Ένοπλες Δυνάμεις: Το κλείσιμο στρατοπέδων με πολυδύναμες μονάδες αιχμής και η αύξηση των 100 ευρώ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να παρουσιάσει το νέο αποτρεπτικό δόγμα της χώρας, χαρτογραφώντας το περιβάλλον

Ένοπλες Δυνάμεις: Το κλείσιμο στρατοπέδων με πολυδύναμες μονάδες αιχμής και η αύξηση των 100 ευρώ

Σημαντικές και ριζικές αλλαγές έρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις με βάση τον σχεδιασμό που θα ανακοινώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην φιλόδοξη «Ατζέντα 2023».

Φενεός: Μετά από μια τιτάνια μάχη με τις φλόγες κάμφθηκε το πύρινο μέτωπο

Συγκεκριμένα με το βλέμμα στις αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου, τα διδάγματα των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που μεταβάλλουν ριζικά το πεδίο των σύγχρονων επιχειρήσεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναμένεται να ανακοινώσει τη β’ φάση της φιλόδοξης μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που αλλάζει τη φιλοσοφία δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς θέτει ως στόχο μια πιο συμπαγή, αποτελεσματική, ευέλικτη και τεχνολογικά εκσυγχρονισμένη αποτρεπτική ισχύ, με κεντρικό πρόταγμα την ενίσχυση της πρώτης γραμμής και την καλύτερη μέριμνα για το προσωπικό.

Κλείσιμο στρατοπέδων και πολυδύναμες μονάδες αιχμής
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προχωρήσει σε νέες μαζικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις στρατιωτικών μονάδων, με βασικό στόχο την αύξηση της πληρότητας των σχηματισμών. Το σχέδιο προβλέπει το δόγμα «δέκα μικρά στρατόπεδα να γίνουν πέντε μεγάλα και πλήρως επιχειρησιακά», ώστε καμία μονάδα πρώτης γραμμής να μην υπολείπεται προσωπικού ή υλικών.

Η διαδικασία αυτή έρχεται να προστεθεί στη συγχώνευση 21 μονάδων στην ηπειρωτική χώρα και το Ανατολικό Αιγαίο και στην κατάργηση συνολικά 31 μονάδων από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Στη νέα φάση, αναμένονται αποφάσεις για σχεδόν 100 στρατόπεδα στην επικράτεια, ενώ υλικά και μέσα μεταφέρονται παράλληλα στις νέες «πολυδύναμες» μονάδες, ενισχύοντας την ετοιμότητα της πρώτης γραμμής.

Στελέχη από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επισημαίνουν ότι οι συγχωνεύσεις δεν προκάλεσαν κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ όσοι μετακινήθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις σταδιακά βρίσκουν στέγη και λύσεις για τις οικογένειές τους.

Νέα οχυρωματικά έργα και αποτρεπτικό δόγμα
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να παρουσιάσει το νέο αποτρεπτικό δόγμα της χώρας, χαρτογραφώντας το περιβάλλον, στο οποίο θα επιχειρούν οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθούν νέα οχυρωματικά έργα σε στρατιωτικές υποδομές, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και επιβιωσιμότητα της πρώτης γραμμής σε πιθανό θερμό επεισόδιο. Θα δοθεί έμφαση στη χρήση drones καθώς και στην anti-drone άμυνα.
Η ενίσχυση των «πολυδύναμων» μονάδων σε Έβρο και νησιά, με πλήρη στελέχωση και μέσα, επιδιώκει να στείλει σαφές μήνυμα αποτροπής προς κάθε κατεύθυνση, ενισχύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Αλλαγές στη θητεία – χωρίς αλλαγή διάρκειας
Οι ανακοινώσεις θα αφορούν και τη θητεία, χωρίς αλλαγές στη διάρκειά της, αλλά με προσαρμογές στην εκπαίδευση και στην καθημερινότητα των στρατευμένων. Οι επιτελείς μελετούν πρότυπα από χώρες όπως η Φινλανδία και το Ισραήλ, ώστε να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση νέες τεχνολογίες, περισσότερη πρακτική εκπαίδευση, και διαδικασίες που θα αυξήσουν την επιχειρησιακή αξία του κάθε οπλίτη.

Επιπλέον, αναμένονται βελτιώσεις στην ποιότητα του συσσιτίου, ενώ ανοικτή είναι η συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησης της εφεδρείας και την ενίσχυση του δόγματος «πολίτης-οπλίτης», που αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Αύξηση στον μισθό των στρατιωτών
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη μέριμνα προσωπικού. Ο κ. Δένδιας, όπως έχει διαμηνύσει επανειλημμένως, θέτει ως στόχο κάθε στρατιώτης να αισθάνεται ότι η Πολιτεία τον αναγνωρίζει και τον στηρίζει. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση στη μηνιαία αποζημίωση των στρατευσίμων, που σήμερα κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Η αύξηση θα έχει κοινωνικά και άλλα κριτήρια και μπορεί να φτάνει κλιμακωτά έως και τα 100 ευρώ. Το μέτρο αυτό θεωρείται απαραίτητο, ώστε η θητεία να μην αποτελεί οικονομικό βάρος για τις οικογένειες των στρατιωτών, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία ακρίβειας.

Στέγη για κάθε στέλεχος και οικογένεια
Το ΥΠΕΘΑ προωθεί και την επέκταση του στεγαστικού προγράμματος, με τη φιλόδοξη στόχευση κάθε στέλεχος να παραλαμβάνει μαζί με τη μετάθεσή του και το κλειδί του σπιτιού του.

Παράλληλα, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της σύστασης Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας, ώστε να χρηματοδοτηθούν τόσο αμυντικά έργα όσο και στεγαστικές ανάγκες προσωπικού.

Η «Ατζέντα 2030» αλλάζει το DNA των Ενόπλων Δυνάμεων
Η μεταρρύθμιση «Ατζέντα 2030» δεν θα περιορίζεται σε διοικητικές αλλαγές, σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Θα αποτελεί ένα ριζικό επανασχεδιασμό της φιλοσοφίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση τα διδάγματα της σύγχρονης μάχης, που απαιτεί ταχύτητα, ευκινησία, διακλαδικότητα και δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις.

Η β’ φάση στη νέα δομή δυνάμεων έρχεται να εδραιώσει όσα ξεκίνησαν στην α’ φάση και να ανοίξει τον δρόμο για μια τρίτη φάση, η οποία θα αφορά την πλήρη διασύνδεση των κλάδων, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών αιχμής, καθώς και τη δημιουργία ενός ευέλικτου και ψηφιοποιημένου στρατεύματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες αποτροπής αλλά και στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης μάχης.