Γιατί ζητείται η παρέμβαση Μητσοτάκη για την Καλογριά

Στάλθηκε επιστολή στον Πρωθυπουργό από τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλο, για το «εντέλλεσθε» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εκποίηση της προστατευόμενης περιοχής της Καλογριάς Δήμου Δυτικής Αχαΐας

Γιατί ζητείται η παρέμβαση Μητσοτάκη για την Καλογριά

Επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το «εντέλλεσθε» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εκποίηση της προστατευόμενης περιοχής της Καλογριάς Δήμου Δυτικής Αχαΐας απέστειλε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ζητώντας την παρέμβασή του για την αποκατάσταση του δικαίου και της νομιμότητας.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος «εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην προωθούμενη παραχώρηση 35 στρεμμάτων σε ιδιώτη, στην προστατευόμενη περιοχή της Καλογριάς, ενός μοναδικού φυσικού τοπίου με εξαιρετική οικολογική και πολιτισμική αξία, που αποτελεί μέρος του Δικτύου Natura 2000, αλλά και την έκπληξή μας για το «εντέλλεσθε» του Υπουργείου Οικονομικών προς την Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, που καταδεικνύει περίτρανα σαφείς και πιεστικές παρεμβάσεις για να «κλείσει» εξωδικαστικά η υπόθεση σε βάρος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας».

Ο κ. Αλεξόπουλος εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως οι παρασκηνιακές κινήσεις συντελούνται εν αγνοία του Πρωθυπουργού, τον ενημερώνει αναλυτικά για όλα όσα έχουν συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Ο Δήμαρχος επισημαίνει πως «η τυχόν «αξιοποίηση» της περιοχής με όρους εμπορικής εκμετάλλευσης -ελλείψει κι ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου- ισοδυναμεί με περιβαλλοντική καταστροφή και αλλοίωση ενός μοναδικού οικοσυστήματος, με ανυπολόγιστες συνέπειες», ενώ εστιάζει στην πρωτοφανή επιστολή του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας προς την Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας με την οποία δίνει «εντέλλεσθε» αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «…ακόμα κι αν θεωρείτε την εντολή μου προδήλως παράνομη και αντισυνταγματική, καλείσθε να την εκτελέσετε άμεσα…».

Ο κ. Αλεξόπουλος κάνει λόγο για ευθεία προσπάθεια άσκησης πιέσεων που παραβιάζει την αρχή της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και των ευρωπαϊκών κανονισμών για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και ζητά την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ώστε να:

– Να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις

-Να σταματήσει κάθε διαδικασία εκποίησης ή αλλαγής χρήσης γης στην εν λόγω περιοχή.

-Να ενισχυθεί η προστασία της Καλογριάς μέσω θεσμικών παρεμβάσεων.

-Να εκδοθεί άμεσα Π.Δ. που θα καθορίζει το οριστικό διαχειριστικό καθεστώς για το σύνολο της προστατευόμενης περιοχής.

« Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς δεν πρέπει να γίνει βορά των ευκαιριακών συμφερόντων. Η Καλογριά ανήκει σε όλους τους Έλληνες και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ακέραιη για τις επόμενες γενιές. Η οποιαδήποτε εκποίηση ή υποβάθμιση της περιοχής δεν θα μείνει αναπάντητη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το σύνολο των ενεργών πολιτών που νοιάζονται για το φυσικό περιβάλλον. Είμαστε σίγουροι ότι με την παρέμβασή σας θα αποκατασταθεί το δίκαιο και η νομιμότητα», καταλήγει ο κ. Αλεξόπουλος.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην προωθούμενη παραχώρηση 35 στρεμμάτων σε ιδιώτη, στην προστατευόμενη περιοχή της Καλογριάς, ενός μοναδικού φυσικού τοπίου με εξαιρετική οικολογική και πολιτισμική αξία, που αποτελεί μέρος του Δικτύου Natura 2000, αλλά και την έκπληξή μας για το «εντέλλεσθε» του Υπουργείου Οικονομικών προς την Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, που καταδεικνύει περίτρανα σαφείς και πιεστικές παρεμβάσεις για να «κλείσει» εξωδικαστικά η υπόθεση σε βάρος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.

Γιατί ζητείται η παρέμβαση Μητσοτάκη για την Καλογριά
Με τη βεβαιότητα ότι όλες αυτές οι παρασκηνιακές κινήσεις συντελούνται εν αγνοία σας, επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε για όλα όσα έχουν συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Καταρχάς, όπως γνωρίζετε το δάσος της Στροφυλιάς, ο υγροβιότοπος, οι αμμοθίνες και η παραλία της Καλογριάς δεν είναι απλώς ένα φυσικό κεφάλαιο, αλλά ένα εθνικό και ευρωπαϊκό κληροδότημα. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) για την προστασία φυσικών οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του NATURA 2000 και αναγνωριστεί ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας από το 1974, καθώς προστατεύεται βάσει της διεθνούς αυτής σύμβασης.

Το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο εφαρμόζεται από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως μεταξύ άλλων και η Δασική Υπηρεσία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Κτηματική Υπηρεσία.

