Φωτεινή Δαλιάνη: Γιατί έκανα καταγγελία για τον Big Brother

Το λέει η καρδιά της. Το λέει και η λογική της. Το λέει και η νομική της!

Η Φωτεινή Δαλιάνη, μια 22χρονη κοπέλα που γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα, τριτοετής φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών, δεν δίστασε και δεν δείλιασε να κάνει προ ολίγων μηνών άμεση παρέμβαση σ’ ένα θέμα σοβαρό και ευαίσθητο. Σ’ ένα θέμα που, σε συνδυασμό με αυτό που «έσκασε» την περασμένη εβδομάδα με τον 22χρονο επιδειξία της Νέας Σμύρνης, που είχε γίνει δυο χρόνια τώρα φόβος και τρόμος σ’ όλη την περιοχή, δημιουργούν ένα κοκτέιλ ανησυχίας.

Απ’ τη μια, ένας διάχυτος, αισχρός και ανεξέλεγκτος σεξισμός. Ο οποίος, όμως, μεταφέρεται από τα τηλεπαιχνίδια απ’ ευθείας στην κοινωνία! Κι απ’ την άλλη, το προφανές: Πόσες κοπέλες, γυναίκες γενικότερα, φοβούνται πλέον να κυκλοφορήσουν ελεύθερες, ειδικά τις βραδινές ώρες και ειδικά όταν το σπίτι τους δεν είναι σε κεντρικό και πολύβουο σημείο; Εκεί φτάσαμε, δηλαδή; Να φοβάται μια γυναίκα να βγει και να μπει στο σπίτι της;

Η Φωτεινή Δαλιάνη δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Δεν περιορίστηκε να συζητάει με την παρέα της τα γεγονότα ή να κάνει «επαναστατικές» αναρτήσεις στα ΜΚΔ.

Βγήκε μπροστά, κινητοποιήθηκε, έδειξε τον δρόμο. Δεν είναι η μόνη, φυσικά, όμως είναι απ’ τις λίγες…

Η Φωτεινή ανοίγει την καρδιά της στην «Π».

 

* «Ορμώμενη εκ του περιστατικού στη Νέα Σμύρνη με τον νεαρό 22χρονο σε βάρος του οποίου έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για «προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά συρροή», θεώρησα ότι είναι αναγκαίο να ανακαλέσουμε ορισμένα περιστατικά στη μνήμη μας.

Τα περιστατικά αυτά αφορούν σε εκπομπές που ανά διαστήματα προβάλλει η ελληνική τηλεόραση με αποκορύφωμα την τηλεοπτική εκπομπή Big Brother».

 

* «Αναφορικά με το περιεχόμενο της εκπομπής Big Brother, είχα ακούσει πολλά παράπονα συμπολιτών μας και είχα διαβάσει αρκετά απογοητευτικά σχόλια, αλλά και ειδήσεις. Ετσι μετά το ακραίο περιστατικό περί βιασμού, που ειπώθηκε κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής και σχολιάστηκε έντονα, αποφάσισα να παρακολουθήσω μαγνητοσκοπημένα επεισόδια μίας και πλέον εβδομάδας, προκειμένου να διαμορφώσω προσωπική άποψη για το τι πραγματικά συνέβαινε. Διαπίστωσα ότι η κατάσταση ήταν δυσμενέστερη από αυτή που νόμιζα. Χειρονομίες, χαρακτηρισμοί, συνεχείς συμπεριφορές που υποβίβαζαν το γυναικείο φύλο, αλλά και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Μια εν γένει συμπεριφορά απομειωτική προς την συνολική ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

 

* «Ολα αυτά τα στοιχεία και ορισμένα άλλα, όπως λόγου χάριν την μη τήρηση των κανόνων ευπρέπειας στη συμπεριφορά των «διαγωνιζομένων»,  τα επικαλέστηκα στη γραπτή καταγγελία που έκανα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο και έχει αρμοδιότητα  να επιληφθεί. Ολα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, συνθέτουν το παζλ μίας πολύ χαμηλής στάθμης τηλεοπτικού προγράμματος. Η καταγγελία δεν είναι ζήτημα πουριτανισμού, αλλά ηθική και νομική υποχρέωση του κάθε πολίτη. Ζήτημα που πηγάζει από άμεση επιταγή του άρθρου 120 § 2 του Συντάγματος.

