Γεώργιος Δημοσθενιάδης: Ο Πατρινός αιχμάλωτος σεφ του βασιλιά Φαρούκ! Ο γιος του εξιστορεί στην «Π» – ΦΩΤΟ
Η απίστευτη ιστορία του πατέρα του πατρινού μηχανολόγου Ανδρέα Δημοσθενιάδη – μήλο της έριδος βασιλέων, αυτοκρατόρων και κροίσων του πλανήτη!
Υπήρξε προσωπικός σεφ του φοβερού και τρομερού βασιλέα Φαρούκ της Αιγύπτου, που όταν θέλησε να φύγει από τα ανάκτορά του, ο αυταρχικός μονάρχης τον φυλάκισε για να τον εξαναγκάσει να παραμείνει στην υπηρεσία του, ώστε να μη στερηθεί της απαράμιλλης μαγειρικής του! Ήταν προσωπικός μάγειρας, ακόμα και του τέως Βασιλέα Κωνσταντίνου, ο οποίος τον έπαιρνε μαζί του για να μαγειρεύει στη βασιλική οικογένεια, όταν έφευγε για επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό!
Πρόκειται για τον αείμνηστο Γεώργιο Δημοσθενιάδη, πατέρα του πολιτογραφημένου πατρινού μηχανολόγου, Ανδρέα Δημοσθενιάδη, ο οποίος μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τη θρυλική βιομηχανία ΙΖΟΛΑ στην Αθήνα, δημιούργησε στην Πάτρα τη δική του επιχείρηση μηχανολογικών κατασκευών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι σύζυγος του πατρινού μηχανολόγου και νύφη του διάσημου σεφ, είναι η Βαρβάρα Αγγελάκη, κόρη του αείμνηστου μουσικού και ιδιοκτήτη του θρυλικού «Ράδιο Πόρτο», Αντώνη Αγγελάκη.
Ο Ανδρέας Δημοσθενιάδης μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», για την παγκόσμια καταξίωση του πατέρα του και την πολυκύμαντη ζωή του, που μοιάζει να ξεπήδησε από σελίδες παραμυθιού!
Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο μεγάλος Ελληνας αρχιμάγειρας, Γεώργιος Δημοσθενιάδης, ξεκίνησε από μικρή ηλικία από την πατρίδα του την Κύπρο και με την εργατικότητα, την αντίληψη, την ευφυΐα και το δημιουργικό δαιμόνιο που τον διακρίνει, κατέστη μοναδικός στο είδος της τέχνης του. Καταπληκτικός με τον πλούτο των γνώσεών του και την εφευρετικότητά του. Δίκαια έγινε το μήλον της έριδος μεταξύ των κροίσων της γης και των ισχυρών αυτοκρατόρων, για την απόκτηση του διασημότερου εκείνη την εποχή μαγείρου των πέντε Ηπείρων.
Μαθήτευσε κατ’ αρχάς στα μεγαλύτερα «Παλλάς» της Ευρώπης και μετά από πολυετείς μόχθους γίνεται αρχιμάγειρας στο διάσημο ξενοδοχείο «Κάρλτον» του Λονδίνου.
Στους διαφόρους κροίσους της γης, βασιλείς και αυτοκράτορες, θαμώνας του ξενοδοχείου αυτού, δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τη μαγειρική τέχνη του Ελληνα Δημοσθενιάδη και προσφέρουν ηγεμονικούς μισθούς για την απόκτηση του. Προσλαμβάνεται κατ’ αρχάς ἀπὸ τον περίφημο Ινδό Κροίσο Αγά Μὰν και μετά από ολιγοετή υπηρεσία σε αυτόν στην Ευρώπη και τις Ινδίες, αναζητεί ως ανήσυχος Ελληνας που είναι, άλλα κλίματα και άλλες ηπείρους. Ο Αγά Χαν με δάκρυα στα μάτια αποχωρίζεται τον προσφιλή του αρχιμάγειρα και του απονέμει συμβολικό έπαινο και τιμή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Να τον έχει ο Θεός και στον Παράδεισο αρχιμάγειρα».
