ΕΝΔΟΡΑΜΑ 21: Σπουδαίες επιστημονικές εξελίξεις έγιναν γνωστές από το συνέδριο
Οι ομιλητές παρουσίασαν επιλεγμένα ιατρικά άρθρα της διεθνούς βιβλιογραφίας, τις τελευταίες έρευνες, τα ιατρικά δεδομένα και τα αποτελέσματα στις εφαρμογές της συγκεκριμένης επιστήμης πάνω σε ασθενείς που πάσχουν από διαχρονικά ενδοκρινολογικά προβλήματα.
Ξεχωριστές παρουσιάσεις με ξεκάθαρες απόψεις σε όλα τα πεδία της επιστήμης της Ενδοκρινολογίας διεξήχθησαν στο Συνέδριο «ΕΝΔΟΡΑΜΑ 21» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων την Παρασκευή 18/2 και το Σάββατο 19/2 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι ομιλητές παρουσίασαν επιλεγμένα ιατρικά άρθρα της διεθνούς βιβλιογραφίας, τις τελευταίες έρευνες, τα ιατρικά δεδομένα και τα αποτελέσματα στις εφαρμογές της συγκεκριμένης επιστήμης πάνω σε ασθενείς που πάσχουν από διαχρονικά ενδοκρινολογικά προβλήματα.
Πρώτη τη «σκυτάλη» πήρε η διευθύντρια της Προληπτικής Καρδιολογίας στο Metropolitan Hospital, Γενοβέφα Κολοβού, η οποία αναφέρθηκε στην ομιλία της, στον ρόλο των λιποπρωτεϊνών σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις και χρόνια ενδοκρινολογική πάθηση. Την κ. Κολοβού προλόγισε ο κ. Γ. Ιωαννίδης ο οποίος και προήδρευσε στη διάλεξη αυτή.
Για τις πιο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις, στις κλινικές μελέτες και τα ιατρικά αποτελέσματα του 2021 που αφορούν στη γυναικεία αναπαραγωγή και κυρίως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, μίλησε η ενδοκρινολόγος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νεκταρία Ξήτα την οποία προλόγισε η ενδοκρινολόγος διευθύντρια ΕΣΥ.ΓΝΑ «ΕΛΠΙΣ», Β. Συρίου. Στη συνέχεια η ενδοκρινολόγος κ. Ευαγγελία Μπίλλα ανέλυσε τις τελευταίες δημοσιεύσεις στον χώρο της ανδρολογίας, αναφερόμενη κυρίως στη μελέτη υπερήχων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Υπερήχων, που προσπαθεί να συσχετίσει την παρουσία ή μη παθολογικών ευρημάτων με τις κλινικές και βιοχημικές παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά του ανδρικού σπέρματος σε γόνιμους πληθυσμούς. Την κ. Μπίλλα προλόγισε η ενδοκρινολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής του ΕΚΠΑ, διευθύντρια του τμήματος Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη και Μεταβολισμού του ΠΓΝ Μαιευτηρίου, «Έλενα Βενιζέλου», κ. Ε. Κούκου.
Σημαντική στιγμή της πρώτης μέρας του συνεδρίου ήταν η διάλεξη του γενετιστή, Κωνσταντίνου Στρατάκη ο οποίος αναφέρθηκε στη γονιδιακή θεραπεία, πού βρίσκεται σήμερα, ποιες είναι οι εφαρμογές της στην ιατρική, κυρίως σε θεραπείες που αφορούν στην επιγενετική, πώς συμβάλλει στην αναγέννηση ενός κυττάρου σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο ή από μεσογειακή αναιμία ή από παθήσεις του μιτοχονδρίου ή ακόμη και από κορονοϊούς, όπως ο Covid_19, στα προβλήματα που την συνοδεύουν, καθώς και τις εξελίξεις που υπάρχουν στο γενετικό τομέα. Τον κ. Στρατάκη προλόγισαν οι κ. Δ. Παπαχρήστου, ενδροκρινολόγος και παθολόγος-διαβητολόγος, αν. καθηγητής ΔΠΘ και ο κ. Π. Δουζδαμπάνης, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Π.Π. και νεφρολόγος, πρόεδρος της ΙΕΔΕΠ.
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με το Πολιτιστικό ΕΝΔΟΡΑΜΑ με τίτλο «Το ’22 και οι πρόσφυγες από υγιεινής απόψεως», το οποίο προλόγισε ο κ. Κ. Μάρκου, ομότιμος καθηγητής Ενδοκρινολογίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, την επίβλεψη και εισαγωγή του οποίου την έκανε η ιστορικός κ. Ανδρονίκη Χρύσαφη και παρουσίασε ο ιστορικός, κ. Αντώνης Λιάκος. Παράλληλα στον χώρο του συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση του εικαστικού κ. Νικολάου Γερασιμόπουλου αφιερωμένη στη γυναικεία φύση και τα έσοδα της οποίας διαθέτηκαν στο «Άλμα Ζωής».
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου «ΕΝΔΟΡΑΜΑ21» ξεκίνησε με την ομιλία της ενδοκρινολόγου Παίδων, διευθύντριας Κλινικής Παιδιατρικής-Εφηβικής Ενδοκρινολογίας «Μητέρα», Μαρίας Καράντζα, η οποία επικεντρώθηκε στις νοσηρότητες που δημιουργεί η πανδημία του Covid_19 και στις επιπλοκές που επιφέρει σε μικρούς ασθενείς με ενδοκρινολογικό πρόβλημα. Την κ. Καράντζα προλόγισε ο ιατρός γενετιστής Κων/νος Στρατάκης.
