Ελένη Δουνδουλάκη στο RGC: Κεφαλαιώδους σημασία ένα σαφές σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης
Παρατήρησε ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστεί εφικτό να πειστεί επαρκώς το πολιτικό και οικονομικό σύστημα για τη συμβολή του πολιτισμού στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας

Σύμφωνα με την ίδια, ο πολιτισμός διαθέτει εγγενή προστιθέμενη αξία — τόσο μέσω των πολιτιστικών αγαθών, όσο και μέσα από τη διασύνδεσή του με άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστεί εφικτό να πειστεί επαρκώς το πολιτικό και οικονομικό σύστημα για τη συμβολή του πολιτισμού στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Όπως ανέφερε, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη φροντίδα, κινητικότητα και ενίσχυση της διαχείρισης του πολιτισμού, υπό όρους βιωσιμότητας και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πολιτιστική ανάπτυξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος ανά περιοχή, η κα. Δουνδουλάκη σημείωσε την ανάγκη για ένα σαφές σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης, το οποίο χαρακτήρισε κεφαλαιώδους σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προωθήθηκε η υλοποίηση ενός έργου πολιτιστικών master plans για επιλεγμένες περιοχές της χώρας.
Όπως ανέφερε, το έργο αυτό βαίνει προς την ολοκλήρωσή του και περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης στον πολιτιστικό τομέα. Συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν 15 περιοχές σε 3 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, μια πόλη που, όπως υπογράμμισε, δεν διέθετε έως τώρα καταγεγραμμένο πολιτιστικό σχεδιασμό.
Από την πλευρά του, ο Σύμβουλος Πολιτιστικής Στρατηγικής, Χρήστος Καρράς, τόνισε ότι ο πολιτισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πολύπλευρης προόδου. Παρ’ όλα αυτά, επεσήμανε ότι η Ελλάδα δαπανά το μικρότερο ποσοστό του προϋπολογισμού της για πολιτιστικές υπηρεσίες. Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν οφείλεται αποκλειστικά στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά αντικατοπτρίζει μια βαθύτερη και παγιωμένη αντίληψη στα οικονομικά επιτελεία.
Επιπρόσθετα, ο κ. Καρράς επεσήμανε τις ανισότητες στη συμμετοχή στον πολιτισμό ανάμεσα στις πόλεις και την ύπαιθρο. Σημείωσε δε, ότι το ζήτημα της περιφέρειας, δεν πρέπει να εξετάζεται αποκλειστικά γεωγραφικά. Κατά την άποψή του, δεν έχει σημασία η απόσταση από το διοικητικό κέντρο, αλλά η εγγύτητα στο κέντρο των αποφάσεων.
Σε σχέση με τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή αξιοποίηση του πολιτισμού, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη είναι πολυεπίπεδη και οι Πολιτιστικοί και Δημιουργικοί Τομείς (ΠΔΤ) είναι ετερόκλητοι. Μπορούν, ωστόσο, να λειτουργήσουν ως καταλύτες ή οδηγοί ανάπτυξης, μόνο εφόσον εντάσσονται σε ένα ισχυρό οικοσύστημα. Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται συντονισμένες στρατηγικές και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και εργαλείων.
Τέλος, ο κ. Καρράς αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέργειας μεταξύ κράτους, ακαδημαϊκής κοινότητας, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των πολιτιστικών φορέων στον αναπτυξιακό διάλογο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρίσκονται «στο τραπέζι» των συζητήσεων για το μέλλον της ανάπτυξης.
Εν συνεχεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece, Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογράμμισε τη σημασία του κινηματογράφου όχι μόνο ως μορφή τέχνης, αλλά και ως σύγχρονη δημιουργική δραστηριότητα που μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα. Κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για το μέλλον, καθώς γύρω από αυτόν συγκεντρώνονται νέες δυνάμεις και φορείς με δημιουργική ενέργεια και δυναμισμό.
Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστόπουλος τόνισε πως στον τομέα του πολιτισμού, η περιφέρεια συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη στον πολιτιστικό τομέα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ενσωμάτωση της περιφέρειας.
Η Καθηγήτρια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Γεωργία Μέγα, ανέδειξε τον ρόλο του πολιτισμού ως καταλύτη για την πνευματική και βιωματική ενεργοποίηση ενός τόπου. Όπως τόνισε, ο πολιτισμός μπορεί να «ζωντανέψει» έναν τόπο, να τον καταστήσει πεδίο στοχασμού και δημιουργικότητας. Η παρατήρηση πολιτιστικών στοιχείων ενεργοποιεί σημαντικές πνευματικές λειτουργίες, όπως η δημιουργικότητα, η φαντασία, η κριτική σκέψη, η ικανότητα οργάνωσης της σκέψης και η βαθύτερη μάθηση.
Κατά την ίδια, όλα αυτά καλλιεργούνται από πολύ μικρές ηλικίες, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει συστηματική επαφή και παρατήρηση πολιτισμικών ερεθισμάτων. Εάν αυτή η παρατήρηση απουσιάζει, τότε δεν αναπτύσσεται στοχασμός.
Τέλος, υποστήριξε ότι ο πολιτισμός δεν πρέπει να παραμένει εγκλωβισμένος σε μουσεία ή αποκομμένος από την καθημερινή ζωή
Η Co-founder και CRO της Clio Muse, Δάφνη Τσεβρένη, αναφέρθηκε στον τουριστικό προορισμό και την ανάγκη να έχει πρόσβαση σε ένα επαρκές μέγεθος τουριστικού κοινού. Τόνισε δε ότι οι τουριστικές ροές και η δημοτικότητα των προορισμών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διασύνδεση με άλλες περιοχές που συγκεντρώνουν ήδη τουρίστες.
Σύμφωνα με την ίδια, οι τουριστικές επιχειρήσεις οφείλουν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους, δημιουργώντας κίνητρα και δράσεις που θα φέρουν τουρίστες κοντά σε περιοχές με ήδη καταγεγραμμένο τουριστικό ενδιαφέρον.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Ηλίας Νικολαΐδης.
Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News