Hackathon: Τί είναι πάλι τούτο;
Ο Λυκούργος Κ. Σταυρουλόπουλος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος, Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Την Τρίτη 27/5 η “Αχαΐα Αναπτυξιακή” διοργανώνει στην Πάτρα Διαγωνισμό ιδεών «Hackathon». Όταν βλέπουμε βέβαια τη λέξη «Hackathon», το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι μια ομάδα κακόβουλων χάκερ που προσπαθούν να παραβιάσουν ένα πληροφοριακό σύστημα. Ενώ η παραπάνω αντίληψη ίσχυε στην πραγματικότητα στην αρχή, αργότερα εξελίχθηκε σε ένα ισχυρό εργαλείο καινοτομίας που επέτρεψε σε εταιρείες όλων των μεγεθών να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, επιχειρηματικά μοντέλα, ακόμη και καινοτόμες εταιρείες.
Ο όρος αποτελεί μια σύνθετη λέξη που συγχωνεύει το «hack» από την έννοια του διερευνητικού προγραμματισμού, με το γνωστό «μαραθώνιο αγώνισμα» και πιστεύεται ότι επινοήθηκε στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης προγραμματιστών Η/Υ στον Καναδά, το 1999.
Αν θέλουμε να δώσουμε ένα σύντομο ορισμό στο φαινόμενο (σ.σ. καλύτερα να μη θέλουμε), μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί «μια εντατική διαδικασία παραγωγής πρωτότυπων ιδεών ή/και λύσεων για προκαθορισμένα ή μη προβλήματα». Αρχικά επικεντρωνόταν σε ζητήματα πληροφορικής, στη συνέχεια όμως επεκτάθηκε σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Ο όρος ‘εντατική διαδικασία’ στον παραπάνω ορισμό υπονοεί ότι υπάρχει απαιτητικό και αυστηρό χρονικό περιθώριο για την υποβολή των παραδοτέων, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες πρέπει να εντοπίσουν ένα πρόβλημα, να προτείνουν μια λύση και να την παρουσιάσουν ως μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική πρόταση.
Ένα επιτυχημένο Hackathon έχει ως τυπικό αποτέλεσμα την παραγωγή αξιόλογων ιδεών που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καινοτόμο προϊόν, υπηρεσία ή διαδικασία και, πάνω απ΄όλα προάγει την ευέλικτη και αποτελεσματική συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσης, την δημιουργική σκέψη και τη νοοτροπία καινοτομίας. Η αξιολόγηση των ιδεών γίνεται συνήθως από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με κάποιους Βασικούς Δείκτες Απόδοσης (KPIs). Πρωταρχικό ζήτημα είναι βεβαίως κατά πόσο οι ιδέες θεωρούνται βιώσιμες, καθώς είναι γνωστό ότι το 85% των startups αποτυγχάνουν κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, στην αποκαλούμενη «κοιλάδα του θανάτου». Η “κοιλάδα θανάτου” στην επιχειρηματική καινοτομία αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ της αρχικής ιδέας και της κυκλοφορίας ενός προϊόντος ή υπηρεσίας, όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα για να συγκεντρώσουν κεφάλαια, να βρουν πελάτες και να ξεπεράσουν τις τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες.
Συνοψίζοντας, οι διαγωνισμοί τύπου Hackathon είναι εξαιρετικά αποδοτικοί για την ανάπτυξη της ομαδικότητας και της κουλτούρας καινοτομίας. Μία σειρά από καλά σχεδιασμένα Hackathons μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στο πως αντιλαμβάνεται η επιχείρηση τον ρόλο της στην ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο Διαγωνισμός που διοργανώνει αύριο η «Αχαΐα Αναπτυξιακή» με την υποστήριξη της Co2gether στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, έχει και μια ιδιαίτερη σημειολογία: εστιάζει στην Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη Συνεργατισμού στην Αχαΐα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι καινοτόμες προτάσεις συνεργατικών πρωτοβουλιών μπορούν να ενισχύσουν τη σύνδεση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, αξιοποιώντας δεξιότητες δημιουργικής σκέψης και χρησιμοποιώντας τεχνικές στρατηγικού σχεδιασμού.
Το βέβαιο είναι ότι το Οικοσύστημα Καινοτομίας της περιοχής μας αναπτύσσεται και διευρύνεται σταθερά σε όλες τις μορφές. Κι αυτό μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους.
Ο Λυκούργος Κ. Σταυρουλόπουλος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος, Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News