Εμβόλιο: Οι ευπαθείς ομάδες που αποκτούν προτεραιότητα

Τι ευρύτερες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου για τις οποίες αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός περιέγραψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση στο Υπ. Υγείας.

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα προτεραιοποίησης για τους εμβολιασμούς, εξηγώντας ότι 9 στα 10 άτομα που έχασαν τη μάχη με τη ζωή και 8 στα 10 που εισήχθησαν σε ΜΕΘ ήταν άνω των 60 ετών.

Αναφερόμενη στις ομάδες των ασθενών υψηλού κινδύνου με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που άμεσα θα λάβουν σειρά για εμβολιαμσό η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πρόκειται:
  • Για άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση,
  • μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου
  • μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων
  • Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Επίσης:
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Όσοι υποφέρουν από κυστική ίνωση
  • Για τους καρκινοπαθείς προτεραιότητα θα έχουν όσοι βρίσκονται υπό αγωγή για καρκίνο συμπαγούς οργάνου και όσοι έχουν αιματολογικούς καρκίνους.
  • Επίσης όσα άτομα βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, όπως άσθμα και ΧΑΠ σοβαρού βαθμού καθώς και
  • Ασθενείς με σοβαρή ηπατική νόσο, σύνδρομο Down αλλά και άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε τις ομάδες αυτές καθώς και άλλες που αφορούν υποκείμενα νοσήματα και θα ακολουθήσουν αργότερα. Επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα αναρτηθουν τις προσεχείς ημέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Στη συνέχεια σειρά θα πάρουν οι ασθενείς με ηπιότερα από τα προαναφερθέντα υποκείμενα νοσήματα, όπως:

– Ασθενείς με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη,

– Νοσογόνο παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40,

– Οσοι πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού, ασθενείς με καρκίνο,

– Ασθενείς σε ηπιότερη ανοσοκαταστολή,

– Ασθενείς με χρονια νεφρική νόσο, ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες,

– Aτομα με σπληνεκτομή ή άλλη νόσο στη σπλήνα, άτομα με σοβαρή αναπηρία και φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες και

– Oσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή.

Όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου είναι πολύ δύσκολη η ταξινόμηση και η ανεύρεση των ατόμων με αυτά τα νοσήματα, αλλά σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά ο κωδικός νόσου ή ακόμα και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι ήδη είναι διαθεσιμο στη χώρα μας και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει ευκολότερες συνθήκες φύλαξης από αυτό της Pfizer και απαιτεί 4 εβδομάδες από την πρὠτη στη δεύτερη δόση