Γρηγορία Οικονόμου: «Συνταγή της επιτυχίας μου, η αλήθεια και η ανθρωπιά

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα, ενώ από το 2009 ζει στο Νέο Δελχί. Εγινε εξώφυλλο στο περιοδικό αρχιτεκτονικής και σχεδίασης «Elle Decor» της Ινδίας, έχοντας αναδειχθεί ως η κορυφαία σχεδιάστρια, με πρότζεκτ σχεδίασης και κατασκευής της εξοχικής κατοικίας της χρονιάς. Διατηρεί γραφεία στο Νέο Δελχί, στο Hyderabad, στο Chennai, στο Bengaluru και στη Βομβάη. Η Γρηγορία Οικονόμου, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό οι σταρ του ινδικού κινηματογράφου, ανοίγει την καρδιά της στην «Π».

Πάμε λίγο πίσω στον χρόνο;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Φλώρινα κι έφυγα για το Βέλγιο χωρίς να δώσω Πανελλήνιες, καθώς ήθελα, από μικρή να πάω στο εξωτερικό. Εκεί σπούδασα αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, έπειτα αρχιτεκτονική και στη συνέχεια εξειδικεύτηκα στην αναπαλαίωση/αποκατάσταση μνημείων κληρονομιάς. Εργάστηκα στην ΕΕ, όπου αναπαλαίωσα πολλά κάστρα στο Βέλγιο, τα οποία, μετέτρεψα κάποια σε boutique hotels και κάποια σε γκουρμέ εστιατόρια, διατηρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Πότε και πώς βρεθήκατε στο Νέο Δελχί;

Στο Βέλγιο, όπου και γνώρισα τον σύζυγό μου ο οποίος είναι διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, έμεινα ως το 2004. Επειτα επιστρέψαμε στην Αθήνα, στη συνέχεια πήγαμε στην Αλβανία και από εκεί, αφότου μετατέθηκε στην Ινδία, μετακομίσαμε οικογενειακώς τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Νέο Δελχί, όπου διαμένω ακόμα, με τις κόρες μου Ραφαηλία Ερατώ και Αγγελική.

Ποια η πρώτη σας εντύπωση όταν φτάσατε σε αυτόν τον άγνωστο τόπο και πόσο εύκολη ήταν η προσαρμογή;

Απ’ όταν προσγειωθήκαμε στο Νέο Δελχί δεν ένιωσα ότι βρίσκομαι σε μια ξένη χώρα και προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα. Κι αυτό, γιατί είχα την τύχη να μπω στους διπλωματικούς κύκλους κι έτσι άρχισα να εξοικειώνομαι με την τοπική κοινωνία. Ηρθα πολύ κοντά με τους ντόπιους, γιατί ήθελα να τους μάθω μια καινούργια κουλτούρα, χωρίς όμως να επιβάλω τους δικούς μου όρους και τη δική μου αρχιτεκτονική.

Εχετε δημιουργήσει ένα στούντιο με σχεδιασμούς και κατασκευές πολυτελών σπιτιών, μπανγκαλόους, εξοχικών επαύλεων με την επωνυμία «M/S SHIBA GRIGORIA PVT LTD». Πού έγκειται η μοναδικότητά του;

Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, σπούδασα ψυχολογία. Συνεπώς κατά τον σχεδιασμό των κατοικιών αυτών, συνδυάζω την ψυχολογία με την αρχιτεκτονική και την κουλτούρα, που ήταν και το βασικό στοιχείο που με έκανε αγαπητή στους πελάτες μου.

Πείτε μου για τη σχέση σας με τους ελίτ πελάτες σας.

Με τους πελάτες μου γίνομαι οικογένεια. Οι επαύλεις που φτιάχνω είναι χώροι ζωής πάνω απ’ όλα. Περνάω πάρα πολύ χρόνο με τους πελάτες μου, για να καταλάβω το παρελθόν τους, την κουλτούρα τους, την ψυχοσύνθεσή τους και μετά σχεδιάζω. Υιοθέτησα την ψυχολογία ως κινητήρια δύναμη και την αφαίρεση ως κατευθυντήρια γραμμή του σχεδιασμού και της δημιουργίας των διάφορων χώρων διαβίωσης.

