Hustle culture: Τι είναι και γιατί λειτουργεί τόσο τοξικά για την ψυχική σου υγεία

Το hustle culture είναι τόσο βαθιά εμποτισμένο στην κοινωνική και επαγγελματική πραγματικότητα που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, που οριακά το έχουμε ρομαντικοποιήσει με κάποιον τρόπο.

hustle-culture Φωτογραφία από Karolina Grabowska (pexels.com)

Για να μπορέσεις να καταλάβεις ακόμα περισσότερο και πιο εύκολα τι ακριβώς είναι το hustle culture, σκέψου τον όρο «εργασιομανία» και πολλαπλασίασε την ισχύ του επί δέκα.

Το hustle culture είναι τόσο βαθιά εμποτισμένο στην κοινωνική και επαγγελματική πραγματικότητα που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, που οριακά το έχουμε ρομαντικοποιήσει με κάποιον τρόπο, υποστηρίζοντας –συνειδητά ή μη– πως πρέπει να φτάσεις στην εξάντληση, για να μπορέσεις να γευτείς την επιτυχία ή/και την ευτυχία.

Και μπορεί να είναι viral, όμως σίγουρα δεν είναι κάτι καινούριο, αφού διαρκώς και από την παιδική μας ήδη ηλικία, μαθαίνουμε και εκπαιδευόμαστε στη σκέψη πως όσο πιο σκληρά εργαστούμε, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουμε. Και ενώ αυτή η τακτική μπορεί όντως να φέρνει επιτυχία και ευτυχία σε ορισμένους ανθρώπους, συνήθως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε burnout και αγχώδεις διαταραχές.

via GIPHY

Είναι αυτό το mindset που υιοθετούμε, μετακινώντας διαρκώς τον πήχη όλο και πιο ψηλά, κυνηγώντας ακόμα περισσότερα τη στιγμή που ήδη έχουμε πετύχει αρκετά, χωρίς να υπάρχουν όρια και ισορροπίες και κάνοντας θυσίες που στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να κάνουμε.

Από μικρές μαθαίνουμε να διαβάζουμε περισσότερο κυνηγώντας υψηλότερους βαθμούς και αργότερα, στην ενήλικη ζωή μας, κάνουμε υπερωρίες και δε λέμε ποτέ όχι, με απώτερο σκοπό να πάρουμε αύξηση ή προαγωγή που συνήθως, δεν έρχεται ποτέ. Και έτσι, κάνουμε προτεραιότητα την εργασία μας, βάζουμε στην άκρη τη φροντίδα του εαυτού μας και την ψυχική μας υγεία, πιστεύουμε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να είμαστε περισσότερα, να έχουμε περισσότερα.

Πώς ορίζεται το hustle culture

Πριν προχωρήσουμε περισσότερο, ας δούμε πρακτικά τον ορισμό.

Το hustle culture ή αλλιώς, η κουλτούρα burnout, επικεντρώνεται στην ιδέα πως το να δουλεύεις υπερωρίες και να θυσιάζεις τη φροντίδα του εαυτού σου, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να πετύχεις. Η υπόσχεση πως εάν δώσεις όλη σου την προσοχή στη δουλειά, τότε θα μπορέσεις να πετύχεις οτιδήποτε θες και τα πάντα ταυτόχρονα.

burnout

Φωτογραφία από Nataliya Vaitkevich (pexels.com)

Πώς μεταφράζεται το hustle culture στην εργασία μας

Η εργασιακή κουλτούρα που έχει η εταιρεία ή η επιχείρηση, στην οποία εργάζεσαι, είναι μείζονος σημασίας για τη γενικότερη ικανοποίηση που παίρνεις από τη δουλειά σου, για τη φροντίδα και τη διάθεση που βάζεις σε αυτό που κάνεις, για την παραγωγικότητα και την απόδοση που παρουσιάζεις.

Δυστυχώς όμως, το hustle culture επηρεάζει αρνητικά όλες αυτές τις παραμέτρους και αυτό φαίνεται εάν:

  • Οι υπάλληλοι επαινούνται ή επιβραβεύονται όταν δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια
  • Άνθρωποι στέλνουν διαρκώς mail ή μηνύματα σε ομαδικές συνομιλίες, ακόμα και εάν είναι σαββατοκύριακο ή είσαι εκτός ωραρίου
  • Ορισμένοι υποστηρίζουν με περηφάνια πως δεν κοιμούνται πολλές ώρες, δεν τρώνε για να προλάβουν να τα κάνουν όλα στη δουλειά και γενικώς, ακολουθούν μη υγιείς συνήθειες
  • Οι υπάλληλοι δηλώνουν περήφανοι που δεν παίρνουν άδεια ή παροτρύνονται να μην το κάνουν
  • Υπάρχει η αίσθηση πως το πιο σημαντικό για όλους είναι η δουλειά – και το να έχεις προσωπική ζωή δεν είναι φυσιολογικό
  • Όταν κάποιος ζητά βοήθεια, η απάντηση είναι πως πρέπει να ψάξει μόνος του την άκρη και τη λύση, αντί να του προσφέρονται οι πόροι και οι τρόποι διαχείρισης ενός προβλήματος

Εάν κάτι από όλα αυτά σου φαίνεται οικείο, ίσως να βρίσκεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον που υποστηρίζει το hustle culture και παρά το γεγονός πως η εργασιομανία φαίνεται ενίοτε σαν πλεονέκτημα ενός εργαζομένου, στην πραγματικότητα δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου.

