Φυσικό Αέριο – East Med: Με σταθμό συμπίεσης και συντήρησης στην Αχαΐα

Το YΠΕΝ ανασταίνει τον αγωγό East Med – Ξεκινά προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη του έργου

east med

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med ξαναβγαίνει στο προσκήνιο μετά την έγκριση από το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ενσωματώνει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις ενδεχόμενες κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΠΑ και την Ιταλική Edison, οι οποίες συμμετέχουν από κοινού στο φιλόδοξο ενεργειακό πρότζεκτ μέσω του ΙGI Poseidon, ο East Med ξαναβρίσκει τη θέση του στην μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση που έχει ανοίξει η Ρωσική εισβολή για τις εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας της αγοράς.

Ο αγωγός θα μπορεί να τροφοδοτεί την Ελλάδα αλλά και τις αγορές της ΕΕ με φυσικό αέριο που θα προέρχεται από τα πλούσια κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Μάλιστα, στην πορεία όδευσης του αγωγού, βρίσκεται η Αχαϊα, όπου προβλέπονται και σημαντικές υποδομές, ενώ θα υπάρξει και σύνδεση με το τοπικό δίκτυο αγωγών στη Μεγαλόπολη.

Πριν λίγες μέρες η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, που θα έχει μήκος περίπου 2.000 km, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 km είναι υποθαλάσσια.

Το έργο θα διασυνδέσει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κρήτη και την Νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Στην συνέχεια θα διασχίσει για περίπου 600 km την ηπειρωτική χώρα μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, για να φτάσει στην Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους περίπου 210 km.

ΕΡΓΑ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΪΚΟ
Το χερσαίο υπόγειο τμήμα του αγωγού περιλαμβάνει τους σταθμούς μέτρησης και συμπίεσης στην Κρήτη, το τμήμα του αγωγού 48 που διασχίζει την Πελοπόννησο (νοτιοανατολικά της Λακωνίας), τον κλάδο Μεγαλόπολης, ο οποίος προβλέπεται να συνδέσει τον αγωγό με το Εθνικό Σύστημα στην περιοχή Περιβόλια, το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού 46 που διασχίζει τον Πατραϊκό κόλπο και τα αντίστοιχα που διατρέχει την Δυτική Ελλάδα.

Περιλαμβάνει επίσης το χερσαίο τμήμα του αγωγού 48 που διασχίζει τη Δυτική Ελλάδα, σταθμό μέτρησης και μείωσης πίεσης στη Μεγαλόπολη, σταθμό θέρμανσης στη Μεγαλόπολη, σταθμό συμπίεσης στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας στην Πελοπόννησο και το κέντρο λειτουργίας και συντήρησης στην Αχαΐα.