Ευρωεκλογές 2024 – Χρυσόγονος στην «Π»: «Κρίσιμες οι κάλπες»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος περιοδεύει σήμερα στην Πάτρα και μιλά στην «Πελοπόννησο».

 

Χρυσόγονος

Στην Πάτρα περιοδεύουν σήμερα Παρασκευή 10/05/2024, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Χρυσόγονος και Ολγα Μαρκογιαννάκη και θα έχουν επαφές με την τοπική κοινωνία. Το απόγευμα στις 18.30 θα μιλήσουν στο καφενείο «Η Παραλία» στην Παραλία Πατρών και στις 20.30 στο καφέ «Τότι» στο Ρίο.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, μίλησε στην «Π» ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Χρυσόγονος.

-Η Ευρώπη βρίσκεται υπ’ απειλή λόγω των πολλαπλών κρίσεων. Ποιο ρόλο μπορεί να υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ κι εσείς στη νέα σελίδα του ευρωκοινοβουλίου;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ενταγμένο σε ομάδα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Εχουμε συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Η ναυαρχίδα είναι να εξομοιωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των εταιρικών κερδών για να σταματήσουν να φοροαποφεύγουν οι μεγάλοι όμιλοι. Αυτό εκτιμούμε ότι θα επέφερε φορολογικά έσοδα 190 δις ευρώ τον χρόνο σε όλη την Ευρώπη και για την Ελλάδα θα σήμαινε 3 δις. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευτούν για την ανάταξη δημογραφικού. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών αλλά και στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Από τους έχοντες να δίνουμε στους μη έχοντες.

-Από τη μία υπάρχουν οι ανάγκες που προκύπτουν λόγω των πολέμων και από την άλλη έχουν ξεκινήσει να γίνονται διακριτές οι συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης. Είναι πασιφανές ότι χρήματα για την αντιμετώπιση όλων δεν υπάρχουν. Ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη;

Δεν συμμερίζομαι πως δεν φτάνουν τα χρήματα και για τα δύο. Το θέμα είναι η επωφελέστερη αντιμετώπιση και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων. Οι αμυντικές δαπάνες δεν υπολείπονται από αυτές των ΗΠΑ κατά πολύ. Ομως, η αποτελεσματικότητα είναι μειωμένη λόγω του ότι υπάρχει πολυτυπία και γίνεται το ίδιο πράγμα είτε σε έρευνα και ανάπτυξης είτε σε προμήθεια σε κάθε χώρα. Εάν υπάρξει εναρμόνιση σε κοινή αμυντική γραμμή, τότε θα ήταν αλλιώς. Θα έπρεπε να έχουμε και μια αμυντική δύναμη ταχείας επέμβασης. Με αυτά τα βήματα θα είχαμε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και ασφάλεια. Μπορεί να γίνει στην πενταετία της νέας θητείας και είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.

-Η Ελλάδα δίνει την εντύπωση διαχρονικά πως δεν ακολουθεί την Ευρώπη. Εσεις έχετε υπηρετήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, τι κάνουμε λάθος σε σύγκριση με άλλες χώρες;

Δεν πρόκειται για εντύπωση, αλλά για πραγματικότητα. Εμφανίζουμε μια εικονική ανάπτυξη που καταλήγει στους λίγους. Η επιτροπή ανταγωνισμού υπολειτουργεί. Μένουν ασύδοτα τα ολιγοπώλια και η ακρίβεια καταπίνει οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Δεν έχουμε αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων. Εχουμε φορολογία 5% στις ενταγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, ενώ στη Γερμανία η φορολογία είναι 33%. Προτείναμε πέρυσι να αυξηθεί για τα υψηλά εισοδήματα από μερίσματα στο 10% και μας είπαν πως φέρνουμε κομμουνισμό. Εμείς λέμε πως απαιτείται αλληλεγγύη και αναδιανομή. Θα βοηθούσε και στο δημογραφικό. Οι νέοι στερούνται καλές δουλειές και υπάρχει ζήτημα στη στέγαση.

-Περιοδεύοντας στη χώρα το τελευταίο διάστημα, τι κλίμα συναντάτε; Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για το διακύβευμα των ευρωεκλογών ή επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που λένε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα;

Ο κόσμος, προς το παρόν, δεν δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι σημαντική αναμέτρηση για το μέλλον του τόπου. Τα νομοσχέδια ψηφίζονται που ψηφίζονται στην ευρωβουλή σε μεγάλο βαθμό γίνονται στη συνέχεια νόμοι του ελληνικού κράτους. Πρέπει ο κόσμος να ενδιαφερθεί και να ψηφίζουμε ανθρώπους με εμπειρία και γνώση υπέρ των κοινωνικών συμφερόντων. Οχι ανθρώπους με κριτήριο την αναγνωρισιμότητά τους.