Ερχονται γιατροί και νέο…Παιδιατρικό Νοσοκομείο – Η Μίνα Γκάγκα για Καραμανδάνειο και Πάτρα
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δεσμεύτηκε ότι εντός 2-3 ημερών θα γίνει προκήρυξη θέσεων για το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Καραμανδανείου.
Με δύο υποσχέσεις, μία ανακοίνωση αλλά χωρίς άμεση λύση για την έλλειψη των αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο ολοκληρώθηκε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του νοσοκομείου με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Εκτός από το ΔΣ στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με την κ. Γκάγκα συμμετείχε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Γεώργιος Τάγαρης.
Η σύνδεση, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας έγινε από το γραφείου του δημάρχου και προέδρου του νοσοκομείου, Κώστα Πελετίδη.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Η κ. Γκάγκα δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες θα γίνει προκήρυξη θέσεων διευθυντή και επιμελητή Α’ για το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Καραμανδανείου και το επόμενο δίμηνο των 2 θέσεων Επιμελητή Β΄.
Μέχρι όμως να γίνουν οι προκηρύξεις, δεδομένου ότι πρόκειται για πολύμηνη διαδικασία, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι το Υπουργείο θα καταβάλει προσπάθειες για προσωρινή απόσπαση Παιδοαναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Στο ερώτημα του ΔΣ για το μέλλον του Καραμανδανείου η κ. Γκάγκα προανήγγειλε «κάτι πολύ καλό» αλλά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες καθώς ανέφερε ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός τις σχετικές ανακοινώσεις από την Πάτρα κατά την επικείμενη επίσκεψή του.
Οπως έχει γράψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» πρόκειται για την ανέγερση νέου Παιδιατρικού νοσοκομείου για το οποίο μάλιστα έχει βρεθεί οικόπεδο στην περιοχή του Ρίου, πλησίον του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Λίγες ώρες νωρίτερα από την τηλεδιάσκεψη με την αναπληρώτρια υπουργό, νοσοκομειακοί παράγοντες παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΑΖΙΑΣ
«Για το σημερινό αδιέξοδο στο Καραμανδάνειο και κατ’ επέκταση και στον «Αγιο Ανδρέα» λόγω των μετακινήσεων αναισθησιολόγων υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη, του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, οι οποίοι εδώ και πολλούς μήνες ήξεραν το πρόβλημα και δεν έκαναν κάτι για να προκηρύξουν τις θέσεις, το ελάχιστο που έπρεπε να κάνουν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Δημήτρης Ζιαζιάς και πρόσθεσε: «Στο σημείο που έχουμε φθάσει σήμερα είναι προτιμότερο να ανασταλεί προσωρινά η εφημερία του Καραμανδανείου και για τα επείγοντα περιστατικά, από το να λειτουργεί με μεγάλο κίνδυνο και επισφάλεια για τη ζωή των παιδιών. Δεν γίνεται αναισθησιολόγοι ενηλίκων, σήμερα να ”βαπτίζονται” παιδοαναισθησιολόγοι και να καλούνται να κοιμίζουν παιδιά. Το σχέδιο και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο καταδικάζουν το Καραμανδάνειο σε αργό θάνατο. Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά της περιοχής μας να είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ
Η προϊσταμένη του Μικροβιολογικού Τμήματος του Καραμανδανείου Γεωργία Γαραντζιώτη ανέφερε: «Δεν θέλουμε να απαξιώνουμε τις ενέργειες που έχουν γίνει από την διοίκηση του Νοσοκομείου και την 6η ΥΠΕ, όμως δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Εδώ και 8 μήνες έχουμε αναδείξει το πρόβλημα με κινητοποιήσεις, έχουν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή από όλα τα κόμματα στο Υπουργείο Υγείας, χωρίς αποτέλεσμα. Είμαστε σε οριακή κατάσταση. Δεν είναι απλό το ζήτημα. Εξυπηρετούμε περιστατικά από 20 νομούς και το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους θα προκαλέσει μεγάλες αναμονές. Εμάς μας ενδιαφέρει μόνον η υγεία των παιδιών και να μην ταλαιπωρούμε τις οικογένειές τους. Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας δεν χωρούν σκοπιμότητες και συνδικαλιστικά τερτίπια. Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν υπάρχουν διαχωρισμοί».
ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΗΣ
«Με τις συνθήκες που λειτουργεί το Καραμανδάνειο τίθενται πλέον σε πραγματικό κίνδυνο η υγεία και η ζωή χιλιάδων παιδιών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε αναισθησιολόγος για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο με ευθύνη όχι των γιατρών αλλά των διοικούντων. Απαιτούμε, έστω την ύστατη στιγμή να δοθεί άμεση λύση διαφορετικά δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ούτε η εφημερία», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑ Στέλιος Τσόχατζης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΒΟΥΛΟΣ
Το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, χρήστος Δάβουλος, έκανε λόγο για «στρατηγικό σχέδιο των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών για κλείσιμο και υποβάθμιση των δομών δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Οι ελλείψεις ήταν γνωστές τουλάχιστον έναν χρόνο πριν. Από το ντόμινο των μετακινήσεων δημιουργείται πρόσθετο εμπόδιο όχι μόνο στο παιδιατρικό νοσοκομείο αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των φορέων για να λειτουργήσει το Καραμανδάνειο με αξιοπρεπείς όρους ασφαλείας».
ΦΩΤΗΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση του Καρμανδανείου και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, Φώτης Δημακόπουλος, τόνισε:«Θα προχωρήσουμε όλοι οι φορείς σε κινητοποιήσεις από την Παρασκευή με το μεγάλο παμπατραϊκό συλλαλητήριο με μπροστάρη τον δήμαρχο και όλους τους φορείς, αν και η κα. Γκάγκα δεν δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Η Πάτρα συστρατεύεται με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους υγείας για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα».
ΤΡΙΑΝΤΑΟΠΟΥΛΟΣ: «Διαλύουν και τον Αγιο Ανδρέα»
«Από τους έξι γιατρούς που είχε το Αναισθησιολογικό Τμήμα του ”Αγίου Ανδρέα” μείναμε τέσσερις καθώς οι δύο μετακινήθηκαν στο Καραμανδάνειο, οι οποιοι δεν έχουν την εμπειρία και δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη να διεκπεραιώσουν τον Χειρουργικό Τομέα ενός παιδιατρικού νοσοκομείου» δήλωσε στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής ΕΣΥ αναισθησιολογίας του «Αγίου Ανδρέα», Αλέξης Τριαντόπουλος ο οποίος μέσω της «Π» είχε προειδοποιήσει για την προβληματική εικόνα που έρχονταν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παραπάνω μετακινήσεις έχουν ως αποτέλεσμα «το Καραμανδάνειο επί της ουσίας να μην μπορεί να λειτουργήσει, αλλά και το Αναισθησιολογικό Τμήμα του ”Αγ. Ανδρέα” να αποδυναμώνεται και να στηρίζεται από γιατρούς που έρχονται από το ΠΓΝΠ. Εγκαίρως οι γιατροί είχαμε προβλέψει αυτήν την κατάσταση, όμως οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν. Και από ό,τι φαίνεται πλέον αξιόπιστη λειτουργία του Χειρουργικού Τομέα του Καραμανδανείου δύσκολα μπορεί να γίνει. Αρα θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις, είτε οι ασθενείς να πηγαίνουν στην Αθήνα είτε να ενσωματωθεί ο Χειρουργικός Τομέας στο ΠΓΝΠ όπως είχε γίνει με τον σεισμό στον ”Αγιο Ανδρέα”. Σε κανέναν δεν αρέσει αυτό, αλλά υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Από τη στιγμή που εδώ και 1,5 με δύο χρόνια δεν έγιναν προκηρύξεις για αντικατάσταση των γιατρών, ουδείς δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να κοιμίζει μικρά παιδιά»,
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News