Εκλογές 2023 – Γιώργος Παπανδρέου στην «Π»: «Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εγγύηση για μια βιώσιμη και προοδευτική διέξοδο»
Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλά για όλους και για όλα στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην Αχαΐα τους τελευταίους μήνες ήταν εντυπωσιακή. Σχεδόν σε καθημερινή βάση είχε επαφές και επικοινωνίες σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού, με παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς, αλλά και ασφαλώς με χιλιάδες πολίτες.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναλύει το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας, τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία, τις εκτιμήσεις του για τις προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης, τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται στην Παιδεία, την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σχετικά και με το Αιγαίο αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της Αχαΐας.
Κύριε πρόεδρε, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνουν πως θεωρούν ως μόνη λύση διακυβέρνησης της χώρας την αυτοδυναμία. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει χείρα συνεργασίας προς τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Πέρα από τον οξύ πολιτικό λόγο, υπάρχουν προϋποθέσεις δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα και αν ναι με ποιο;
Η απλή αναλογική, έχει μια απλή λογική, την ισοτιμία της ψήφου του καθενός μας. Επίσης, επιδιώκει συνεργασίες. Υπό τις παρούσες συνθήκες, καθοριστική είναι η συμμετοχή ή όχι των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Επομένως, ας δούμε πρώτα τι λένε, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει αυτοδυναμία, τονίζοντας ότι, κάθε άλλη επιλογή είναι καταστροφική. Ετσι όμως, όχι μόνο περιφρονεί την ψήφο των πολιτών που δεν θα ψηφίσουν ΝΔ, αλλά και εκφράζει έναν αυταρχισμό, καθώς εγκαλεί κάθε διαφορετική άποψη που δεν συντάσσεται με τις δικές του.
Ο κ. Τσίπρας, θέλει συνεργασίες μόνον αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ακυρώνει την ουσία της απλής αναλογικής που ο ίδιος εισήγαγε και επιβεβαιώνει ότι, ενεργεί με προφανή σκοπιμότητα, βάζοντας μπροστά τα κομματικά μικροσυμφέροντα.
Κατά συνέπεια, κ. Αναστασόπουλε, και οι δύο, προαναγγέλλουν τη συνέχιση του τέλματος που βιώνουμε, καθώς κατά προτεραιότητα κυνηγούν την εξουσία. Αυτό προκαλεί περαιτέρω πόλωση και έναν ανούσιο διπολισμό στον οποίο μας έχουν σύρει. Είναι ευθύνη και των δύο ότι εντείνονται τα αδιέξοδα στη χώρα μας.
Μάλιστα, για να προλάβω και σχετική ερώτησή σας, ένεκα του νέου σεναρίου περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, πρέπει να σας πω ότι ένα τέτοιο σενάριο, το μόνο που αναδεικνύει είναι την παντελή απουσία ουσιαστικής πολιτικής πρότασης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάγκη να αλλάξουμε πορεία, ώστε να βγούμε με μια νέα αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης από το σημερινό συντηρητικό τέλμα.
Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, είτε στις πρώτες, είτε στις δεύτερες ή ακόμη και σε επόμενες εκλογές, γιατί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα σχηματιστεί, αλλά τι θα είναι αυτή η κυβέρνηση, τι θα υπηρετεί και ποιον, τον λαό ή πάσης φύσεως σκοπιμότητες, συμφέροντα και κατεστημένα;
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες, τόσο για τη χώρα, όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Για ποιους λόγους ζητάτε από τον ελληνικό λαό να στηρίξει το Κίνημα αλλά τι μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία;
Γιατί το ΠΑΣΟΚ, παραμένει πάντα συνεπές με τον στρατηγικό στόχο της Προοδευτικής Αλλαγής της χώρας.
Γιατί ο αγώνας που δίνουμε διαχρονικά με την ιστορική μας Παράταξη, όπως και σήμερα, είναι αγώνας για αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική, για μια άλλη πολιτική διέξοδο, δημοκρατική, σοσιαλιστική, προοδευτική, που επιζητά την απελευθέρωση των Ελλήνων από την ιδιότυπη ομηρία ενός πελατειακού καπιταλισμού που ευνοεί τους λίγους ισχυρούς και κρατά σε ομηρία τους Ελληνες και τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας.