Ο Λούκουλλος της εποχής εκείνης, ο βασιλέας τις Αιγύπτου Φαρούκ, τον προσλαμβάνει κατόπιν ως αρχιμάγειρα επί διετία και τον αποστέλλει κατόπιν ως ιδιαίτερο Αρχιμάγειρα, με την αδελφή του στην Τεχεράνη, η οποία θα στεφθεί αυτοκράτειρα στην εξωτική χώρα της Περσίας.
ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΣΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ
Από την Περσία όπου παρασημοφορήθηκε, επιστρέφει πάλι στο Κάιρο και ο Φαρούκ, δεσποτικός όπως ήταν, εξαναγκάζει τον Δημοσθενιάδη να θέλει να απαλλαγεί των υπηρεσιών του. Ο Φαρούκ, εξαγριωμένος τον κρατάει αιχμάλωτο σχεδόν, στα ανάκτορα του Καΐρου.
Ο κοιλιόδουλος Φαρούκ είναι πλέον γοητευμένος με την τέχνη του Αρχιμαγείρου του, του απονέμει παράσημο και κάθε πρωί δέχεται πρώτα την επίσκεψη του Δημοσθενιάδη και κατόπιν των υπουργών του! Τέτοια εκτίμηση του είχε, αλλά τόση εξάρτηση.
Ο Δημοσθενιάδης είναι ο αυθέντης πλέον της κοιλίας του Φαρούκ και κάθε μέρα που παρουσιάζει το μενού της ημέρας στον εκπέσαντα μονάρχη. Ο τελευταίος αρνείται να λάβει γνώση, λέγοντας: «Το κέφι του μάγειρά μου, είναι καλύτερο από το δικό μου!»
Τέλος, με την εκθρόνιση του Φαρούκ δίδεται στον Δημοσθενιάδη, κατόπιν πολλών περιπετειών, η ευκαιρία να αναχωρήσει από την Αίγυπτο και να καταφύγει στην αγαπητή του Ελλάδα, όπου και πηγαίνει ως αρχιμάγειρας του διεθνούς φήμης ξενοδοχείου της Αθήνας «Μεγάλη Βρετανία». Από τα φαγητά του που κατά καιρούς είχαν σερβιριστεί στρατάρχες, διπλωμάτες, πρωθυπουργοί, κροίσοι, πρίγκιπες, βασιλείς, αυτοκράτορες, έλαβε σωρεία τιμητικών διακρίσεων και παρασήμων και δικαίως.
«ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΣΕ ΤΟΝ ΛΟΥΚΟΥΛΛΟ»
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του τότε αθηναϊκού Τύπου για τον Γεώργιο Δημοσθενιάδη: «Η εμφάνιση των φαγητών του που σερβίρονται, δεν ξεχωρίζουν από έργα ζωγραφικής ή ανθόκηπο, ή παραδεισιακά πτηνά ή συγχέονται με τα γλυκίσματα εις την εμφάνιση. Τα σύγχρονα γαστρονομικά λεξικά και οι διεθνείς μαγειρικές, ωχριούν προ του πλούτου των γνώσεών του και των εφευρετικών συνδυασμών του: Μπιφτέκια 200 ειδών, 100 σούπες, 75 ειδών σνίτσελ, 200 ειδών μαγείρεμα πουλερικών, 200 διάφορα είδη κυνηγιού, αυγά με 350 τρόπους, ψάρια γλώσσες με 275 τρόπους μαγειρέματος, σάλτσες 150 ειδών, γαρνιτούρες 200 ειδών. Ποιο γαστρονομικό λεξικό ή μαγειρική έχει να δώσει αυτό τον πλούτο;
Ο Ελλην Δημοσθενιάδης κατατρόπωσε τον διάσημο Λούκουλλο.
Θα κατακτήσει εφεξής τις καρδιές των Ελληνίδων, όπως ο Δημοσθενιάδης κατέκτησε τους κροίσους, τους βασιλείς, τους αυτοκράτορες, όπως θα κατακτήσει και τον στόμαχον όλων των Ελλήνων!»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News