Επί του «αδιάβλητου» των διαδικτυακών εξετάσεων
Του Κωνσταντίνου Γάτσιου, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – πρ. πρύτανης – μέλος διεθνούς επιστημονικού συμβουλίου Πανεπιστημίου Βιέννης.
Για διαδικτυακές εξετάσεις στα πανεπιστήμια και την υποτιθέμενη μέριμνα, που πρέπει να ληφθεί για το αδιάβλητο της διεξαγωγής τους, δουλευόμαστε γερά! Γιατί, το «αδιάβλητο» απλά δεν υπάρχει. Ολοι το γνωρίζουμε, το συζητούμε μεταξύ μας, ε, ας το πούμε και φωναχτά: είναι απολύτως διαβλητές. Δεν είναι μόνο τα ανοικτά βιβλία, είναι οι φροντιστές, που θα «συνδράμουν» διαγωνιζόμενους (με το αζημίωτο), αλλά και η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης (ChatGPT), που ανέξοδα απαντά σε όλες σου τις ερωτήσεις και προβλήματα.
Δεν μπορεί να μην τα ήξερε αυτά ο υπουργός Πιερρακάκης, ειδικά τα περί τεχνητής νοημοσύνης, αντικείμενο των σπουδών του. Ούτε οι πρυτάνεις επιτρέπεται να μην τα γνωρίζουν. Και τι κατάφεραν;
Πρώτον: να υπονομευθεί, πλήρως, η έννοια των εξετάσεων και να καταρρακωθεί κάθε έννοια πανεπιστημιακής αξιοπρέπειας.
Δεύτερον: να παραταθούν και να πολλαπλασιαστούν οι καταλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, που ακολούθησαν, δεν «κατέβηκε» καν η πρόταση για τερματισμό, όπως πριν. Πολύ φυσιολογικό: γιατί να ανοίξουν τα πανεπιστήμια όσο διεξάγονται διαδικτυακά οι εξετάσεις; Ασε, που αν ανοίξουν μπορεί να μετατραπούν σε εξετάσεις με φυσική παρουσία. Καλύτερα κλειστά. Επιπλέον, τμήματα και σχολές που δεν τελούσαν υπό κατάληψη πριν, τέθηκαν υπό κατάληψη μετά: κορόιδα είμαστε να δώσουμε εξετάσεις με φυσική παρουσία; Κάνουμε μία κατάληψη και δίνουμε εξετάσεις διαδικτυακά.
Τρίτον: να πανηγυρίζουν όσοι πρωτοστάτησαν στην απόφαση περί καταλήψεων και να επαίρονται: Καταφέραμε οι εξετάσεις να γίνουν διαδικτυακά. Προτιμούσατε μήπως φυσική παρουσία;
Τέταρτον: να δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο: μία κατάληψη πριν τις εξετάσεις είναι ό,τι πρέπει για να περνάμε μαθήματα και να παίρνουμε πτυχίο.
Αυτά κατάφερε ο υπουργός.
Και όμως. Υπήρχε και υπάρχει λύση, μπορεί όχι ιδανική, μεν, αλλά σίγουρα απείρως αξιοπρεπέστερη και ακαδημαϊκά ορθότερη. Να αρχίσουν, άμεσα, διαδικτυακά οι παραδόσεις των μαθημάτων του β’ εξαμήνου, αφού συμπληρωθούν οι διαλέξεις του α’, που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω καταλήψεων και οι εξετάσεις του α’ να μεταφερθούν σε διευρυμένη εξεταστική τον Ιούνιο, μαζί με τις εξετάσεις των μαθημάτων του β’.
Αυτόν τον δρόμο ακολούθησε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Και αξίζουν συγχαρητήρια στη σύγκλητο και στον πρύτανη Μπούρα. Εσωσαν την τιμή των πανεπιστημίων. Και έδωσαν κι ένα μάθημα, προς κάθε κατεύθυνση, για το πώς ένα Πανεπιστήμιο υπερασπίζεται, πέραν της αξιοπρέπειάς του, την έννοια του αυτοδιοίκητου. Κατά παράδοξο τρόπο, η απόφαση είναι ευνοϊκή, ανακουφιστική για τον υπουργό: θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτός προσέφερε τη δυνατότητα διαδικτυακών εξετάσεων, χωρίς να υποχρεώνει να την εφαρμόσουν. Αντιθέτως, είναι καταδικαστικά αποκαλυπτική για όσους πρυτάνεις έπεισαν τις συγκλήτους ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο.
Βέβαια, ο δρόμος, που επέλεξε η Πάτρα και είναι πολύ δυσκολότερος. Επιφέρει αυξημένη πίεση προς τους φοιτητές, καθώς σε μία εξεταστική θα πρέπει να εξεταστούν σε μαθήματα δύο εξαμήνων. Είναι, όμως, δίκαιος. Αυτοί που διάβασαν θα γράψουν καλύτερα από εκείνους που διάβασαν λιγότερο ή καθόλου, κάτι που δεν εξασφαλίζουν οι διαδικτυακές εξετάσεις. Επιφέρει αυξημένη πίεση προς τους διδάσκοντες, καθώς θα διορθώσουν πολύ περισσότερα γραπτά. Ομως, οι καθηγητές θα προτιμούσαν αυτό από να συμμετέχουν σε παρωδία εξετάσεων.
Ο δρόμος, που επελέγη από την πλειοψηφία των πανεπιστημίων με την παρότρυνση του υπουργού, φαίνεται ευκολότερος. Η ήσσων προσπάθεια είναι πάντα ελκυστική.
Ομως, αν και φαίνεται ευκολότερος, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα αποδειχθεί τέτοιος.
Ο υπουργός κινήθηκε με τη λογική «να καθαρίσει το θέμα» όσο πιο γρήγορα γίνεται κι ας είναι όπως να ‘ναι. Να προφυλάξει τον εαυτό του και την καριέρα του και να μη χρεωθεί κάποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για το κόμμα του.
Γι’ αυτό επέλεξε το «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Φευ, δεν «καθάρισε» και δεν «τελείωσε». Ούτε αυτός, ούτε οι πρυτάνεις.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News