Ελένη Πάτση: Μαγειρεύει και ευαισθητοποιεί

Βέρα Πατρινιά, ζει πλέον, στη Ζάκυνθο με την οικογένειά της. Το μπλογκ της «Τhe Veggie Sisters» με τις λαχταριστές –αλμυρές και γλυκές- vegan, πάντα, συνταγές μάς τράβηξε το ενδιαφέρον και μας άνοιξε την όρεξη για μια συνομιλία μαζί της. Η Ελένη Πάτση συστήνεται στην «Π».

Το μικρόβιο της μαγειρικής το είχες από μικρή;

Ναι, το κληρονόμησα από την γιαγιά μου! Θυμάμαι έκοβα συνταγές από περιοδικά και τις κολλούσα σε ένα τετράδιο και βοηθούσα τη μανούλα μου στο μαγείρεμα!

Επέλεξες σπουδές στην Αρχαιολογία και το Μεταφραστικό

επειδή…

Στο πρώτο με γοήτευε η ανακάλυψη του παρελθόντος και στο δεύτερο η ανακάλυψη  ξένων πολιτισμών. Από μικρή εξάλλου είχα έφεση στις ξένες γλώσσες.

Πότε άφησες την Πάτρα;  

Στα 18 έφυγα για σπουδές στην Αθήνα, στα 23 για σπουδές στην Κέρκυρα και στα 30 διορίστηκα φιλόλογος σε σχολείο της Ζακύνθου. Παρ’ όλα αυτά λατρεύω τη γενέτειρά μου και τη θεωρώ μια πανέμορφη, αλλά υποτιμημένη πόλη!

Πώς περνάς στη Ζάκυνθο και τι σου λείπει από τον τόπο σου; 

Η ζωή στο νησί είναι όμορφη και χαλαρή τον χειμώνα, απολαμβάνουμε τη φύση και τη γαλήνη. Το καλοκαίρι χάνουμε το νησί μας και υφιστάμεθα τις συνέπειες του υπερτουρισμού (σκουπίδια, μποτιλιάρισμα, ακρίβεια). Από την Πατρούλα μού λείπει η ελευθερία κινήσεων, η στρατηγική γεωγραφική της θέση, η ευρεία γκάμα επιλογών για βόλτα-άθληση.

Πάμε στο blog. Μπήκε στη ζωή σου όταν…

Το 2010 με προσκάλεσε η Δημητρούλα, η μικρή μου αδερφή, να συμμετάσχω στο μπλογκ  της «Τι θα φάμε σήμερα;». Το 2014 δημιουργήσαμε το  χορτοφαγικό «The Veggie Sisters», το οποίο αργότερα έγινε αυστηρά χορτοφαγικό δηλ. vegan. (οι συνταγές δηλ. δεν περιέχουν κανένα ζωικό προϊόν). Η Δημητρούλα κάποια στιγμή εγκατέλειψε. Οπότε το δουλεύω πια μόνη με τη συνδρομή του Κωστή μου που είναι εξαιρετικός στη μαγειρική και του εξάχρονου  Δημητράκη μας που είναι ο βοηθός μου!

 Πότε έγινες χορτοφάγος και γιατί; 

Πριν από 23 χρόνια αντίκρισα μια κατσίκα με ένα κατσικάκι να βόσκουν. Τι πανέμορφη εικόνα, σκέφτηκα. Οταν  μου είπαν ότι αυτό γίνεται τέλειο κατσικάκι λαδορίγανη, έπαθα σοκ! Μα είναι δυνατόν να τρώμε αυτό το πλάσμα, αναρωτήθηκα. Εκτοτε, αφού είχα κάνει την σύνδεση του τι πραγματικά καταλήγει στο πιάτο μου, το έκοψα!

