Φρούτο με γεύση σοκολάτας; Και όμως υπάρχει (βίντεο)
Αυτό είναι το τροπικό φρούτο που έχει γεύση σοκολάτας! Ο φλοιός του φρούτου «black sapote» αποκτά βαθύ λαδί χρώμα μόλις ωριμάσει.
Ο φλοιός του φρούτου «black sapote» αποκτά βαθύ λαδί χρώμα μόλις ωριμάσει.
Από την μία η λαχταριστή σοκολάτα και από την άλλη το υγιεινό φρούτο. Δίλημμα στο οποίο παύουμε να μπαίνουμε καθώς υπάρχει το «black sapote» ή αλλιώς «Diospyros digyna»!
Πρόκειται για ένα τροπικό φρούτο με ήπια γλυκιά γεύση με νότες σοκολάτας, το οποίο ευδοκιμεί στο Μεξικό, στη Φλόριντα, στην Κεντρική Αμερική και στη Χαβάη.
Πως το καταναλώνουμε;
Το πολτοποιούμε με λίγο χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι ή lime και το σερβίρουμε κρύο. Είναι πολύ νόστιμο όταν το χρησιμοποιούμε σε smoothies και μαρμελάδες. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε παγωτά, σε λικέρ αλλά και σε επιδόρπια αντικαθιστώντας την σοκολάτα όπου αυτό είναι εφικτό. Τον άγουρο καρπό μπορούμε να τον βράσουμε και να τον χρησιμοποιήσουμε ως λαχανικό.
Για να ανοίξουμε τα μαλακά ώριμα φρούτα, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι και τρυπάμε το δέρμα γύρω από τη μέση γραμμή. Στρίβουμε απαλά τα δύο μισά και αφαιρούμε τα φρούτα. Χρησιμοποιύμε ένα μυτερό μαχαίρι για να αφαιρέσουμε τυχόν σπόρους, μαζί με το φλοιό τους. Ο πολτός μπορεί να αφαιρεθεί με κουτάλι από το μισό φρούτο.
Τα διαφορετικά ονόματα
Κάθε φρούτο έχει διαφορετικά ονόματα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, επομένως και αυτό αλλάζει ονομασία σε «φρούτο πουτίγκας σοκολάτας», «μαύρο σαπουνόμηλο» κ.λπ. Το black sapote στα Ισπανικά ισοδυναμεί με το χαρακτηρισμό «μαλακό φρούτο» που μεταφράζεται ως «Zapote Prieto».
Τα οφέλη του black sapote
Ο μαύρος καρπός sapote δεν είναι συνηθισμένο φρούτο, καθώς διατηρεί την αρτηριακή πίεση και το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι γευστικό και ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία καθώς το φρούτο έχει πλούσια πηγή βιταμίνης C. Συγκεκριμένα ανά μερίδα 100 γραμμαρίων φρούτου περιέχει 19 mg βιταμίνης C, 39 mg ασβεστίου. Ακόμη δεν είναι επιβλαβής και δηλητηριώδης ενώ παράλληλα εμποδίζει την πτώση των μαλλιών, σύμφωνα με το healthiersteps.com.
Η καλλιέργεια του δέντρου
Το δέντρο μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια προτού γίνει αρκετά ώριμο για να παράγει καρπούς. Με την σειρά τους οι καρποί είναι έτοιμοι να συλλεχθούν όταν οι φλούδες έχουν γίνει από γυαλιστερό πράσινο σε θαμπό, λασπώδες πράσινο.
Ακόμη ένα τέτοιο δέντρο μπορεί να μεγαλώσει έως και 40 πόδια σε εξωτερικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι προσπαθούν να καλλιεργήσουν το δέντρο στις ψυχρές περιοχές ως οικιακό φυτό. Συχνά καλλιεργείται ως φυτό σε γλάστρα από τους λάτρεις των φρούτων sapote.
Extra Tip: Μόλις ωριμάσει ένα τέτοιο φρούτο πρέπει να καταναλωθεί αμέσως για την καλύτερη ποιότητα και γεύση. Η «σάρκα» μπορεί να αφαιρεθεί και να αποθηκευτεί σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο για 1 έως 3 εβδομάδες.
πηγή theissue.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News