ΕΑΠ: Ξεκινά η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης αποτελεί και πρόκειται να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για τόσο για τα υπάρχοντα όσο και για τα μελλοντικά όργανα του Ιδρύματος

ΕΑΠ

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ στο Ε.Α.Π.», η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αποστολή της Μονάδας είναι η εξασφάλιση της πλήρους συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στο σύνολο των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται στο Πανεπιστήμιο μας.

Η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης αποτελεί και πρόκειται να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για τόσο για τα υπάρχοντα (Διοικούσα Επιτροπή, Πρόεδρος, Αντιπρόεδροι) όσο και για τα μελλοντικά όργανα του Ιδρύματος (Συμβούλιο Διοίκησης, Σύγκλητος, Πρυτανικές Aρχές), καθιστώντας το Ίδρυμα μας «ανοικτό» και υπηρετώντας το ιδεώδες της ανοικτής εκπαίδευσης που το ίδιο πρεσβεύει.

Για την ενεργοποίηση και την μεσοπρόθεσμη στήριξη της Μονάδας, σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υποβλήθηκε πρόταση με σκοπό την απορρόφηση ποσού 1.019.092 ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για τη στήριξη Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ενέκρινε και ενέταξε με την αριθμ. πρωτ. 2070/24-04-2024 απόφασή της την Πράξη «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο» στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», και στην Προτεραιότητα «Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Μέσω της ένταξης της παραπάνω Πράξης και την ενεργοποίηση της Μονάδας Ισότιμης πρόσβασης το Ίδρυμα στοχεύει στην υλοποίηση μίας εκ των βασικών προβλέψεων και δράσεων του «Στρατηγικού Σχεδιασμού του για την περίοδο 2022-2025» που αφορά στη Φοιτητική Μέριμνα και την «συμπερίληψη» με την ισότιμη μεταχείριση ατόμων με ειδικές, εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ενδεικτικά αναφέρονται, και πέραν των Υπηρεσιών Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης που ήδη προσφέρονται από το ΚΕΣΥΨΥ, οι παρακάτω υπηρεσίες :

• Διαθεσιμότητα καταλόγου προσβάσιμων συγγραμμάτων,

• Ηλεκτρονική Προσβασιμότητα σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες,

• Κατάρτιση προσωπικού και εθελοντών ως προς την υποστήριξη των ΦμεΑ και φοιτητών με ΕΕΑ

• Υποστήριξη φοιτητών με κώφωση ή βαρηκοΐα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

• Παροχή ατομικών υποστηρικτικών τεχνολογιών πληροφορικής και διευκόλυνση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, κλπ.