Η Αχαΐα πριν το «κόκκινο» για πανώλη: Γενικευμένη κινητοποίηση των Αρχών με χιλιάδες ελέγχους και μέτρα

Μέριμνα στα αιγοπρόβατα, με κλιμάκια της Περιφέρειας να κάνουν εκτεταμένες αιμοληψίες για να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα. Επισκέψεις σε εκτροφές με δείγματα από χιλιάδες ζώα. Κλινικές διερευνήσεις και ιχνηλάτηση βάσει επιδημιολογικής διερεύνησης σε όλη τη Δυτική Ελλάδας. Εκτακτη σύσκεψη στα Καλάβρυτα, σήμερα στην Κάτω Αχαΐα. Τι λένε κτηνίατροι-κτηνοτρόφοι.

ΠΑΝΩΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΙ Ελέγχθηκαν 2.796 ζώα και ελήφθησαν αιμοδείγματα για το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθήνας

Ενα βήμα πριν μπει σε «κόκκινο» συναγερμό είναι η Αχαΐα σχετικά με την πανώλη σε αιγοπρόβατα και στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την μη εξάπλωση της, από χθες 4 κλιμάκια της Περιφέρειας κάνουν εκτεταμένους ελέγχους σε ζώα για να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα.

Οπως έγραψε από χθες η «Πελοπόννησος», μετά τα κρούσματα στην Κόρινθο, η Αχαΐα έχει μπει σε ζώνη επιτήρησης και η αρχή των εκτεταμένων ελέγχων έγινε σε μονάδες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Κλειτορίας, που είναι κοντά στην ορεινή Κορινθία. Οι έλεγχοι είναι και κλινικοί, αλλά και εργαστηριακοί, με αιμοληψίες που έχουν σταλεί στην Αθήνα και οι αρμόδιοι περιμένουν αποτελέσματα.

Συνολικά, όπως ανακοίνωσε – χθες βράδυ – η Περιφέρεια ΔΕ πραγματοποιήθηκαν σε Αχαϊα-Ηλεία επιτόπιες επισκέψεις σε 18 εκτροφές αιγοπροβάτων, ελέγχθηκαν κλινικά 2796 ζώα και ελήφθησαν 47 αιμοδείγματα που θα αποσταλούν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κλινικές διερευνήσεις βάση επιδημιολογικής διερεύνησης σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το σημαντικό είναι ότι από τα έως τώρα ευρήματα δεν έχει προκύψει κανένα κρούσμα στην Περιφέρεια μας.

Οι έλεγχοι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά και της ιχνηλάτησης που προβλέπουν το πρωτόκολλο θα συνεχιστούν και σε μονάδες της Ηλείας και αν τις επόμενες 2-3 μέρες δεν υπάρξουν κρούσματα, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρξει διασπορά στην περιοχή μας.

ΦΙΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΠΑΝΩΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ

Φίλιας-Παπαδόπουλος

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Στο πλαίσιο αυτό έγινε (χθες) έκτακτη σύσκεψη στα Καλάβρυτα με την συμμετοχή του αντιπεφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, του δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, του Διευθυντή την Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Κώστα Μήλιου, του Διευθυντή του ΕΦΕΤ Δημήτρη Τσιμπούκη, στελεχών του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Παραγωγών. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή περισσότερων των 250 κτηνοτρόφων.

Ο Ανδρέας Φίλιας, μιλώντας χθες στον peloponnisos FM 104,1, τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε;

«Η πανώλη είναι μια ασθένεια που πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα, έφτασε δίπλα μας και αυτό δεν μας ξάφνιασε. Ημασταν εκτός ζώνης επιτήρησης και είχαμε πάρει μέτρα για να μη συμβεί αυτό που έγινε, όμως δυστυχώς συνέβη και είμαστε σε ζώνη επιτήρησης.Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο παρά μόνο στο ζωικό κεφάλαιο. Αν έχουμε κρούσμα στη Δυτική Ελλάδα, θα έχουμε σημαντική μείωση, καθώς σύμφωνα με το πρωτόσκολο, αν βρεθεί ένα κρούσμα, τότε θα θανατωθούν όλα τα ζώα στη μονάδα. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για οικονομική καταστροφή της μονάδας και ακολούθως θα προκύψουν και άλλα παράγωγα προβλήματα, αλλά αυτά είναι πιο μακρινά. Στόχος μας να πάρουμε τα μέτρα που έχουν υπαγορεύσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και εφαρμόζουμε υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι πιο αυστηρά από αυτά που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση».