Γι’ αυτό ως Παράταξη πολεμηθήκαμε όσο καμία άλλη. Αλλάξαμε την Ελλάδα και τη μοίρα των Ελλήνων. Ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές της μεταπολίτευσης, κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα, όπως κάναμε και όταν βρεθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αναλάβαμε ευθύνες που δεν ήταν δικές μας. Δεν υπολογίσαμε πολιτικό κόστος.
Σήμερα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, αλλά μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι δύο που στις πλατείες μαζί με τη Χρυσή Αυγή, υπονόμευαν αυτό το εθνικό κεκτημένο.
Εμείς, όμως, παραμένουμε αμετακίνητοι από τη στρατηγική στόχευση της Προοδευτικής Αλλαγής και, το κυριότερο, είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχει ολοκληρωμένη προοδευτική πρόταση για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια βιώσιμη κοινωνία, δημοκρατικά, συμμετοχικά και δίκαια. Αποτελέσαμε και αποτελούμε εγγύηση για τη δημοκρατία και τις προοδευτικές αλλαγές. Η ισχυροποίηση και η δυναμική παρουσία του ΠΑΣΟΚ είναι και χρήσιμη και αναγκαία, ώστε να αλλάξει πορεία ο τόπος.
Ποιες εκτιμάτε πως θα είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση;
Αμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των ανισοτήτων, φρένο στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά με την πρωτοφανή ακρίβεια, προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, προώθηση της συμμετοχικής και διαβουλευτικής δημοκρατίας.
Προϋπόθεση είναι ο εθνικός σχεδιασμός για τη στροφή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, μια βιώσιμη κοινωνία, που αποτελεί και κυρίαρχη στόχευση παγκοσμίως, στον συνεχώς μεταβαλλόμενο και σύνθετο κόσμο μας. Λόγω κλιματικής αλλαγής, δυναμικής εισαγωγής στη ζωή μας των τεχνολογικών κατακτήσεων που απειλούν την ανθρώπινη παρουσία στην εργασία, αλλά και στη σφαίρα της δημιουργίας, του πολιτισμού, και βέβαια, λόγω της υπερσυγκέντρωσης πλούτου, εξουσίας και μέσων ενημέρωσης στα χέρια λίγων ισχυρών.
Πρακτικά, καλούμαστε να υπερασπιστούμε τον δημοκρατικό μας πολιτισμό. Και μαζί, να ξαναδώσουμε στην ελληνική κοινωνία τα αυτονόητα: Ποιοτική δημόσια υγεία και παιδεία, κοινωνική πρόνοια, αξιοπρεπή ασφάλιση αλλά και ασφάλεια, μέσα σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον.
Αποτελεί όνειδος για την Ελλάδα το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το 66,8% των πολιτών άνω των 16 ετών που χρειάστηκαν ιατρική εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβε, καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Το στοιχείο αυτό αποκαλύπτει, όχι μόνο την παράδοση της υγείας στην ιδιωτική κερδοσκοπία αλλά, στο βάθος και τον αφελληνισμό του πλούτου μας, την πόρτα στον οποίο άνοιξε ασυλλόγιστα η αμετανόητη συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ.
Παρέδωσε υγεία, παιδεία, κατοικίες, γη, ασφάλιση, αλλά και τον κοινό μας πλούτο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ήλιο, ανέμους, γεωθερμία, στα χέρια λίγων ισχυρών ενεργειακών ομίλων. Ακόμη και το νερό, δώσαμε μάχη να σώσουμε λίγες ημέρες πριν προκηρυχθούν εκλογές.
