ΕΝΦΙΑ: Αποκαλυπτήρια τον Δεκέμβριο για τον νέο φόρο – Δείτε τι αλλάζει
Η πρώτη δόση δε, θα καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αν η καταβολή θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.
Τον Δεκέμβριο αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα κληθούν να αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2022. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο
Η πρώτη δόση δε, θα καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αν η καταβολή θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.
Αυτό, ωστόσο, που ενδιαφέρει τους φορολογούμενους, είναι τις αλλαγές θα επιφέρει στη τσέπη τους ο νέος ΕΝΦΙΑ.
«Κλείδωσαν» για τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σύμφωνα με τις… διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι χαμηλότερος για την πλειοψηφία των φορολογούμενων.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το ΥΠΟΙΚ, η νομοθέτηση του νέου ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022, ενώ τον Μάρτιο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά, όπως και καταβολή της πρώτης δόσης.
Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα, είναι αν η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 ή 12 δόσεις. Αυτό, ωστόσο, που ενδιαφέρει τους φορολογούμενους, είναι τις αλλαγές θα επιφέρει στη τσέπη τους ο νέος ΕΝΦΙΑ.
Με δεδομένο ότι τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκαν, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη πολλών νέων περιοχών, δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ. Οι παρεμβάσεις αυτές, θα αφορούν την υιοθέτηση χαμηλότερων συντελεστών φόρου, μεγαλύτερων εκπτώσεων-απαλλαγών και διαφοροποιημένων κλιμάκων για το νέο ΕΝΦΙΑ.
Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022, για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από 30% για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αξίας από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για ακίνητη περιουσία 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%. Από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.
Προσφάτως, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ δεν θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι το 2022 περισσότεροι Έλληνες να πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο φόρο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα (θα ενσωματώνεται στον κύριο φόρο), αλλά και τη διατήρησή του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα (πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή).
Μένει να διαφανεί, ωστόσο, αν υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού τους.
Τι ισχύει σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ
Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.
Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα εφέτος ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.
Αν δεν άλλαζε τίποτε στους συντελεστές, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τότε ο συνολικός φόρος θα διαμορφωνόταν σε κάτι περισσότερο από 2,8 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή θα επιβαλλόταν επιπλέον φόρος 200 έως 250 εκατ. ευρώ.
Βέβαια αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, όταν και άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News