Εκλογές 2023: Πώς «βλέπει» η κυβέρνηση τις δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη – Η στρατηγική της

Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων μετά τα Τέμπη και η στρατηγική της κυβέρνησης

εκλογές

Προτεραιότητα της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών, φαίνεται να είναι το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη αλλά και την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου με ασφάλεια.

Η οργή που επικρατεί στην κοινωνία για το δυστύχημα και η γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες προβληματίζουν τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι κατανοούν το μέγεθος της πολιτικής ζημιάς που έχει προκληθεί και επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι μπορεί να έγιναν λάθη αλλά το γενικό πλαίσιο άσκησης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στηρίχθηκε σε στέρεες βάσεις με γνώμονα τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της χώρας.

Ανακοινώνεται σήμερα ο κατώτατος μισθός

Χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα αλλά εστιάζοντας στην ουσία ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στις 10:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη με κεντρικό θέμα την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας και 18 ακόμα επιδόματα, με τον υπουργό να προχωρά στη συνέχεια στις επίσημες ανακοινώσεις.

Η αύξηση αυτή θα ισχύσει από 1η Απριλίου, ενώ αναμένεται να επηρεάσει τον μισθό σε περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι της τάξεως του 7,6% με 7,8%, δηλαδή αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους, που αναλογεί σε 54 με 56 ευρώ. Έτσι ο κατώτατος μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 767 με 768 ευρώ.

Πώς «διαβάζει» το Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις οι οποίες καταγράφουν σημαντική υποχώρηση της ΝΔ αλλά από την άλλη εκτιμούν ότι όλα είναι ακόμα ρευστά, καθώς παρότι χάνει το κυβερνών κόμμα, δεν εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό, δίνει και «πάτημα» σε όσους εκφράζονται στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί αρκεί να δημιουργηθεί η αίσθηση στους πολίτες μέσα από χειροπιαστές αποδείξεις, ότι τα κακώς κείμενα που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτή θα εξαλειφθούν. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που ανησυχούν ότι μπορεί να ζήσουμε ένα νέο 2012 με την αντισυστημική ψήφο να βάζει «βόμβα» στα θεμέλια της πολυπόθητης αυτοδυναμίας.

Είναι ο θυμός που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις αλλά και στους δρόμους μια παροδική εκτόνωση; Είναι μια διαρκής κατάσταση;

Όσο μεγαλώνει η απόσταση από το τραγικό γεγονός αυτό που διαπιστώνουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η οργή του κόσμου δεν καταλαγιάζει, οι απαιτήσεις αυξάνουν και όσον αφορά στις ευθύνες το μεγαλύτερο ποσοστό το καταλογίζουν στην κυβέρνηση αλλά είναι εντυπωσιακό το ότι σχεδόν ένας στους πέντε θεωρεί ότι ευθύνες φέρουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα (Metron Analysis).

Από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων (Pulse) ξεχωρίζουν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών από 17 έως 29 ετών (92%) λέει ότι θα πάει να ψηφίσει και το ποσοστό αυτό φτάνει το 93% στους άνω των 60. «Διαβάζοντας» αυτό το χαρακτηριστικό μάλιστα κυβερνητικές πηγές λένε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς οι πολίτες δείχνουν να έχουν ακλόνητη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ξεκινά τις εξορμήσεις ο πρωθυπουργός
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει σιγά σιγά τις εξορμήσεις με πρώτο σταθμό αύριο το Μαρούσι όπου θα περπατήσει στην αγορά θα ακούσει τους πολίτες και θα συνοδεύεται από αρκετούς βουλευτές του. Το πρώτο μεγάλο όμως crash test αναμένεται να γίνει την τελευταία ημέρα του Μαρτίου στα Γιάννενα που θα πραγματοποιήσει και την πρώτη του περιοδεία μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Βέβαια, όπως τόνιζαν πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου οι σχεδιασμοί που είχαν γίνει προ του δυστυχήματος όσον αφορά τον χαρακτήρα και την δυναμική των συγκεντρώσεων έχουν αναθεωρηθεί πλήρως.

Πηγή: newsbeast.gr