Η επόμενη ημέρα απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά σε άλλη κατεύθυνση, προοδευτική. Στην κάλπη, καλούμαστε να επιλέξουμε: Θα υπερασπιστούμε δικαιώματα, ελευθερίες και αξιοπρέπεια ή θα παραδώσουμε τα πάντα στις ορέξεις μιας ανεξέλεγκτης εξουσίας και σε λίγους ισχυρούς;
Σε πρόσφατη συνέντευξή σας αναφέρατε ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία. Εκτιμάτε, επίσης, ότι θα έπρεπε η χώρα μας να εισάγει φοιτητές. Πώς θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε;
Είναι ακατανόητο ότι η χώρα μας εξάγει φοιτητές αντί να εισάγει. Με τον νόμο που φέραμε το 2011 και ανέτρεψαν επόμενες κυβερνήσεις, διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Αν στην Κύπρο, δημόσια και μη κρατικά τριτοβάθμια ιδρύματα μπορούν να έχουν κοντά 50.000 ξένους φοιτητές τότε γιατί όχι το Πανεπιστήμιο Πατρών; Με όλες τις θετικές επιπτώσεις για τα πανεπιστήμια, την παραγωγή, την κοινωνία, το πολιτισμό μας στον κόσμο;
Αυτή είναι μόνο μία από τις μεγάλες αλλαγές που χρειαζόμαστε στην παιδεία.Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διέπεται από έναν φοβικό αυταρχικό συγκεντρωτισμό. Η μάθηση, αντί για χαρά γίνεται καταναγκαστικό έργο. Η αποστήθιση σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί τον κανόνα. Ο μαθητής γίνεται παθητικός δέκτης πληροφοριών, αντί να διαμορφώνονται χαρακτήρες με ικανότητες κριτικής σκέψης, ανάλυσης, έρευνας, συλλογικής δημιουργίας και σύνθεσης.
Το Αρθρο 16 είναι δημιούργημα της συντηρητικής αντίληψης της ΝΔ στο Σύνταγμα του 1975. Θεωρούσαν ίσως, ότι ο κρατικός έλεγχος θα μπορούσε να τιθασεύσει το φοιτητικό κίνημα και ότι οι ίδιοι θα κρατούσαν εσαεί την εξουσία.
Ομως απάντηση στη σημερινή κατάσταση των πανεπιστημίων δεν αποτελεί, η νομιμοποίηση των «αυθαίρετων» ιδιωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν κερδοσκοπικά, χωρίς προδιαγραφές και πιστοποίηση, που όπως φαίνεται επιδιώκει η ΝΔ.
Χρειάζεται ισχυρές ρυθμίσεις για τον μη δημόσιο τομέα. Και για το δημόσιο πανεπιστήμιο, απελευθέρωση από τα δεσμά συμφερόντων και κατεστημένων, απελευθέρωση από την ασφυκτική αγκάλη του υπουργείου.
Οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τις ανάγκες τους καλύτερα από τον κάθε γραφειοκράτη. Ας αφήσουμε τα πανεπιστήμια να αποφασίσουν πώς θα οργανώσουν την πορεία τους, πώς θα συνδεθούν με τις τοπικές κοινωνίες, τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και πώς θα φέρουν φοιτητές από άλλες χώρες.
Εμείς πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορούν να το κάνουν.
Κόμματα με «δεξιόστροφο» πολιτικό λόγο αλλά και η τουρκική πλευρά έχουν ανοίξει μια συζήτηση, με διαφορετική κατεύθυνση, σχετικά με τα κοιτάσματα του Αιγαίου και ενδεχόμενη συνεκμετάλλευσή τους. Εσείς, έχοντας υπηρετήσει και στο υπουργείο Εξωτερικών, ποια άποψη έχετε επί του θέματος;
Τα όποια κοιτάσματα αποτελούν εθνικό πλούτο, και ουδείς έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια με τον πλούτο και το μέλλον του λαού μας. Αλλά και ουδείς έχει δικαίωμα να διαμορφώνει σενάρια κατά το δοκούν.
Σας θυμίζω ότι το μείζον ζήτημα των υδρογονανθράκων αποτέλεσε μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας την περίοδο 2009-11, με δική μου απόφαση και με το συνεχές προσωπικό μου ενδιαφέρον για την εξέλιξη του ζητήματος.
Δύο οι βασικοί στόχοι μας από τότε. Η πρώτη, να αποτελέσουν οι υδρογονάνθρακες, σημαντικό μέρος ενός χαρτοφυλακίου μετά το μεγάλο κούρεμα του 2011, του χρέους της χώρας, που θα μας επέτρεπε να πείσουμε ότι η Ελλάδα είναι αξιόχρεη. Και άρα, να κλείσουμε το κεφάλαιο του δανεισμού από τους εταίρους το γρηγορότερο και να βγούμε στις αγορές μια ώρα αρχύτερα.
Ο δεύτερος, να αποτελέσουν ένα κεφάλαιο προς επένδυση για το μέλλον, ιδιαίτερα των επόμενων γενεών. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε και Ειδικό Ταμείο που θα διαχειριζόταν τα όποια έσοδα, για το ασφαλιστικό των νέων γενεών και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού, και με δεδομένη τη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης μετάβασης στην πράσινη οικονομία, προωθήσαμε το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο αφορούσε τη δημιουργία ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.