Μάλιστα, υπάλληλοι που φτάνουν στο burnout, σε αυτή την πλήρη εξουθένωση, είναι πιο πιθανό να δηλώσουν παραίτηση, συν ότι φυσικά και δεν είναι αποδοτικοί στο maximum των δυνατοτήτων τους.

via GIPHY

Πώς επηρεάζεται η ψυχική σου υγεία από το hustle culture

Στις οικονομικές συνθήκες που βρισκόμαστε, τα χρήματα και οι πηγές εισοδήματος είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που βιώνουμε στρες και άγχος και ενίοτε, θεωρείται πως το hustle culture είναι η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Όσο περισσότερα κάνεις, όσο περισσότερες είναι οι παράλληλες δουλειές σου, τόσο καλύτερη θα είναι και η εικόνα του τραπεζικού σου λογαριασμού.

Το ζήτημα σε όλο αυτό όμως, τελικά είναι πως το hustle culture μπορεί να προκαλέσει περισσότερο στρες από αυτό που πάει να λύσει.

Δες πώς επηρεάζει την ψυχική σου υγεία:

1. Ενοχή

Μήπως αισθάνεσαι ενοχές όταν παίρνεις ρεπό; Ή νιώθεις ενοχές όταν έχεις έξτρα ελεύθερο χρόνο, να τον αφιερώσεις εκεί που θες εσύ; Αυτή είναι μία βασική ένδειξη του hustle culture, η βαθιά ενοχή όταν ασχολείσαι με οτιδήποτε άλλο που δεν είναι η δουλειά σου. Σκέψου πως στην εποχή που είχε πρωτοξεκινήσει η εργασία από το σπίτι, ένα 62% των εργαζομένων φοβόταν πως αυτή η τακτική θα αντιμετωπιζόταν ως τεμπελιά από μέρους τους, ενώ στη πραγματικότητα ήταν και πιο αποδοτικοί και είχαν καλύτερη ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

hustle-culture

Φωτογραφία από Andrea Piacquadio (pexels.com)

2. Άγχος

Σε έρευνα φάνηκε πως το 44% των υπαλλήλων αγχώνονταν για τη δουλειά τους ήδη από την προηγούμενη ημέρα, κάτι απολύτως φυσιολογικό εάν σκέφτεσαι πως με το που μπεις στο γραφείο, ο εργοδότης σου περιμένει να δουλέψεις ακόμα πιο εξαντλητικά από χθες. Μία πολύ ξεκάθαρη συνταγή του hustle culture. Είτε επειδή έχεις προκλήσεις και στην προσωπική σου ζωή, είτε επειδή απλά δεν κοιμήθηκες καλά χθες το βράδυ, αυτή η μόνιμη πίεση να ξεπερνάς τον εαυτό σου κάθε μέρα είναι σίγουρη οδός προς το άγχος, ακόμα χειρότερα εάν συνδυάσουμε και το πόσο λίγη ή ανύπαρκτη είναι η ευαισθησία στον επαγγελματικό χώρο απέναντι σε θέματα ψυχικής υγείας.

3. Τοξική θετικότητα

Προφανώς και ακολουθώντας το hustle culture, δεν υπάρχει χωροχρόνος για «αρνητικά» συναισθήματα. Είτε πρόκειται για έναν κουραστικό πελάτη, για την κίνηση που συνάντησες πηγαίνοντας στο γραφείο, για τον κακό καφέ που πήρες το πρωί, χρειαζόμαστε και τις ευκαιρίες απλά να παραπονεθούμε. Το να εκφράζουμε και να αποδεχόμαστε αυτού του είδους τα δύσκολα συναισθήματα είναι βασικό για την ψυχική μας υγεία, όμως καλούμαστε να λέμε «όλα καλά» και να προχωράμε, γιατί πολύ απλά έχουμε ένα εκκωφαντικό deadline πάνω από το κεφάλι μας και πρέπει να μουδιάσουμε ή να βάλουμε στον πάγο οτιδήποτε άλλο, για να βγει η δουλειά και να βγει καλά.

4. Απάθεια

Όταν οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να εργάζονται σε υπερωρίες, να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, να μην παίρνουν ποτέ ρεπό και άδεια, το burnout τους οδηγεί στο να σταματούν να νοιάζονται ολοκληρωτικά. Η απάθεια οδηγεί στην έλλειψη συγκέντρωσης, στο να χάνεις την όρεξη και το ενδιαφέρον για τη δουλειά σου, να μην μπορείς να απολαύσεις τίποτα σε αυτό που κάνεις και γενικότερα, να νιώθεις ένα συνολικό μούδιασμα. Συν ότι μπορεί να έχεις και αυτή την αίσθηση πως δεν βρίσκεις καν τον λόγο να δουλεύεις τόσο πολύ.

Πώς θα αντιμετωπίσεις το hustle culture

Φτάσαμε ως εδώ, οπότε λογικά έχεις καταλάβει πόσο τοξικό είναι το hustle culture. Όχι μόνο για την ψυχική σου υγεία, αλλά και για τη σωματική, γιατί έχεις υψηλότερη αρτηριακή πίεση, κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα, αϋπνία και εξάντληση, έντονους πονοκεφάλους, προβλήματα με το στομάχι σου, πόνους στο στήθος και λιγότερο ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Άρα, κάτι πρέπει να κάνεις:

  • Βάλε όρια
  • Επικεντρώσου στις προτεραιότητές σου
  • Πάρε χρόνο για ξεκούραση
  • Όρισε εσύ τι είναι επιτυχία για εσένα
  • Ζήτα βοήθεια

 

Με πληροφορίες από betterup.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