Φάουλ της Αθήνας στα Καλάβρυτα: Η μοναδική εκδήλωση και η απαξίωση
Η Πολιτεία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο γενικής γραμματέα υπουργείου σε μια συναυλία με μεγάλη συμβολική σημασία. Υμνος στην Ελευθερία, Σολωμός- Μάντζαρος, Πολυφωνική, 250 μουσικοί της Συμφωνικής της ΕΡΤ, 200 χρόνια από το 1821. Ενόχλησε η απαξίωση τα Καλάβρυτα, αλλά έδωσαν τόπο στην πικρία.
Το μήνυμα του «Υμνου εις την Ελευθερία» ήχησε στα βουνά του Χελμού το βράδυ της Παρασκευής και μέσω της ΕΡΤ σε όλη τη γη, υπό το φως των αστεριών και την υποβλητικότητα του Ηρώου της Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821. Το μόνο που έλειψε από την μοναδική εκδήλωση αυτού του βεληνεκούς που έχει πραγματοποιηθεί ή προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα ήταν η Πολιτεία.
Πολλές φορές μετά από εκδηλώσεις ακούγονται κλισέ εκφράσεις για το πόσο πετυχημένες ή άρτια οργανωμένες ήταν. Στην περίπτωση της επετειακής συναυλίας των Καλαβρύτων όμως, το να πει κανείς ότι όλα λειτούργησαν άψογα είναι τουλάχιστον λίγο. Γι’ αυτό και αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο, αλλά και σχολιάστηκε αρνητικά η απουσία των αρχών της χώρας από τη μοναδικής σπουδαιότητας εκδήλωση.
Από τον Δήμο Καλαβρύτων εκφράστηκε ενόχληση για το ότι δεν υπήρξε ουσιαστικά εκπροσώπηση, αλλά κρίνεται άσκοπο να δοθεί κάποια συνέχεια στο θέμα. Οπως σχολίασε παράγοντας της ορεινής Αχαΐας: «Τέτοιου επιπέδου εκδήλωση δεν έχει γίνει σε όλη τη χώρα. Θα ήταν χρήσιμο για τις επετειακές εκδηλώσεις να έρθουν οι αρχηγοί του κράτους να πουν χρόνια πολλά στους Ελληνες από το μοναδικό Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας, αλλά έδειξαν να μην έχουν υπολογίσει σωστά τη βαρύτητα της εκδήλωσης».
Οι εκτιμήσεις από τα Καλάβρυτα κάνουν λόγο για απουσίες με πολλές αναγνώσεις. Από τη μία τριγυρνάει στο μυαλό των ντόπιων πως γίνεται μια συντονισμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια να μην παρουσιάζονται τα Καλάβρυτα ως «πρώτα» στα γεγονότα της Επανάστασης. Δεν ήθελαν δηλαδή να φανεί πως στηρίζουν τα Καλάβρυτα στην άτυπη μάχη της «πρωτιάς».
Τα Καλάβρυτα ήθελαν την παρουσία υψηλών επίσημων προσκεκλημένων. Αλλωστε είχαν καλέσει στο μοναδικό Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό αλλά και την πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα ‘21» .
Η πόλη δεν ήθελε να «καπελώσει» πρωτοκαθεδρία στα επαναστατικά γεγονότα. «Η συναυλία έγινε γιατί γιορτάζει όλη η χώρα. Εμείς κρατάμε ότι ζήσαμε ένα υπερθέαμα, κρατάμε την προβολή που λάβαμε μέσω της μετάδοσης της ΕΡΤ αλλά και την άψογη διοργάνωση που δεν ήταν εύκολη» είπε αυτοδιοικητικός παράγοντας στην «ΠτΔ».
Στο πολιτικό σκέλος της εκδήλωσης, αυτό που έμεινε ήταν ότι η Κυβέρνηση και η Επιτροπή του «Ελλάδα ‘21» έδειξαν να μην καταλαβαίνουν την οικουμενικότητα της εκδήλωσης. Μιας εκδήλωσης που ναι μεν είχε οφέλη για τα Καλάβρυτα, αλλά αφορούσε όλη τη χώρα και υπ’ αυτή την έννοια η συμμετοχή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και της Επιτροπής στην πιο σημαντική εκδήλωση που έχει γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια δεν θα δημιουργούσε «τριβές» με άλλες περιοχές της χώρας.
Αλλωστε, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια παρόμοια εκδήλωση σε κάποιο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας. Η συναυλία εξελίχθηκε μπροστά στο επιβλητικό και μοναδικό Ηρώο της Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821 που άλλαξε όψη χάρη στη γενναιοδωρία και την κοινωνική ευαισθησία της οικογένειας του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου που χρηματοδότησε (ύψους 1 εκατ. ευρώ) πλήρως την ανάπλασή του μέσω του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. Ο Δήμος Καλαβρύτων απέδωσε τη δέουσα τιμή στη Μαρίνα Μαρτίνου, η οποία ήταν παρούσα στη συναυλία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News