Δυτική Ελλάδα: Πρωτοπόροι στο εθελοντικό αίμα

Μία από τις τρεις πρώτες θέσεις κατέχει η Δυτική Ελλάδα στο εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Κι αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου εθελοντών αιμοδοτών από τα νοσοκομεία της περιοχής αλλά και τους μεμονωμένους Συλλόγους.

Δυτική Ελλάδα Στιγμιότυπο του 1980 ημέρα γιορτής στο Κέντρο Αιμοδοσίας του «Αγ. Ανδρέα». Ο Γιώργος Σιμιγιάτος κρατάει στα χέρια του το πρώτο μπουκάλι εθελοντικού αίματος και το παραδίδει στην τότε διευθύντρια Άννα Σπηλιωτακάρα. Από δεξιά διακρίνονται επίσης η τότε προϊσταμένη της αιμοδοσίας Διονυσία Μπάλα, δίπλα της ο Αιμίλιος Τσώμπος , πρωτοστάτησε στο αντίστοιχο κίνημα στο Μεσολόγγι. Δίπλα στην κ. Σπηλιωτακάρα η νοσηλεύτρια της αιμοδοσίας Σπυριδούλα Χειλάκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, το 2021 σε περίοδο πανδημίας με τις διαρκείς απαγορεύσεις και τον φόβο να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, συγκεντρώθηκαν οι παρακάτω μονάδες αίματος ανά νοσοκομείο στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας:

  • Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»: 10.897
  • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών: 8.751
  • Νοσοκομείου Αιγίου: 1.671
  • Νοσοκομείο Αγρινίου: 3.828
  • Νοσοκομείο Μεσολογγίου: 1.030
  • Νοσοκομείο Αμαλιάδας: 993
  • Νοσοκομείο Πύργου: 2.476

Υπενθυμίζουμε ότι πρωτεργάτρια στην ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Περιφέρειά μας ήταν η γιατρός, Αννα Σπηλιωτακάρα, η οποία ως διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του «Αγίου Ανδρέα» μίλησε πρώτη για την εθελοντική αιμοδοσία και ξεκίνησε την οργάνωση Συλλόγων.

Από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν ήταν ο αείμνηστος Γιώργος Σιμιγιάτος, ο οποίος ίδρυσε τον Σύλλογο «Ο Αιμοδότης», ο οποίος διαγράφει μέχρι σήμερα μία πρωτοποριακή πορεία στο εθελοντικό κίνημα της αιμοδοσίας.

Ολη αυτή η προσπάθεια έχει ανθήσει κι έτσι η περιοχή μας καταγράφει ένα σημαντικό κίνημα εθελοντικής αιμοδοσίας με πρωτοστάτες, εκτός από τον «Αιμοδότη», τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, τον Σύλλογο του Καραμανδανείου «Αγιος Στυλιανός» και δεκάδες άλλους.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Σύλλογο «Φλέβα Ζωής» που ίδρυσαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και, πλέον, η εθελοντική αιμοδοσία έχει καθιερωθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ακαδημαϊκό μας ίδρυμα.

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι τελευταία καταγράφουμε ιδιαίτερη προσέλευση από νέους ανθρώπους. Αυτό μας γεννάει την ελπίδα ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε αίμα της χώρας μας από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Σήμερα, το ποσοστό αυτό είναι περίπου στο 65%» μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου, Ανδρέας Αδαμόπουλος.

Με αφορμή τη χθεσινή μέρα, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου «Αγιος Στυλιανός» διοργανώνει στην πλατεία Γεωργίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από την Τρίτη μέχρι και αύριο Παρασκευή, εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοδοσία γίνεται με την κινητή μονάδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» στην πλατεία Γεωργίου. Πέμπτη και την Παρασκευή μπορείτε να προσέλθετε και να δώσετε αίμα από τις 9.30 π.μ. μέχρι τη 1.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ..

 

Μπορούμε να καλύψουμε το 100%

Δυτική Ελλάδα

Ο Ανδρέας Αδαμόπουλος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Αδαμόπουλος, η χώρα μας χρειάζεται ετησίως περίπου 580.000 μονάδες αίματος. Από αυτές, οι 320.000 προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι περίπου 130.000 μονάδες αίματος διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

«Μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών σε αίμα εάν αποφασίσουμε ως κοινωνία να εντάξουμε στη ζωή μας αυτή την απλούστατη και ανώδυνη διαδικασία ζωής, την προσφορά αίματος. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια στις σχολικές κοινότητες και έχουμε βρει πολύ μεγάλη ανταπόκριση» αναφέρει ο κ. Αδαμόπουλος και προσθέτει:

«Είναι σημαντικό που παιδιά δημοτικού μετά την ενημέρωση που τους κάνουμε καταφέρνουν και πείθουν τους γονείς τους να έρθουν και να δώσουν αίμα στις αιμοδοσίες που διοργανώνουμε. Πιστεύω ότι περνάει πολύ δυνατά το μήνυμα στους μαθητές κι έτσι πιστεύω ότι μελλοντικά θα έχουμε μία σημαντική πηγή εθελοντών αιμοδοτών».