Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων: Ανακοινώθηκε, αλλά δεν λειτούργησε – 2.500 ασθενείς στη λίστα του ΠΓΝΠ
Το κάθε περιστατικό κατηγοριοποιείται με βάση την εξέλιξη της νόσου. Ειδικότερα, υπάρχουν πέντε κατηγορίες
Χωρίς το πληροφοριακό σύστημα να είναι έτοιμο ανακοινώθηκε χθες η έναρξη της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, τα νοσοκομεία της περιοχής μας έχουν ετοιμάσει τις λίστες τους, κάνοντας μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες όλες τις διαδικασίες εκκαθάρισης.
Η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων καταρτίζεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία. Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα χειρουργό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
Την ευθύνη της ορθής τήρησης των καταχωρίσεων της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων και του προγράμματος των χειρουργείων φέρει η Επιτροπή Χειρουργείου, η οποία λειτουργεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και εγκρίνει με ψηφιακό τρόπο την εβδομαδιαία Λίστα Προγραμματισμού Χειρουργείων. Εργο της Επιτροπής αποτελεί, μεταξύ άλλων, ο συντονισμός και η τήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωσή του.
Ως υπεύθυνος εποπτείας και ελέγχου της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων ορίζεται ο αναπληρωτής διοικητής του κάθε νοσοκομείου και όπου δεν υπάρχει, ο διοικητής, ενώ ως υπεύθυνος για την κατάρτιση και λειτουργία της ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.
ΠΓΝΠ
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπως μας ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής Ανδρέας Μαζαράκης «έχουμε κάνει την εκκαθάριση της λίστας και αυτή τη στιγμή έχουμε 2.500 πολίτες στην αναμονή. Λειτουργούν πλήρως εννέα χειρουργικές αίθουσες. Αν είχαμε νοσηλευτικό προσωπικό και κυρίως αναισθησιολόγους που είναι το μεγάλο και κοινό πρόβλημα για όλα τα νοσοκομεία θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τις διπλάσιες κι έτσι να λυθεί το πρόβλημα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους αναισθησιολόγους, ώστε να υπάρχει ανταπόκριση στις προκηρύξεις που γίνονται και μέχρι σήμερα.
«ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στις αναμονές του «Αγίου Ανδρέα». «Εχουμε έτοιμες τις λίστες μας, καθώς πρόσφατα κάναμε την εκκαθάριση για κάθε κλινική ξεχωριστά» μας είπε ο αναπληρωτής διοικητής Παναγιώτης Δημόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε μεγάλες αναμονές εάν εξαιρέσεις την ορθοπαιδική κλινική, όπου υπάρχει αναμονή περίπου ενάμιση μήνα και στην οφθαλμολογική, όπου όμως γίνονται σε εβδομαδιαία βάση πάρα πολλές επεμβάσεις κι έτσι μειώνεται η αναμονή. Στο νοσοκομείο μας λειτουργούν πέντε χειρουργικές αίθουσες συν μία της γυναικολογικής κλινικής. Αρκεί να σας πω ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο στο νοσοκομείο μας έγιναν 753 επεμβάσεις, εκ των οποίων οι 503 αφορούσαν σε μεγάλα χειρουργεία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News