Η καταγγελία έγινε στις 7.9.2020. Ηταν λιτή αλλά και συνάμα περιεκτική, αφού επικαλούμην νόμους και άρθρα που είχα διδαχθεί ως μόλις δευτεροετής φοιτήτρια της Νομικής. Ετσι προέκυψε αποτέλεσμα. Το ΕΣΡ, δρώντας με σημαντική και πρωτοφανή ταχύτητα, κάλεσε το τηλεοπτικό κανάλι του ΣΚΑΙ, για παροχή εξηγήσεων, στις 16.9.2020, σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση του ΕΣΡ, ήτοι 9 μόλις ημέρες μετά την καταγγελία στην οποία προέβην».

 

* «Ο ΣΚΑΪ, στην κλήση που του έκανε το ΕΣΡ, δεν παρέστη, αλλά έστειλε υπόμνημα στο οποίο ανέφερε ότι το ΕΣΡ δεν είχε δικαιοδοσία (!) επί του ζητήματος, καθώς το επεισόδιο στο οποίο είχε προκύψει συγκεκριμένα το ζήτημα περί βιασμού, είχε μεταδοθεί μέσω της διαδικτυακής τηλεόρασης και όχι μέσω της κοινής τηλεόρασης.  Λες και το ότι ανέβηκε στην διαδικτυακή τηλεόραση, ήταν κάτι που δημιουργήθηκε από τρίτους και όχι από τον ίδιο τον ΣΚΑΪ. Η κατάληξη όλων αυτών, ήταν η καταδίκη του ΣΚΑΪ στις 18.2.2021 σε συνολικό πρόστιμο 90.000 ευρώ, ακριβώς για τα ζητήματα που είχα επικαλεστεί στην έγγραφη καταγγελία που είχα κάνει προς το ΕΣΡ.

Η κατανομή του προστίμου έγινε ως εξής :

α) 30.000 ευρώ για την μετάδοση ποιοτικά υποβαθμισμένου περιεχομένου.

β) 30.000 ευρώ για την παραβίαση της υποχρέωσης σεβασμού για την αξία του ανθρώπου.

γ) 30.000 ευρώ για την προβολή συμπεριφορών που υποτιμούν το γυναικείο φύλο».

 

* «Θα ήθελα κλείνοντας να αναφέρω αφενός, ότι εκπομπές τέτοιας χαμηλής υποστάθμης αναπαράγουν λανθασμένα πρότυπα, που δίνουν μια ψευδή εικόνα για την πραγματικότητα (παρά το γεγονός ότι το είδος των εκπομπών αυτών ονομάζεται reality, σ.σ: πραγματικότητα), υποδαυλίζοντας το γυναικείο φύλο, κάνοντας τις προσβολές απέναντι σε αυτό μια κανονικότητα. Αφετέρου, θα ήθελα να επισημάνω  τα λόγια που μου είπε ένας διακεκριμένος νομικός -τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, θεωρώ μέντορά μου- αφότου τον ενημέρωσα για την καταγγελία που είχα κάνει στο ΕΣΡ. Χαρακτηριστικά μου ανέφερε: «Τέτοιες ενέργειες από πολίτες, και μάλιστα νέους, δίνουν ελπίδες στη χώρα».

 

* «Αυτό το επισημαίνω όχι από έπαρση, αλλά μεταλαμπαδεύοντας την άποψή του αυτή, ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο ευαισθητοποίησης και δράσης προς κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Οταν βλέπουμε κάτι να μας ενοχλεί, να μην το κρύβουμε κάτω από το χαλί διότι έτσι με την παθητική συμπεριφορά μας, συσσωρεύουμε απόβλητα και γινόμαστε όλοι μέρος του προβλήματος. Εάν πάλι δεν μπορούμε να δώσουμε οι ίδιοι τη λύση, καλό είναι τουλάχιστον να γίνουμε μέρος αυτής. Τότε μόνο ως άνθρωποι -με την ολοκληρωμένη έννοια του όρου-, θα ανακτήσουμε ό,τι τυχόν έχουμε απολέσει».

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