Εκτόξευση τιμών στα οικοδομικά υλικά τον Φεβρουάριο

Σε νέα ύψη σκαρφάλωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

τιμών

Σε νέα ύψη σκαρφάλωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο εν λόγω δείκτης σημείωσε αύξηση της τάξεως του 9% σε σύγκριση με τον περυσινό Φεβρουάριο, όταν η τότε αύξηση δεν είχε ξεπεράσει το 0,7%. Μάλιστα, συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον φετινό Ιανουάριο, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 2%. Τώρα, ο μέσος δείκτης της περιόδου Μαρτίου 2021-Φεβρουαρίου 2022 καταγράφει ετήσια αύξηση κατά 5%, έναντι μείωσης 0,2% που είχε παρατηρηθεί την περίοδο Μαρτίου 2020-Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, «πρωταθλητής» της ακρίβειας αναδεικνύεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ήταν υψηλότερο κατά 71,4% συγκριτικά με τον περυσινό Φεβρουάριο. Μάλιστα, από μήνα σε μήνα, η αύξηση άγγιξε το 9,4%, δείγμα της συνεχούς κλιμάκωσης των τιμών. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δεν αποτυπώνουν πλήρως τις συνέπειες που έχουν προκληθεί στην αγορά και στις τιμές από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που αναμένεται να φανεί πολύ πιο καθαρά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

Μεγάλη αύξηση καταγράφει επίσης το πετρέλαιο κίνησης με 26,1% σε ετήσια βάση, ενώ ακολουθούν κατά σειράν ο σίδηρος οπλισμού με αύξηση τιμών 19,1%, οι χάλκινοι αγωγοί με 17%, τα τούβλα με 14,2%, οι σωλήνες χαλκού με 12,9% και οι πλαστικοί σωλήνες με 9,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μηνιαία βάση τα τούβλα κατέγραψαν αύξηση κατά 3,5%, οι χάλκινοι αγωγοί κατά 3,2% και ο σίδηρος οπλισμού κατά 2,5%. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, για την παραγωγή των υλικών αυτών απαιτούνται σημαντικές ποσότητες ενέργειας (π.χ. καύσιμα), γεγονός που ανεβάζει αντίστοιχα και το κόστος τους. Πλέον, μάλιστα, πολλές εταιρείες προμήθειας υλικών δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες στην αγορά, καθώς το υψηλό κόστος έχει αρχίσει να επηρεάζει τη ζήτηση σε ορισμένες κατηγορίες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να περιορίζουν αντίστοιχα τη δική τους δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκπροσώπους κατασκευαστικών εταιρειών, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι πλέον σαφές ούτε το ακριβές κόστος, λόγω της ευμετάβλητης κατάστασης στην αγορά. Ετσι, οι προμηθευτές δεν δεσμεύονται σε συγκεκριμένη τιμή, την οποία προσδιορίζουν στον αγοραστή μόλις ολοκληρωθεί η παραλαβή της εκάστοτε παραγγελίας.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν σημάνει συναγερμό στα επιτελεία των κατασκευαστών, ιδίως εκείνων που δραστηριοποιούνται σε έργα μικρής κλίμακας για λογαριασμό δήμων και περιφερειών. Αιτία είναι το γεγονός ότι έχουν προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις και πλέον, λόγω της απότομης αύξησης του κόστους, δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις συμβάσεις. Αντίστοιχα, οι εργολάβοι ιδιωτικών έργων έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανέγερση νέων οικοδομών, αφού το κόστος συμπιέζει σοβαρά την κερδοφορία τους. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να περιμένουν έως ότου υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών είτε θα πρέπει να περάσουν τις αυξήσεις αυτές στις τιμές πώλησης, κάτι που θεωρείται και το πιο πιθανό σενάριο τη δεδομένη χρονική στιγμή.