Τι αγαπάς στο μπλογκ σου, The Veggie Sisters, και ποιος ο στόχος σου;

Το μπλογκ με κάνει να νιώθω δημιουργική και χρήσιμη. Ικανοποιεί την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για δημιουργία, αλλά ταυτόχρονα μου δίνει την δυνατότητα να δίνω ιδέες νόστιμες και υγιεινές στον κόσμο με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Στην εποχή μας, ακόμα κι αν κάποιος δεν λυπάται τα ζώα, επιβάλλεται να μειώσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, για οικολογικούς λόγους. Η βιομηχανική κτηνοτροφία δεν είναι βιώσιμη, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κλιματική αλλαγή  και καταστρέφει ποικιλοτρόπως τον πλανήτη. Η δε βιομηχανική αλιεία έχει αδειάσει τους ωκεανούς από ψάρια και τους έχει γεμίσει με σκουπίδια! Είναι σοκαριστικό ότι το 85% των θαλάσσιων σκουπιδιών  προέρχεται από αλιευτικό εξοπλισμό! Αν μας νοιάζει το αύριο και το τι πλανήτη θα παραδώσουμε στα παιδιά μας,  πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά και να σταματήσουμε τη φρενήρη κατανάλωση ζωικών προϊόντων! Εξάλλου η φύση μας παρέχει τόσο νόστιμα υλικά, που μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχα πιάτα χωρίς πόνο και οικολογική επιβάρυνση!

Πού βασίζεσαι για τη δημιουργία των συνταγών σου; Η

φαντασία παίζει κάποιο ρόλο;

Φυσικά είναι απαραίτητη η μαγειρική φαντασία. Η αρχή μου είναι να κάνω εύκολες, γρήγορες, οικονομικές  συνταγές με απλά υλικά, ώστε να μπορούν όσο το δυνατόν πιο πολλοί να τις φτιάξουν.

Η αλήθεια είναι ότι με τη χορτοφαγία δεν τα πάνε καλά

πολλοί και πολλές. Με τα παιδιά τι γίνεται; Πώς μπορεί να

γίνει ελκυστική στα μάτια -και στη γεύση τους, εννοείται.  Αδίκως δεν τα πάνε καλά, γιατί φοβούνται ότι θα έχουν θέματα υγείας. Μια καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή μπορεί να είναι υγιεινή. Προσωπικά μεγαλώνω ένα παιδί που ευτυχώς  δεν αγαπά τα ζωικά και απέχει από δική του επιλογή. Τρώει όμως όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς… Η εικόνα να μου φωνάζει στο super market να του αγοράσω αγκινάρες και φασόλια είναι αν μη τι άλλο ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα!

Πώς βλέπεις το The Veggie Sisters μελλοντικά; Σχέδια; 

Το να είσαι μαμά, σύζυγος, φιλόλογος, αθλούμενη και food blogger δεν σου αφήνει περιθώρια χρόνου. Οπότε ο μόνος στόχος μου είναι  να συνεχίσω να μοιράζομαι τις νέες ιδέες μου μέσα από το ηλεκτρονικό μου τεφτέρι. Θα ήταν πολύ συγκινητικό να συμμετάσχει κάποια στιγμή κι ο γιόκας μας με δικές του ιδέες.

Θα μας προτείνεις και μια λαχταριστή συνταγή;

Vegan γύρος μανιταριών! Να τρώει η μάνα και του Δημητράκη να μην δίνει! Χαχαχα!

Υλικά:
500 γρ. πλευρώτους
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1,5 κ.σ. πελτές ντομάτας
3,5 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
1,5 κ.γ. ξύδι
2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
3 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για γύρο (δες εκτέλεση)

Εκτέλεση:
Ξεκινώ φτιάχνοντας το μίγμα μπαχαρικών για γύρο ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι: από 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού, αλάτι, ρίγανη, από 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα και από 1/4 κ.γ. κόλιανδρο, πιπέρι, κύμινο και ξερό δυόσμο. Κατόπιν σχίζω με τα χέρια μου τα πλευρώτους. Επειτα ζεσταίνω σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι, σοτάρω για λίγα λεπτά τα μανιτάρια, αφού τα έχω πασπαλίσει καλά με το μίγμα των μπαχαρικών. Μετά προσθέτω τον πελτέ, την σάλτσα σόγιας, το ξίδι, την αγαύη και τη σκόνη κρεμμυδιού και σκόρδου. Ανακατεύω κι αφήνω να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά. Μεταφέρω το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για να ξεροψηθεί ο γύρος. Αν δεν έχετε τηγάνι κατάλληλο για φούρνο, αραδιάστε τον γύρο σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Συνοδεύουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας! Σαλάτα, πατατούλες, κρέμα αβοκάντο ή μαγιονέζα ή τζατζίκι κ.τ.λ. Είναι εν ολίγοις υπέροχος γύρος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον κλασικό.