Σκοπός, πάλι διπλός. Να αποτελέσουμε τον τροφοδότη καθαρής ενέργειας για την Ευρώπη και να απεξαρτηθούμε σταδιακά από τις άλλες μη καθαρές πηγές ενέργειας. Αυτή πρέπει σήμερα να είναι η προτεραιότητά μας.
Το πρόγραμμα αυτό έγινε δεκτό μετ’ επαίνων από την ΕΕ και υιοθετήθηκε, αλλά εδώ άλλες ήταν οι βουλές του πελατειασμού, γι’ αυτό και το πρόγραμμα αρχικά έτυχε της ειρωνικής αντιμετώπισης των άλλων πολιτικών δυνάμεων και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Μέχρι πότε; Μέχρι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να παραδοθούν στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων. Οπως και έγινε, με τις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα, για τα ζητήματα που αφορούν όσα άλλα συζητούνται από ανεύθυνα χείλη και με επιπολαιότητα, το μόνο που θα μπορούσε να πει κανείς αυτήν την ώρα είναι ότι τέτοια ζητήματα απαιτούν σοβαρότητα και εθνική συνεννόηση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Δεν προσφέρονται αυτά τα θέματα για ευκαιριακά λογύδρια.
Οσον αφορά την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, πιστεύετε πως έχουν γίνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια; Ποια θα έπρεπε να είναι η αναπτυξιακή κατεύθυνση που χρειάζεται να ακολουθήσει ο τόπος;
Θα μου επιτρέψετε κ. Αναστασόπουλε, να μην καταφύγω σε κρίσεις και χαρακτηρισμούς, για το τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, αλλά να μιλήσω για το παρόν και το μέλλον.
Η Δυτική Ελλάδα είναι πιθανότατα το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της μεγάλης αντίφασης που βιώνουμε ως Ελληνες, παντού στη χώρα.
Γιατί ενώ διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την προωθητική δύναμη για μια βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, που θα την καθιστούσαν και αναπτυξιακό πρότυπο, εντούτοις βιώνει τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με το οποίο θα αξιοποιήσουμε αυτά τα μεγάλα πλεονεκτήματα.
Το ανθρώπινο δυναμικό, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τον φυσικό πλούτο και τη μορφολογία της περιοχής, που συνδέει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα, τα παγκοσμίως γνωστά τοπόσημα της αρχαιότητας, τα αγαθά και τις υπηρεσίες που μπορούμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε.
Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, νοσοκομεία, σημαντικές Start Up, υποδομές και τόσα άλλα που μπορούν με τις κατάλληλες συνέργειες, να προσδώσουν καινοτόμα αναπτυξιακή προοπτική και να αποφέρουν τεράστια οφέλη.
Αυτά για να γίνουν προϋποθέτουν:
Ουσιαστική αποκέντρωση σε όλα τα επίπεδα, αρμοδιοτήτων και πόρων, ώστε η περιφέρεια, ο νομός, ο δήμος, να μπορούν να σχεδιάζουν και να λογοδοτούν στον πολίτη.
Πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την τοπική οικονομία και σε διαρκή επαφή με την κοινωνία. Να καταστούν εργαστήρια για την αντιμετώπιση κοινωνικών, υγειονομικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων. Και να έχουν συμβουλευτικό ρόλο στη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.
Μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βιώσιμη, πράσινη και ψηφιακή εποχή.
Καινοτόμα αγαθά και υπηρεσίες, με έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό υψηλής ανταπόδοσης, με κέντρα ευζωίας, αγροτουρισμό και πολιτισμό, αθλητισμό και παραδοσιακή διατροφή. Που προϋποθέτουν και τη σωστή και έγκαιρη ολοκλήρωση υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών.
Ολα αυτά, απαιτούν θεσμικές αλλαγές, ώστε να τελειώνουμε με τη γραφειοκρατία και τις άλλες παθογένειες του πελατειασμού. Και δημοκρατική διαβούλευση. Με την ίδια την κοινωνία. Γιατί αυτό το όραμα, μόνο ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας πολιτών και φορέων μπορεί να προκύψει.
Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι, η Αχαΐα, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει την πρωτοπόρα δύναμη μιας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και τους Ελληνες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News