωπικό και δεν αναπληρώνεται… Στην Ηλεία έχουμε 2 κρούσματα και οι λίγοι κτηνίατροι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Αν πας σε πολλά κρούσματα, τότε θα έχουμε πανδημία και αυτό θα σημάνει το τέλος μας, γιατί θα απαγορευτεί να πουλάμε κρέας και τυροκομικά προϊόντα όσο ισχύει η πανδημία. Είναι ευχής έργο που είναι Αύγουστος, γιατί δεν υπάρχει πολύ γάλα και είναι περιορισμένη η κινητικότητα. Αν γινόταν Μάρτιο, δεν θα μαζευόταν το πράγμα».
Ο Νίκος Νιφόρας τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση κρέατος και τυροκομικών προϊόντων για την ανθρώπινη υγεία. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, μέσω ιχνηλάτησης, να περιορίσουμε τα κρούσματα».
Η ΑΧΑΪΑ
Σε ερώτηση πότε θα έχουμε καθαρή εικόνα για το αν η Αχαΐα είναι «καθαρή» και τι γίνεται στη Δυτική Ελλάδα, η απάντηση που δόθηκε ήταν: «Προς το παρόν, δεν υπάρχει κρούσμα στην Αχαΐα, αλλά θέλουμε τη συνεργασία των κτηνοτρόφων. Αν μέχρι τέλος Αυγούστου δεν έχουμε ξεμπερδέψει, θα υπάρχει πίεση στο σύστημα, δεν θα υπάρχει γάλα και δεν θα μπορούν να σφαχτούν κρέατα. Η Δυτική Ελλάδα είναι στο μάτι του κυκλώνα, έχουμε 2 κρούσματα σε Ηλεία, 3 στην Αιτωλοακαρνανία και 1 στην Κορινθία. Ολα τα κρούσματα είναι από ιχνηλάτηση, από συγκεκριμένο έμπορο».
Να σημειωθεί ότι εντοπίστηκαν κι άλλα κρούσματα πανώλης σε Αστακό και Αγρίνιο, με αποτέλεσμα και νέες ζώνες ελέγχου κι επιτήρησης στην περιοχή. Για αυτό, από χθες τα κλιμάκια κτηνιάτρων, που κάνουν ελέγχους, έχουν αυξηθεί από 38 σε 44 με συντονιστή τον γ. γραμματέα Γ. Στρατάκο, ώστε να καλυφθεί γεωγραφικά η Δυτική Ελλάδα, με στόχο να περιοριστεί η διασπορά της πανώλης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News