Στο ξεκίνημά σας, πώς ήταν τα πράγματα;

Στην αρχή ήταν δύσκολα, γιατί είναι μια τελείως διαφορετική κοινωνία, με τελείως διαφορετικά πιστεύω, που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να εδραιωθείς στους κοινωνικούς κύκλους, να αποκτήσεις φιλίες ουσιαστικές, να σε εμπιστευτούν, και αφού σε εμπιστευτούν, σου ανοίγονται. Κι εμένα με εμπιστεύονται τυφλά.

Κατά πόσο μοιάζουν, αλήθεια, Ελληνες και Ινδοί;

Κοιτάξτε, οι Ελληνες είμαστε άνθρωποι φιλόξενοι κι έχουμε φιλότιμο. Το φιλότιμο δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα, σε καμιά άλλη ήπειρο. Αυτό τα λέει όλα. Εμείς θα εμπιστευτούμε με την πρώτη τη ματιά, με το που θα πρωτομιλήσουμε στον άλλο. Οι Ινδοί από την άλλη πλευρά, χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι να σε εμπιστευτούν, το οποίο θεωρό θετικό, μετά όμως δε σε αφήνουν για όλη τους τη ζωή.

Εχετε πελάτες σταρ της ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Πώς είναι η συνεργασία σας;

Με δέχτηκαν σαν μέλος της οικογένειάς τους. Μου μιλάνε πάντα στον ενικό, με φωνάζουν με το όνομά μου, με εμπιστεύονται τυφλά διότι σε μένα μπορούν να ανοιχτούν, να μοιραστούν τις ιδιωτικές τους στιγμές, επειδή είμαι Ελληνίδα. Επίσης, δεν έχω καμία σχέση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ξέρουν πως ό,τι μου πουν θα το κρατήσω επτασφράγιστο μυστικό. Γιατί δημιουργώ την κατοικία τους και θέλω να τους την παραδώσω όπως ακριβώς τη θέλουν. Να δουν τον εαυτό τους μέσα στον χώρο διαβίωσής τους. Να δουν το Βάστου Σάστρα, που είναι η βασική φιλοσοφία στην Ινδία για να σχεδιάσεις ένα σπίτι, και, κυρίως, να δουν την οικογένειά τους να το ζει και να το χαίρεται.

Οπως έγινε για παράδειγμα με την εξοχική κατοικία που σχεδίασα στην Καντάλα τη Βομβάης για τον Ριτίκ Ρόραν, κορυφαίο ηθοποιό του Bollywood, και φυσικά τον πατέρα του Ρακές Ρόσαν, σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο οποίος μου είπε: «Γρηγορία, αυτό που μας έδωσες είναι θείο δώρο. Εχουμε μετακομίσει, εδώ, οικογενειακώς 12 άτομα, χαλαρώνουμε, ηρεμούμε και πάμε στη Βομβάη μόνο όταν έχουμε γυρίσματα». Αυτό για μένα είναι επιτυχία. Τι άλλο θέλω!

Το μυστικό της επιτυχίας σας;

Δεν υπάρχει μυστικό. Είναι συνταγή πολλών ετών. Προέρχεται από τον τόπο μου, τη Φλώρινα… (σ.σ. συγκινείται). Εκεί μεγάλωσα με τη γιαγιά, τη νονά και τη θεία μου που ήταν άνθρωποι με άλφα κεφαλαίο. Γι’ αυτό τιμάω τις ρίζες μου, στις οποίες θεωρώ ότι οφείλω μεγάλο μέρος της επιτυχίας μου. Τους πελάτες μου δεν τους βλέπω ως χρήμα ή ως μέσο καταξίωσής μου, αλλά ως ανθρώπους με αισθήματα, που θέλουν κάποιον να τους καταλάβει. Κι αυτό εκτιμούν σε μένα, το ότι είμαι αληθινή. Με μια λέξη το μυστικό της συνταγής μου είναι η ανθρωπιά μου.

Θα μείνετε μόνιμα εκεί, λοιπόν;

Η μεγάλη μου η κόρη, η Ραφαηλία-Ερατώ που θα κλείσει τα 18 τον Απρίλιο, θα φύγει στη Γαλλία να σπουδάσει ιατρική, η 16χρονη Αγγελική, πρώτα ο Θεός, σκοπεύει να πάει στη Νέα Υόρκη για σπουδές νομικής. Εγώ, όμως, θα μείνω εδώ σταθερά. Στο Νέο Δελχί που το αγαπώ.