Φάρος Δρεπάνου: Άνοιξε τις πόρτες του στους πολίτες

Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Φάρων αποτέλεσε αφορμή γνωριμίας των Πατρινών με το ιστορικό μνημείο.

Φάρος

Και στην Πάτρα είχαν απήχηση οι εκδηλώσεις που έγιναν χθες σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την παγκόσμια μέρα φάρων, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν φάρους και είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή τους στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου.

Η παγκόσμια μέρα φάρου γιορτάζεται κάθε χρόνο από το ΓΕΝ την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου και πέρυσι, που υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των επισκεπτών σε όλη την Ελλάδα ανήλθε περίπου στους 19.300, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά, ενώ ανάλογα θα είναι και τα νούμερα για το 2024.

Η Πάτρα ήταν μία από τις 18 πόλεις που ορίστηκε για να ανοίξουν φάροι και αυτός που είχε την τιμητική του χθες ήταν στην περιοχή του Δρεπάνου, που έχει και ιστορική σημασία.

Το λέμε γιατί αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή, καθώς είναι το σημείο που χωρίζει τον Πατραϊκό με τον Κορινθιακό Κόλπο και αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτυχθεί σημαντικά λόγω των αγώνων kite surf που γίνονται κάθε χρόνο.

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1880. Το ύψος του πύργου του είναι 9,6 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 8,5 μέτρα. Ο λιθόκτιστος φάρος με τον στρογγυλό πύργο ύψους 9,6 μέτρων και με το εστιακό του ύψος να είναι 8,5 μέτρα λειτούργησε το 1880.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο φάρος παρέμεινε σβηστός, αφού καταστράφηκε από τους Γερμανούς και ξανά λειτούργησε μετά το 1945, αφού επισκευάστηκε από το Ελληνικό Ναυτικό, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου. Το 1979 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος.

Η πρόσβαση στον φάρο, που είναι εγκατεστημένος στο Δρέπανο, γίνεται οδικώς από την Πάτρα. O φάρος και η μικρή χερσόνησος είναι σημεία που δίνουν ξεχωριστή όψη στο όλο τοπίο.

Χθες, ο Φάρος του Δρεπάνου ήταν ανοιχτός για το κοινό από τις 10 ως τις 2 και από τις 5 ως τις 8, με αρκετούς Πατρινούς να τον επισκέπτονται και να μαθαίνουν διάφορα ιστορικά στοιχεία, όπως ότι στο παρελθόν ήταν ο τόπος διαμονής των φαροφυλάκων.

Οι υπόλοιποι φάροι που ήταν ανοιχτοί στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν οι εξής:

Μεγάλο Εμβολο–Θεσσαλονίκη

Ακρωτήρι-Θήρα

Αρκίτσα-Φθιώτιδα

Μουδάρι-Κύθηρα

Γουρούνι-Σκόπελος

Κερί-Ζάκυνθος

Κρανάη-Γύθειο

Μελαγκάβι-Λουτράκι

Πλάκα-Λήμνος

Κόρακα-Πάρος

Αλεξανδρούπολη-Αλεξανδρούπολη.

Ταίναρο-Λακωνία

Κακή Κεφαλή-Χαλκίδα

Βασιλίνα-Εύβοια

Δουκάτο-Λευκάδα

Κατάκολο-Ηλεία

Κάστρο Αντιρρίου-Ναύπακτος.

Διαβάστε επίσης

Αλλάζει ο καιρός από σήμερα με έντονα φαινόμενα, η πρόγνωση για την Πάτρα

Στο Καραμανδάνειο 15χρονος που ενεπλάκη σε καυγά ανηλίκων, κινδύνευσε να χάσει το μάτι του από σκουπόξυλο

Συμπλοκή στη Χαλκιδική: Τι θα υποστηρίξουν οι κατηγορούμενοι, στο μικροσκόπιο η βουλγάρικη μαφία

Αττική: Δύο συλλήψεις και δεκάδες προσαγωγές για πλιάτσικο στα καμένα

Πάτρα: Πτώση σοβάδων από πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης, ζημιές σε δύο αυτοκίνητα

Ηλεία: Συνεχίζεται ο προληπτικός έλεγχος για κρούσματα στρεπτόκοκκου

Ποια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας βρέθηκε στις πιο «καυτές» την Κυριακή

Ο άγνωστος Αγιος Μήλος της Πάτρας! – Που βρίσκεται η εκκλησία του