Φορείς: Μέτωπο κατά της φορολόγησης – Ο Δικηγορικός της Πάτρας για αντισυνταγματικότητα ρυθμίσεων
Θα χτυπηθούν ιδιαίτερα οι επαγγελματίες χαμηλού εισοδήματος, γεγονός που συνιστά παραβίαση της αναλογικότητας – Ψήφισμα από τους Φορείς των αυτυαπασχολούμενων
Σύσκεψη με στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου κατά της τεκμαρτής φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας.
Στην πρόσκληση του συλλόγου ανταποκρίθηκαν επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι κλαδικών σωματείων ελευθεροεπαγγελματιών, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, η ΟΕΒΕΣΝΑ, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο, η Ενωση Λογιστών Φοροτεχνικών, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο ΣΚΕΑΝΑ, οι ηλεκτρολόγοι, οι αρτοποιοί, κ.ά., οι οποίοι συμφώνησαν να υπογράψουν ψήφισμα που θα συντάξει ο Δικηγορικός Σύλλογος και θα επικεντρώνεται στην αντισυνταγματικότητα των προωθούμενων φορολογικών ρυθμίσεων.
Ο πρόεδρος του ΔΣΠ Αθανάσιος Ζούπας τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής. Ωστόσο, με το νομοσχέδιο που διαρρέουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για τεκμαρτή φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων, στοχοποιείται άδικα ο κλάδος και θα χτυπηθούν ιδιαίτερα οι επαγγελματίες χαμηλού εισοδήματος, γεγονός που συνιστά παραβίαση της αναλογικότητας. Αν το κράτος θέλει πραγματικά να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, είπε ο κ. Ζούπας, η ΑΑΔΕ έχει τα κατάλληλα εργαλεία να εντοπίσει αυτούς που κρύβουν φορολογητέα ύλη και να τους φορολογήσει.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής τόνισε ότι από τις διαρροές κύκλων του υπουργείου εκτιμά ότι θα έρθει προς ψήφιση ένα απόλυτα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που θα εξωθήσει στον αφανισμό χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργο Παππά, το νομοσχέδιο είναι καθαρά φοροεισπρακτικό, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να εισπράξει εύκολα, άμεσα και χωρίς πολλούς ελέγχους επιπλέον έσοδα. Ωστόσο, τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι ισοπεδωτικός.
Στην εποχή των big data και της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία για να εντοπιστεί και να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή, είπε ο κ. Παππάς. Τα στατιστικά λένε ότι η φοροδιαφυγή είναι σε ποσοστό 21% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο όλης της χώρας.
«Πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου θα αδικηθεί πραγματικά πολύς κόσμος που δεν κρύβει εισόδημα» τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος προέβλεψε ότι η τεκμαρτή φορολόγηση θα λειτουργήσει σαν αντικίνητρο και θα οδηγήσει πολλές ατομικές επιχειρήσεις σε αλλαγή νομικής μορφής, όπου θα απολαμβάνουν διαφορετικών προνομίων.
Ο κ. Παππάς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλές ατέλειες στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο και την ίδια στιγμή, υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που δημιουργούν εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα, ανέφερε τη μείωση του ορίου των μετρητών στις συναλλαγές σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλό ποσό.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη σύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS και την ΑΑΔΕ, τους εξατομικευμένους ελέγχους με βάση πλήθος δεδομένων και τέλος, επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στα φυσικά πρόσωπα, με έκπτωση φόρου σε όλα τα έξοδά τους, ώστε όλοι να ζητούν απόδειξη στις συναλλαγές τους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News