Γιώργος Παπανδρέου στον Peloponnisos FM: Φέρνουμε τη νέα ελπίδα στη χώρα
Τι είπε αλλά και τι «ντριμπλάρισε» ο πρώην πρωθυπουργός σε μια συνέντευξη που τα είχε όλα
Σχεδόν οι πάντες τον έχουν συνδέσει με την τρομερή περιπέτεια του ίδιου και όλων μας κατά την αξέχαστη περίοδο 2009 – 2012. Αλλά δεν ήταν η πρώτη «καυτή πατάτα» που κλήθηκε να διαχειριστεί στην καριέρα του. Ο ίδιος απαρίθμησε παλιότερες περιπτώσεις: Η πολυήμερη απεργία των εκπαιδευτικών, το 1988, που είχε τινάξει στον αέρα τις πανελλήνιες εξετάσεις. Η υπόθεση Οτζαλάν. Η μεγάλη δοκιμασία του 2004. Και βέβαια η κρίση, που πάντως ούτε εκείνος ούτε κανείς υποπτευόταν στο βάθος και τη διάρκειά της.
Χθες, κατά το πέρασμά του από το στούντιο του PELOPONNISOS FM, ο Γιώργος Παπανδρέου για ακόμη μία φορά εξήγησε πόσο είχε παρερμηνευθεί η πολύκροτη διαβεβαίωση ότι «λεφτά υπάρχουν», καθώς είχε συνδέσει τη δήλωση αυτή υπό τις προϋποθέσεις της σωστής αξιοποίησης των δημόσιων πόρων, της φορολόγησης, κ.λπ.
ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ κάτι, αν μπορούσε από τους χειρισμούς του απέναντι στην Κρίση; Δεν αναγνώρισε κάποιο λάθος, εκ των υστέρων. «Ακολουθήσαμε τη μόνη σωστή κατεύθυνση» είπε. Πιστεύει, ωστόσο, ότι η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί εάν η Μέρκελ είχε ικανοποιήσει το αίτημά του να εγγυηθούν οι ισχυροί εταίροι για τα ελληνικά ομόλογα. «Το έκανε ο Ντράγκι το 2012, όταν κινδύνευσαν η Ιταλία και η Ισπανία» είπε. «Περίμενα μια πιο ουσιαστική στήριξη».
ΤΟ ΠΑΣΟΚ επιστρέφει; «Πάντα παρόν ήταν», απάντησε στη σχετική ερώτηση. «Υπάρχει όμως μια ουσιαστική αλλαγή. Πάψαμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο, όπως είχαμε λοιδορηθεί. Και αυτό ήταν λυτρωτικό. Οχι ότι δεν είχαμε τις ευθύνες μας, αλλά η μετατροπή μας σε εξιλαστήριο θύμα εμπόδισε τη συζήτηση για τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Αν δεν δούμε τι έφταιξε, θα ξαναπάμε εκεί που είμαστε. Μη χάσουμε την ιστορική ευκαιρία» είπε, χαρακτηρίζοντας το σημερινό ΠΑΣΟΚ ως «νέα ελπίδα για τη χώρα. Είμαστε μια σοβαρή φωνή που δίνει άλλο όραμα, μια αίσθηση σοβαρότητας και ασφάλειας».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, με αφορμή τη νέα επίθεση στην εξεταστική διαδικασία των λυκείων. «Είμαστε ακόμα ουραγοί στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Την οποία εμείς ξεκινήσαμε. Το πρόβλημα στην Παιδεία είναι ότι δεν υπάρχει συνέχεια και διακομματική συνεννόηση. Την πετύχαμε το 2011 με τον νόμο Διαμαντοπούλου, αλλά αμέσως μετά αυτός καταργήθηκε από τον υπουργό, Κ. Αρβανιτόπουλο, επί κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ…» είπε, αναφερόμενος στη σύμπραξη Σαμαρά – Βενιζέλου.
Πρόσθεσε πάντως ότι ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμβάλλει σε συναινετικές λύσεις. «Στη Βρετανία η παιδεία είναι η μεγάλη εθνική βιομηχανία, όπως μου είχε πει ο Γκόρντον Μπράουν, και εμείς εδώ τσακωνόμαστε πού θα πάνε τα πανεπιστημιακά τμήματα και τι θα γίνει με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Είναι κι αυτό ένα θέμα, αλλά αν είχαμε σωστή παιδεία, Αστυνομία δεν θα χρειαζόταν»
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Μητσοτάκη: «Συγκεντρωτικός τρόπος άσκησης της εξουσίας». Παράδειγμα: «Δεν γίνεται διάλογος πού θα πάνε οι πόροι για το ταμείο ανάκαμψης, ενώ έπρεπε να γίνεται συζήτηση σε όλη την περιφέρεια και στη Αχαΐα». Πρόσθεσε ότι η ακυβερνησία επισείεται ως μπαμπούλας, αλλά «ακυβερνησία δεν θα υπάρξει, κι ας χρειαστούν κι άλλες εκλογές. Φοβάμαι τη μονοκρατορία μιας κυβέρνησης που δεν έχει επιδείξει καμία σεμνότητα. Χρειαζόμαστε εμβάθυνση της δημοκρατίας, όχι παρακράτος και παρακολουθήσεις, ούτε διαχείριση των ΜΜΕ χωρίς κανόνες. Φοβάμαι για τη χώρα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ψάχνει για ταυτότητα» είπε. Θεωρεί ότι φόβισε το εκλογικό σύστημα και αυτό ωφέλησε τη ΝΔ.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ του και τις καινοτόμες αντιλήψεις του: Δεν μπήκε στην πολιτική για να καταπιέζει τις απόψεις του. «Ηταν εύκολο να λοιδορηθώ» είπε για τις ιδέες του. Χάσαμε όμως ευκαιρίες».
ΓΙΑ ΤΗΝ Αυτοδιοίκηση: Επέλεξε να απαντήσει στρογγυλά. «Εχουμε ικανά στελέχη για μια προοδευτική αυτοδιοίκηση» είπε, αποφεύγοντας να μπει σε βαθύτερα νερά. Τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η αποκέντρωση και η μεταφορά πόρων. Στην «προβοκατόρικη» δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «αυτά τα λέει και ο Πελετίδης» είπε ότι «το ΚΚΕ μπορεί να αγαπάει τον κ. Πελετίδη, δεν αγαπάει όμως την αποκέντρωση».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Το μεγάλο κόστος παραγωγής θα προκαλέσει αφελληνισμό στην αγορά, προειδοποίησε, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο νερό με αφορμή τον θόρυβο για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση. Είπε ότι θα έπρεπε να έχει ενθαρρυνθεί η παραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά. Αν διαθέταμε εκεί τα επιδόματα, θα είχαμε εξοικονόμηση 60%. Τώρα που θα κοπούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, τι θα γίνει; «Η συναλλακτική αντίληψη στην πολιτική, στέλνει κακό μήνυμα στην κοινωνία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News