Ένας στους δέκα Αθηναίους κάνει χρήση κάνναβης
Όπως εξήγησε, η χρήση κάνναβης είχε μια ύφεση στην πρώτη φάση του lockdown από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, κάτι που παρατηρήθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και αποδόθηκε στην απουσία διακίνησης.
«Η χρήση κάνναβης στην Αττική είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Η Αθήνα είναι η 5η ή η 6η πόλη στην Ευρώπη, παρακολουθώντας διαχρονικά τη χρήση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα από το 2011 συστηματικά και κάθε χρόνο δίνουμε τα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών, όπως και στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Όπως εξήγησε, η χρήση κάνναβης είχε μια ύφεση στην πρώτη φάση του lockdown από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, κάτι που παρατηρήθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και αποδόθηκε στην απουσία διακίνησης. «Ωστόσο, στην Αθήνα είδαμε μια αύξηση στη χρήση από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Τον Μάρτιο του 2021 είχαμε αρκετά μεγάλη χρήση η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 10% του πληθυσμού της Αττικής», πρόσθεσε.
Αυξάνεται η χρήση τον χειμώνα
«Παράλληλα, φαίνεται ότι η χρήση της κάνναβης έχει μια περιοδικότητα, δηλαδή αυξάνει τον χειμώνα και μειώνεται τους θερινούς μήνες. Μπορεί να διαφεύγει των λυμάτων η χρήση, δηλαδή μπορεί να μην μειώνεται η χρήση, αλλά να μην εντοπίζεται από τις μετακινήσεις. Αλλά μπορεί και όντως να μειώνεται», επισήμανε.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η μεγαλύτερη χρήση μπορεί να οφείλεται και σε ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα της τελευταίας περιόδου, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παρακολούθηση των Ναρκωτικών, σύμφωνα με το οποίο γενικά έχει πέσει η ποιότητα της διακινούμενης κάνναβης.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης είναι αυξημένη στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και σε συγκεκριμένες πόλεις στην Ολλανδία, στο Παρίσι, στο Λονδίνο.
Αύξηση στη χρήση κοκαΐνης το 2020
Επιπλέον, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν και αύξηση στη χρήση κοκαΐνης το 2020, αλλά η χρήση κοκαΐνης και άλλων διεγερτικών ουσιών στην Αθήνα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.
«Με βάση την ανάλυση των λυμάτων αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι χρήση της κοκαΐνης κάνει περίπου το 1,8% των κατοίκων της Αττικής κατά μέσο όρο», δήλωσε.
«Επομένως έχουμε μια καταγεγραμμένη αύξηση της χρήσης που επιβεβαιώνεται τόσο από την χρήση όσο και από τις κατασχέσεις. Αυτό δεν έχει να κάνει με την πανδημία, αλλά με την αύξηση της διακίνησης πανευρωπαϊκά», διευκρίνισε.
Έρευνα από την αρχή της χρήσης
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τόνισε ότι γίνεται συστηματική έρευνα στον τομέα αυτό από το 2010, δηλαδή από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
«Παρακολουθούμε συστηματικά τη χρήση διάφορων ψυχοτρόπων φαρμάκων, αντιβιοτικών και παράνομα διακινούμενων ουσιών. Μεταξύ 2012-2014 είδαμε μια μεγάλη αύξηση στη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Από τότε έχει παραμείνει η συνήθεια να καταφεύγει ο πληθυσμός της Αττικής σε αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι από το 2019 που υπήρχε μια μικρή ύφεση, το 2020 κάτω από τις συνθήκες εγκλεισμού είδαμε μια αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών, η οποία κορυφώθηκε στο δεύτερο μεγάλο lockdown από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021», πρόσθεσε οκ κ. Θωμαΐδης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News