Ο Πατρινός σπουδαίος Έλληνας στιχουργός Βασίλης Γιαννόπουλος μιλά στην «Π» για την εμφάνιση της ελληνικής συμμετοχής

«Πάτωσε» η Ελλάδα στη Eurovision, δεν πέτυχε το πείραμα «Victor»

εμφάνιση

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ ο δεύτερος ημιτελικός της Eurovision 2023, με την Ελλάδα να μην κερδίζει το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τον αποψινό μεγάλο τελικό. Ο Βίκτωρας Βερνίκος με την μπαλάντα «What They Say» που ο ίδιος έγραψε στα 14 του, για να μοιραστεί ένα προσωπικό του βίωμα, εμφανίστηκε στη σκηνή της M&S Bank Arena του Λίβερπουλ, αναλαμβάνοντας μία δύσκολη αποστολή που τελικά δεν έφερε εις πέρας.

Να θυμίσουμε πως η τελευταία φορά που αποκλείστηκε η ελληνική συμμετοχή ήταν το 2018 με τη Γιάννα Τερζή και το τραγούδι «Ονειρό μου», ένα έθνικ τραγούδι με ελληνικό ηχόχρωμα και μία ξεκάθαρα λάθος επιλογή αφού δεν κατάφερε να φτάσει ούτε μέχρι τον τελικό. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για την τύχη της Ελλάδας στη φετινή Eurovision δεν ήταν από την αρχή καλές, μάλιστα, «βροχή» έπεσαν τα αρνητικά σχόλια για την ελληνική συμμετοχή μετά την πρόβα του 16χρονου Victor, ενώ αρκετοί ήταν οι χρήστες του Twitter που τόνισαν ότι δεν καταλαβαίνουν τη συγκεκριμένη επιλογή για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

εμφάνιση

Βασίλης Γιαννόπουλος

Για την εμφάνιση που οδήγησε στον αποκλεισμό της ελληνικής συμμετοχής από τη Eurovision 2023 μιλά στην «Π» ένας από τους σπουδαιότερους Ελληνες στιχουργούς, ο Πατρινός Βασίλης Γιαννόπουλος:

«Αυτό το τραγούδι το είχα ακούσει προτού πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός και από την πρώτη στιγμή μού έκανε εντύπωση το γεγονός ότι κάποιοι επέλεξαν αυτό το κομμάτι να μας εκπροσωπήσει στη Eurovision… Θέλω να πω ποιοι και γιατί έστειλαν τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη με αυτό το τραγούδι να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision; Και τι “είδαν” σε αυτό το κομμάτι που δεν είδαμε όλοι οι υπόλοιποι; Δεν μου φάνηκε εξ αρχής ότι θα μπορούσε αυτό το τραγούδι να προχωρήσει στο διαγωνισμό, από την άλλη, για να σας πω και την αλήθεια, σκέφτηκα πως για να το επιλέξουν κάποιο λόγο θα έχουν και περίμενα να δω το αποτέλεσμα.

Τελικά όμως δεν είχα άδικο, μιας και η χώρα μας αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης δεν ήταν σε θέση να αντέξει το “βάρος” της διοργάνωσης από την αρχή, γι’ αυτό και έκανε τα λάθη που έκανε. Εστειλαν έναν άνθρωπο που δεν έχει καθόλου εμπειρία και τον πέταξαν κατευθείαν στα βαθιά. Θεωρώ ότι θα έπρεπε οι αρμόδιοι, μιας και τον επέλεξαν να μας εκπροσωπήσει, να βρουν έναν τρόπο για το πώς θα λειτουργήσει σωστά όλο αυτό».

Σχετικά με τις δηλώσεις την Εύης Δρούτσα που σχολίασε την ελληνική συμμετοχή σε πρωινή εκπομπή, αφήνοντας αιχμές για τους λόγους που η δημόσια τηλεόραση εμπιστεύθηκε τον νεαρό Victor Vernicos, δήλωσε:

«Eγώ στέκομαι στο γιατί στείλαμε το συγκεκριμένο άτομο να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision, δεν θα σταθώ στο όνομα που φέρει ο συγκεκριμένος άνθρωπος και αν έχει κάποια σχέση με την οικογένεια Βερνίκου, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Εγώ στέκομαι καθαρά στην επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιστή, ο οποίος δεν θεωρώ ότι είναι ατάλαντος, θεωρώ ότι έχει ταλέντο, όμως δεν ήταν σε θέση για να μπει εξαρχής σε αυτή τη διαδικασία και αυτό έπρεπε να το καταλάβουν αυτοί οι οποίοι τον τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση… Και να σας πω και κάτι ακόμη. Από τη στιγμή που όλα τα κράτη στέλνουν στην πλειονότητά τους τραγούδια στην αγγλική γλώσσα τι νόημα έχει όλο αυτό; Και αν θέλετε την άποψή μου θεωρώ ότι κακώς υπάρχει η Eurovision.

εμφάνιση

Είναι κάποια πράγματα που γίνονται ενώ δεν υπάρχει λόγος. Θα μπορούσε να γίνει και να γίνει σωστά αν παίρναμε μέρος με ένα καλό ελληνικό τραγούδι… Aισθάνομαι πως όλο αυτό τείνει να γίνει όπως είναι τα μουσικά σόου στην Ελλάδα, όπως είναι το “The Voice” για παράδειγμα, που ψάχνουν να βρουν έναν καλό τραγουδιστή και το αποτέλεσμα είναι μηδέν εις το πηλίκο. Tα τραγούδια είναι απόσταγμα από αυτά που ζει ο κάθε άνθρωπος. Ξαφνικά ένα παιδί 15 χρονών έγραψε μουσική και στίχους και αποφάσισε να εκπροσωπήσει μία χώρα σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό; Ενας καλλιτέχνης αδοκίμαστος εντελώς χωρίς εμπειρία;

»Δεν ξέρω αν θυμάστε και την περίπτωση του “S.A.G.A.P.O.” του σπουδαίου καλλιτέχνη του Μιχάλη Ρακιντζή που δεν τα κατάφερε στο διαγωνισμό και δεν απέσπασε θετικά σχόλια -και μιλάμε για τον Ρακιντζή που είχε εμπειρία. Δεν ρίχνω βέβαια ούτε μισό τοις εκατό φταίξιμο στον Βίκτωρα. Ολη την ευθύνη την έχουν εκείνοι οι οποίοι έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή».