Ενα στα 4 παιδιά σε ιδρύματα ζουν τη βία – Η φρικιαστική πραγματικότητα πίσω από τις πόρτες δομών υπεράνω υποψίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, πάνω από 1 στα 4 παιδιά σε ιδρύματα υφίστανται σεξουαλική βία. Επιπλέον, τα παιδιά σε εναλλακτική φροντίδα απομονώνονται τακτικά από τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινότητες.
Ο εορτασμός της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Κακοποίησης των παιδιών, συνέπεσε με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα όσα φέρονται ότι συνέβησαν σε παιδιά που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Αν τα καταγγελλόμενα επιβεβαιωθούν αποδεικνύεται ότι μία οργάνωση υπεράνω υποψίας, που είχε κερδίσει την κοινωνία εντός και εκτός Ελλάδος, μόνο κιβωτός προστασίας δεν ήταν για τα εκατοντάδες παιδιά που έχει φιλοξενήσει και φιλοξενεί. Και σε αυτό έχει μερίδιο ευθύνης η κεντρική διοίκηση που ποτέ δεν είχε ελέγξει τις συνθήκες λειτουργίας αυτών των δομών και των ιδρυμάτων γενικότερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, πάνω από 1 στα 4 παιδιά σε ιδρύματα υφίστανται σεξουαλική βία. Επιπλέον, τα παιδιά σε εναλλακτική φροντίδα απομονώνονται τακτικά από τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινότητες. Στερώντας τη γονική φροντίδα, μπορούν να υποστούν σωματικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές βλάβες – με συνέπειες που διαρκούν μια ζωή. Αυτά τα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν βία, κακοποίηση, παραμέληση και εκμετάλλευση.
Στη χώρα μας με πρόσφατο νόμο της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, άρχισε να γίνεται έλεγχος τι συμβαίνει σε αυτές τις δομές. Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου οφείλεται και η αποκάλυψη των όσων φέρεται να κρύβει η «Κιβωτός του Κόσμου». Η κ. Μιχαηλίδου έθεσε ως προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για όποιον εργάζεται σε δομή που φροντίζει παιδιά και ταυτόχρονα ορίστηκε υπεύθυνος παιδικής προστασίας μέσα σε κάθε δομή – ένα πρόσωπο αναφοράς δηλαδή, για την έγκαιρη γνωστοποίηση των περιστατικών κακοποίησης στις αρμόδιες αρχές.
Νίκος Σταθακόπουλος: Δεχθήκαμε 5 παιδιά σε δύο εβδομάδες
Και στα ιδρύματα της περιοχής μας έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν περιστατικά βίας αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είτε από εργαζόμενους είτε από άλλα παιδιά που φιλοξενούνται στις ίδιες μονάδες.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτά τα περιστατικά είχαν καταγραφεί στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας αρρένων (Σκαγιοπούλειο) και στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων. «Δυστυχώς στο παρελθόν είχαν υπάρξει περιστατικά. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Την τελευταία τριετία δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Υπάρχει συστηματικός έλεγχος και επιτήρηση και καθημερινή παρουσία και εποπτεία. Δεν αφήνουμε πλέον τίποτα στην τύχη του» αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σταθακόπουλος.
Ο ίδιος εξηγεί: «Δεν προσλαμβάνουμε πλέον προσωπικό χωρίς ψυχιατρική εκτίμηση. Εχουμε επιστημονικό συνεργάτη τον καθηγητή Φίλιππο Γρουζή και όταν δούμε κάτι ύποπτο ζητάμε αμέσως τη συνδρομή του. Εχουμε στην αρμοδιότητά μας πέντε δομές και δίνουμε πραγματική μάχη. Δεν είναι εύκολο να έχεις τον έλεγχο σε μία δομή και στην ευθύνη σου τόσα παιδιά τα οποία προέρχονται από πολύ δύσκολες καταστάσεις».
Σήμερα στα δύο ιδρύματα της Πάτρας φιλοξενούνται 16 παιδιά στη μονάδα αρρένων στο Σκαγιοπούλειο και 10 στη μονάδα θηλέων.
«Τα περιστατικά δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μας ήρθαν πέντε παιδιά με εισαγγελική εντολή που έπρεπε να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν. Είναι ηλικίας 10 έως 16 ετών. Τα γράψαμε στα σχολεία και προσπαθούμε να τα βάλουμε σε μία σειρά.
Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο διότι κουβαλούν μαζί τους τρομακτικές εμπειρίες και βιώματα. Στόχος είναι η σταδιακή αποιδρυματοποίηση όλων των παιδιών είτε μέσω υιοθεσιών είτε μέσω της ένταξής τους σε Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης. Οπως γνωρίζετε στη Δυτική Ελλάδα ήδη λειτουργούν τέσσερις τέτοιες στέγες και επεκτείνουμε το πρόγραμμα».
Χαμόγελος του Παιδιού: Δεκάδες υποθέσεις εντός του 2022
Οπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνει δυνάμεις με 800 φορείς σε όλο τον κόσμο για να δώσει τέλος στον αργό θάνατο των παιδιών λόγω της σεξουαλικής κακοποίησης, συλλέγοντας μεταξύ άλλων υπογραφές: https://meneimystiko.gr/
Το Α’ Δεκάμηνο του 2022 καταγράφηκε αύξηση στα περιστατικά παιδιών θυμάτων βίας που αναφέρθηκαν στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το οποίο χειριζόταν 10 νέες υποθέσεις παιδιών θυμάτων βίας ανά ημέρα
Κάθε μέρα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημέρωνε τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές για 7 παιδιά σε κίνδυνο. Ανά περίπου μια ημέρα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε επιτόπια παρέμβαση για ένα παιδί που έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.
Πιο αναλυτικά
Το Α’ Δεκάμηνο του 2022:
> Η Γραμμή SOS 1056 διαχειρίστηκε 178.485 κλήσεις
> Καταγράφηκε αύξηση 8.38% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές και αύξηση 38,57% στον αριθμό παιδιών
> Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 διαχειρίστηκε 3. 084 κλήσεις και 514 μηνύματα μέσω CHAT 1056
> Ελαβε 1.112 επώνυμες και ανώνυμες αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης για 1.854 παιδιά. Από αυτά τα 1.854 παιδιά – μόνο τα 37! – αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης
> Πραγματοποιήθηκαν 161 επιτόπιες παρεμβάσεις για 241 παιδιά σε κίνδυνο σημειώνοντας αύξηση 24.87% επί του συνολικού αριθμού παιδιών σε σχέση με το Α’ Δεκάμηνο του 2021
> Σήμερα, στα 11 Σπίτια του Οργανισμού μεγαλώνουν 270 παιδιά και στηρίζονται 96 ενήλικα παιδιά
Σε σχέση με το Α’ Δεκάμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση 38,57% επί του συνολικού αριθμού παιδιών. Η φρικτή πραγματικότητα της ζωής των κακοποιημένων παιδιών που αναδεικνύεται έντονα από την τρέχουσα επικαιρότητα και δημοσιογραφική κάλυψη δικαιώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο, από ιδρύσεώς του, αξιώνει και προτείνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα για την προστασία κάθε παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Κατερίνα Παπαθεοφίλου: «Εχουν πάψει να ζουν ξέγνοιαστα»
Σημαντικό έργο προσφέρει σε παιδιά και σε οικογένειες της περιοχής μας το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Πάτρας των Παιδικών Χωριών SOS της Πάτρας που φέτος συμπληρώνει πέντε χρόνια λειτουργίας.
Η επιστημονική του ομάδα έχει προσφέρει υπηρεσίες στήριξης σε περισσότερα από 600 παιδιά. Το 50% των παιδιών αυτών προέρχεται από μονογονεϊκές οικογένειες όπως ανέφερε στην «Π» η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου, Κατερίνα Παπαθεοφίλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα ακολούθως μας καταθέτει η κ. Παπαθεοφίλου στο πλαίσιο της συνέντευξης που μας παραχώρησε.