Αντιλαμβάνεστε κατόπιν όλων των ανωτέρω, ότι η τυχόν «αξιοποίηση» της περιοχής με όρους εμπορικής εκμετάλλευσης -ελλείψει κι ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου- ισοδυναμεί με περιβαλλοντική καταστροφή και αλλοίωση ενός μοναδικού οικοσυστήματος, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τέλος Απριλίου 2025 έγινε γνωστό πως ιδιώτης διεκδικεί με τίτλους ιδιοκτησίας την κυριότητα 35 στρεμμάτων εντός της προστατευόμενης ζώνης της Καλογριάς. Κατ’ επίκληση του Ν. 5092/2024 (ΦΕΚ Α’ 33), αρ. 5 παρ. 12 ο ιδιώτης επιχειρεί να εμφανίσει μια δημόσια έκταση ως μέρος ιδιωτικής ιδιοκτησίας, παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κατοχυρώσει κυριότητα επί της έκτασης με επίβλεψη και προστασία των αρμόδιων οργάνων του, καταγράφοντας την έκταση στο Βιβλίο Δημοσίων Κτημάτων, ως όφειλε (ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΗΜΑ ΑΒΚ 32). Πρόκειται δηλαδή, για δημόσιο κτήμα παλαιού αιγιαλού, σε μια καθαρά αμμοθινική έκταση, ιδιαίτερα σημαντική για το οικοσύστημα της περιοχής.

Εν όψει του διαφαινόμενου κινδύνου και της εκδίκασης της υπόθεσης διεκδίκησης της κυριότητας της δημόσιας έκτασης από ιδιώτη, στις 30 Απριλίου 2025 ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας με υπόμνημά του (α. σχετ.) προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, Περιβάλλοντος και Οικονομικών έθεσε την Πολιτεία προ των ευθυνών της, ζητώντας την άμεση διακοπή κάθε διαδικασίας εκποίησης δημόσιας έκτασης και τη νομική και θεσμική διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής.

Δυστυχώς όμως δεν λάβαμε καμία απάντηση. Αν κρίνουμε από τις εξελίξεις είναι προφανείς οι λόγοι που υπάρχει αυτή η «σιωπή» τόσο προς τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, όσο και προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Αχαΐας που κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Ειδικότερα, σας ενημερώνουμε πως ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία (στις 6 Μαΐου 2025 που είχε προσδιοριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο Πατρών ο ιδιώτης ζήτησε αναβολή μίας εβδομάδας και στις 13 Μαΐου 2025 ο ίδιος δια του συνηγόρου του απέσυρε το δικαίωμά του στην εκδίκαση διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να επανέλθει) κι έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη για να δοθεί ένα τέλος σε οποιαδήποτε απόπειρα μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στις 8 Μαΐου 2025 ο Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, κ. Αθανάσιος Τσιούρας με επιστολή του προς την Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας δίνει «εντέλλεσθε» για την αναγνώριση των τίτλων ιδιοκτησίας, αναφέροντας μάλιστα κατά πρωτοφανές τρόπο πως «…ακόμα κι αν θεωρείτε την εντολή μου προδήλως παράνομη και αντισυνταγματική, καλείσθε να την εκτελέσετε άμεσα…».

Αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για μία ευθεία προσπάθεια άσκησης πιέσεων, που αν επιβεβαιωθούν, δημιουργούν εύλογες υποψίες για παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και των ευρωπαϊκών κανονισμών για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών.

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Είμαστε πεπεισμένοι πως δεν είστε ενήμερος για τις εξελίξεις αυτές και τις πιέσεις που ασκούνται «κατ’ εντολή» ή «στο όνομά» σας. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε εσάς προσωπικά, με εμπιστοσύνη στην ευαισθησία σας για ζητήματα περιβάλλοντος και χρηστής διοίκησης.

Σας καλούμε:

1. Να διερευνήσετε άμεσα τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις και να διασφαλίσετε ότι η προστατευόμενη περιοχή της Καλογριάς θα μείνει μακριά από οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης ή αλλοίωσης.

2. Να σταματήσετε κάθε σχετική διαδικασία εκποίησης ή αλλαγής χρήσης γης στην εν λόγω περιοχή.

3. Να ενισχύσετε την προστασία της Καλογριάς μέσω θεσμικών παρεμβάσεων, προωθώντας ήπιες μορφές περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

4. Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς δεν πρέπει να γίνει βορά των ευκαιριακών συμφερόντων, γι’ αυτό και απαιτείται άμεσα η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίσει το οριστικό διαχειριστικό καθεστώς για το σύνολο της προστατευόμενης περιοχής.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η Καλογριά δεν ανήκει σε ιδιώτες. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ακέραιη για τις επόμενες γενιές. Η οποιαδήποτε εκποίηση ή υποβάθμιση της περιοχής δεν θα μείνει αναπάντητη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το σύνολο των ενεργών πολιτών που νοιάζονται για το φυσικό περιβάλλον.

Είμαστε σίγουροι ότι με την παρέμβασή σας θα αποκατασταθεί το δίκαιο και η νομιμότητα.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Υ.Γ.Συνημ.: Το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5697/30.04.2025 υπόμνημα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, Περιβάλλοντος και Οικονομικών με θέμα «Εκποίηση δημόσιου χώρου 35 στρεμμάτων στην προστατευόμενη περιοχή της Καλογριάς».