Στις πιο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις και κλινικές μελέτες του 2021 που σχετίζονται με τη λειτουργία της υπόφυσης και τις υποτροπές που εμφανίζονται σε ασθενείς με καρδιοαγγειακά, νευρολογικά κ.ά. προβλήματα υγείας θεραπείας αναφέρθηκε στην ομιλία της η ενδοκρινολόγος επιμελήτρια Α’ στο Ενδοκρινολογικό-Διαβητολογικό και Εμπειρογνωμοσύνης Κέντρο Σπάνιων Ενδοκρινολογικών Νοσημάτων ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός Οφθαλμιατρείο-Πολυκλινική», Γεωργία Ντάλη. Την κ. Ντάλη προλόγισε ο Διευθυντής του τμ. Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας και Μεταβολισμού «Ερίκος Ντυνάν», Γ. Πιαδίτης.
Για τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 έκανε λόγο η η MD, PhD ενδοκρινολόγος-παθολόγος, αναπλ. καθηγήτρια Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη, ΕΚΠΑ, Βάια Λαμπαδιάρη την οποία προλόγισε ο ενδοκρινολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Ζαδάλλα Μούσλεχ. Ο Νικόλαος Τεντολούρης, καθηγητής Παθολογίας Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τις τελευταίες κλινικές μελέτες και τα ιατρικά δεδομένα που υπάρχουν στην πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τον κ. Ν. Τεντολούρη προλόγισε ο καθηγητής Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας, διευθυντής του Ενδοκρινολογικού τμήματος του ΠΠ, Θεόδωρος Αλεξανδρίδης. Με την ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Georgia των Η.Π.Α, Dan Benardot, για τη διατροφή και την ανθρώπινη υγεία, έκλεισε το πρώτο μισό της δεύτερης ημέρας. Ο καθηγητής παρουσίασε νέα διατροφικά μοντέλα με ποιοτικές τροφές που αλλάζουν τον τρόπο ζωής μας προς το καλύτερο. Τον κ. Benardot προλόγισε ο ενδοκρινολόγος, καθηγητής Φυσιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχαήλ Κουτσιλιέρης.
Με ειδική αναφορά στις τελευταίες μελέτες και τα ιατρικά δεδομένα του καρκίνου των επινεφριδίων και στις αιτίες που οδηγούν στα επινεφριδιακά αδενώματα διαβήτη ξεκίνησε την ομιλία της η ενδοκρινολόγος ακαδημαϊκός υπότροφος στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Κρυσταλλένια Αλεξανδράκη. Την κ. Αλεξανδράκη προλόγισε η ενδοκρινολόγος επιμελήτρια Α’ στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», Δ. Βασιλειάδη. Στις τελευταίες ιατρικές μελέτες που αφορούν στη νέα φαρμακολογική τεχνολογία για την αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών παθήσεων και τις ουσίες της σεμαγλουτίδης, λιραγλουτίδης και οσιλοντροστάρτης, αναφέρθηκε η ενδοκρινολόγος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύα Κασσή. Την κ. Κασσή προλόγισε ο κ. Ι. Βατάλας, ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Aachen Γερμανίας, Εμμανουήλ Σουβατζόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις νεότερες μελέτες και τα ιατρικά δεδομένα αναφορικά με φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν την ουσία της ντουλαγλουτίδης και νταπαγκλιφλοζίνης όπου χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μάκρο και μίκρο-αγγειακών επιπλοκών του διαβήτη. Τον ίδιο προλόγισε ο ενδοκρινολόγος Ν. Καλογερής.
Με 5 δημοσιεύσεις σχετιζόμενες με τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και 4 δημοσιεύσεις σχετιζόμενες με τις διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου ξεκίνησε την ομιλία του ο ενδοκρινολόγος επιμελητής του Ενδοκρινολογικού τμήματος του 424 ΓΣΝΕ, Αθανάσιος Αναστασιλάκης. Τον κ. Αναστασιλάκη προλόγισε ο ορθοπεδικός, διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Χρ. Κοσμίδης. Στις κακοήθειες του θυροειδούς αδένα και ειδικότερα στις μοριακές μελέτες που αφορούν στο μυελοειδές καρκίνωμα, στη συσχέτιση των μεταλλάξεων, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις ένας ασθενής πρέπει να οδηγείται στο χειρουργείο, επικεντρώθηκε ο τελευταίος ομιλητής του φετινού Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου, ο ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, επιμελητής του Ενδοκρινολογικού τμήματος του 401 ΓΣΝΑ, Γιώργος Σημαιάκης. Στην ομιλία προήδρευσε ο Consultant endocrinologist Γρηγόρης Ευφραιμίδης.
Τη λήξη του διήμερου υβριδικού Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου έκανε ο κος Ν. Γεωργόπουλος, καθηγητής Ενδοκρινολογίας – Αναπαραγωγής και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά και από καρδιάς για το υπόδειγμα επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης σε όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση και αυτού του Συνεδρίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News