< Ποια είναι τα κυρίαρχα προβλήµατα στα παιδιά που αντιµετωπίζετε;
Οι κυρίαρχες δυσκολίες των παιδιών έχουν να κάνουν με τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει να κάνει με την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα. Τα αιτήματα που δεχόμαστε και έχουν να κάνουν με τα παιδιά έχει να κάνει και με την ηλικία τους. Σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, αφορούν κυρίως σε συναισθηματικές δυσκολίες, σχολική άρνηση, δυσκολίες με τα μαθήματα του σχολείου, παραβατική συμπεριφορά, ενώ για τα μικρότερα παιδιά τα αιτήματα έχουν να κάνουν με θεραπευτικά προγράμματα όπως είναι η ειδική αγωγή και η λογοθεραπεία. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν περιστατικά παραμέλησης και κακοποίησης.
< Από τις καταγραφές που έχετε κάνει τις σας λένε τα ίδια τα παιδιά για όλα αυτά τα συµβάντα βίας που απασχολούν καθηµερινά την κοινωνία µας;
Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια τα παιδιά βιώνουν τη βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον, είτε απέναντί στα ίδια είτε απέναντι στις μητέρες τους. Είναι αυτές οι δύσκολες περιπτώσεις που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας ως διεπιστημονική ομάδα και χρειάζεται χρόνος και υπομονή.
< Υπάρχει φόβος και άγχος στα παιδιά;
Φυσικά και υπάρχει. Και ενοχή και θυμός και ανασφάλεια. Και το βλέπουμε να υπάρχει πλέον και σε μικρότερες ηλικίες που περιμένεις ότι τα παιδιά θα είναι πιο «ξέγνοιαστα».
< Σε τι βαθµό καταγράφεται εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά µέσα;
Ειδικά μετά την καραντίνα, η εξάρτηση από το διαδίκτυο γιγαντώθηκε και εμφανίζεται πλέον και σε πολύ μικρότερες ηλικίες. δεν είναι τυχαίο που οι Δομές του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ έχουν πλέον εντάξει στα προγράμματά τους και το κομμάτι της εξάρτησης από το διαδίκτυο και για τα παιδιά.
< Συνήθως ζητούν βοήθεια οι γονείς ή κάποιο τρίτο πρόσωπο;
Ετσι κι αλλιώς προϋπόθεση για να λάβει μία οικογένεια υπηρεσίες από το Κέντρο είναι να καλέσει ο ίδιος ο γονέας- κηδεμόνας. Μπορεί να παραπεμφθεί από κάποια άλλη υπηρεσία αλλά πάντα ζητάμε να καλέσει ο ίδιος ο γονιός. Στη συνέχεια μπορεί να υπάρχει συνεργασία με υπηρεσίες ή με το σχολείο του παιδιού αλλά πάντα με την έγγραφη συναίνεση του γονιού.
< Η µητέρα ή ο πατέρας που έρχεται σε εσάς αναγνωρίζει τη δική του ενοχή; Δείχνει διατεθειµένος να συνεργαστεί ώστε να βελτιωθεί και να βοηθήσει κατ επέκτασή το παιδί του;
Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη ενοχή αλλά ευθύνη. Η ευθύνη για την ανατροφή του παιδιού ανήκει κατά κύριο λόγο στους γονείς. Είναι ευθύνη του κράτους από εκεί και πέρα να υποστηρίζει τους γονείς ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτή την ευθύνη τους. Και όπου το κράτος μειονεκτεί να βοηθούν και οι Φιλανθρωπικές Οργανώσεις- ΜΚΟ. Αρχικά λοιπόν, οι περισσότεροι, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τη δική τους ευθύνη και αρκετές φορές όταν τους φέρνουμε αντιμέτωπους με αυτήν να κάνουν πίσω και να δυσανασχετούν. Είναι στο χέρι του επαγγελματία να εγκαθιδρύσει μία σχέση εμπιστοσύνης με το γονιό ώστε στη συνέχεια να πλαισιωθεί σωστά η οικογένεια.
Τελικά πόσο περιφρουρούνται σήµερα τα δικαιώµατα των παιδιών;
Τα δικαιώματα των παιδιών καταπατώνται καθημερινά. Κρίσιμο παράγοντα για την παιδική προστασία αποτελεί το συμφέρον του παιδιού και αυτό οριοθετεί ή καθορίζει και τη νομιμοποίηση των παρεμβάσεων των ενηλίκων. Στο χέρι επομένως των ενηλίκων είναι η περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους και δυστυχώς η καθημερινότητα δεν μας δίνει και πολλές ελπίδες γι αυτό.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News