Επιτόκια: Τι αλλάζει με την αύξησή τους κατά 0,25% – Τι γίνεται με τις προθεσμιακές καταθέσεις
Τι θα ισχύσει με την αύξηση στα επιτόκια για όσους έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την έβδομη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων. Το βασικό ευρω- επιτόκιο διαμορφώνεται από μηδενικό τον Ιούνιο του ’22 στο 3,25% σήμερα. Εντούτοις υπάρχουν και οι «κερδισμένοι» από αυτή την εξέλιξη και δεν είναι άλλοι από τους καταθέτες! Μάλιστα, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι όσοι έχουν ένα «κομπόδεμα» ψάχνουν «καταφύγιο αποδόσεων» στις προθεσμιακές καταθέσεις. Η μετακίνηση κεφαλαίων από λογαριασμούς ταμιευτηρίου στις καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια κινείται σε επίπεδα ρεκόρ!
Βάσει των επίσημων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων τον Μάρτιο του 2023 εμφάνισαν την υψηλότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούλιο του 2012. Συγκεκριμένα, για την υπό εξέταση περίοδο οι καθαρές εισροές στα προγράμματα προσυμφωνημένης διάρκειας από νοικοκυριά ξεπέρασαν τα 3,1 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.
«Τρέχουν» να βρουν καταφύγιο αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις
Αυτή η «κινητικότητα» μοιάζει να είναι αποτέλεσμα , ενός πρώτου κύκλου ουσιαστικών αυξήσεων στα επιτόκια των προϊόντων της κατηγορίας αυτής από τις τράπεζες: Καθοριστική, λοιπόν, για την επιτάχυνση του ρυθμού τοποθέτησης αποταμιεύσεων σε λογαριασμούς προθεσμίας ήταν η προς τα πάνω αναπροσαρμογή των αποδόσεων τους το Φεβρουάριο, η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ίσως όμως με λιγότερο «γοργά» βήματα.
Σε κάθε περίπτωση σε αυτόν τον κύκλο αναπροσαρμογών, τα επιτόκια ξεπέρασαν ακόμη και το 2% για ποσά που ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ, ενεργοποιώντας μεγάλο αριθμό καταθετών που βρήκαν την ευκαιρία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να εξασφαλίσουν ένα σίγουρο παθητικό εισόδημα.
Η δίψα των αποταμιευτών για υψηλές αποδόσεις αποτυπώνεται και στην αυξημένη ζήτηση για αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ομολογιακά που εξασφαλίζουν μέρισμα σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του χρόνου οι καθαρές εισροές στην συγκεκριμένη αγορά έχουν φτάσει τα 719 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 τα υπόλοιπα των λογαριασμών πρώτης ζήτησης μειώθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ.
Πέρα πάντως από τους καταθέτες που μοιάζει να βλέπουν με «καλό μάτι» τις αποφάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις των επιτοκίων, με αδιαφορία παρακολουθούν πλέον τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο και όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια: Και αυτό γιατί από τον τρέχοντα μήνα με τις πληρωμές των δόσεων Ιουνίου θα διαπιστώσουν ότι τα ποσά που θα καταβάλλουν «παγώνουν».
Τι θα ισχύσει για όσους έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια
Επιπτώσεις από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για αύξηση 0,25% των επιτοκίων αναφοράς δεν πρόκειται να υπάρξουν για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς τα επιτόκια τους έχουν «παγώσει» στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου.
Αν και πρόκειται να ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων, εκ των πραγμάτων μένουν αδιάφοροι όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην χώρα μας, καθώς θα υιοθετηθεί από τον τρέχοντα μήνα, από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».
Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά θα δουν την δόση τους να «παγώνει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου.
Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, λοιπόν, «μετατρέπονται» σε σταθερά για διάστημα 1 έτους, χωρίς πλέον να επηρεάζονται από νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων: Αντίθετα εάν μειωθούν τα επιτόκια, οι δόσεις των δανείων θα «ψαλιδιστούν» αντίστοιχα.
Ποιοι είναι οι «χαμένοι» των αυξήσεων των επιτοκίων
Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται όσοι «καίγονται» για ρευστό και ψάχνουν για φθηνά δάνεια, αλλά και οι «δανεισμένοι» σε ευρω- επιτόκια επιχειρηματίες. Και αυτό γιατί εκείνοι που έχουν πάρει επιχειρηματικά ή άλλου είδους δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται κανονικά, σε αντίθεση με όσους έχουν στεγαστικά!
Πηγή: enikos.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News