– Οι συναντήσεις στα Καλάβρυτα και στις άλλες περιοχές ήταν προγραμματισμένες;

«Οι συναντήσεις σε Δυτική Αχαΐα και Πύργο είχαν προγραμματιστεί από την περασμένη εβδομάδα λόγω της πανώλης, όμως πλέον άλλαξε η θεματολογία της συνάντησης. Η συνάντηση στα Καλάβρυτα ήταν έκτακτη ώστε να ενημερωθούν για τα μέτρα και τι πρέπει να προσέχουν. Ηδη τέσσερα συνεργεία της Περιφέρειας είναι στην Κλειτορία και κάνουν εκτενείς ελέγχους.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην Αχαΐα είμαστε πλέον ένα βήμα πριν το κόκκινο, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν ένα βήμα πριν το πορτοκαλί».

ΑΧΑΓΙΑ

Οι ενημερωτικές συσκέψεις εκ μέρους της Περιφέρειας θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα (19.00) στην Κάτω Αχαΐα και αύριο στον Πύργο, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν και σε άλλα σημεία.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ: ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟ

Αχαΐα

Αθηνά Τραχήλη

Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες στα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχε η πατρινή πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού συνεδρίου και γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ιδιωτών Κτηνιάτρων.

Η Αθηνά Τραχήλη μετά τη συμμετοχή της στη σύσκεψη, ανέφερε στην «Πελοπόννησο»:

«Η Αχαΐα και η περιοχή των Καλαβρύτων είναι κοντά στη ζώνη όπου έχουν ληφθεί μέτρα και αυτό από μόνο του δείχνει ότι θα πρέπει να υπάρξει προσοχή, αλλά χωρίς πανικό.

Πρώτον, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα απόλυτος θέμα για τη διατροφική αλυσίδα μας γιατί κανένα άρρωστο ζώο δεν φτάνει στο σφαγείο.

Το πρόβλημα θα είναι οικονομικό γιατί αν βρεθεί ένα άρρωστο ζώο, τότε θα θανατωθούν όλα τα ζώα στη συγκεκριμένη μονάδα και μετά θα είναι δύσκολο να σταθεί στα πόδια της. Οι κτηνίατροι είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας για να συνδράμουμε όσο μπορούμε και να συνεχιστούν οι έλεγχοι, όπου απαιτείται».

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: «ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΖΩΩΝ»

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΤΟΛΙΑΣ

Ανήσυχος ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και του ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς μίλησε χθες στην «Πελοπόννησο» και αναφέρθηκε αφενός στο θέμα των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη μη εξάπλωση της πανώλης και αφετέρου σε ένα θέμα που θα ανοίξει μόλις τελειώσει αυτή η περιπέτεια με τον ιό που αφορά τα μικρά μηρυκαστικά.

Το θέμα έχει να κάνει με τη διαδικασία εισαγωγής ζωών στην Ελλάδα γιατί όλα δείχνουν ότι από εισαγωγή ζώου που δεν είχε ελεγχθεί, ξεκίνησαν τα κρούσματα πανώλης στη Θεσσαλία.

Ο Παύλος Σατολιάς δήλωσε: «Τα αρμόδια όργανα έχουν πάρει αποφάσεις με βασικότερη την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα και να κάνουμε όλες τις κινήσεις πρόληψης για απολύμανση και προστασία σε όλες τις μονάδες της περιοχές.  Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να δούμε στη συνέχεια από την αρχή τις διαδικασίες εισαγωγής ζωών στην Ελλάδα, γιατί φαίνεται ότι ορισμένοι έφεραν ζώα χωρίς έλεγχους και παραστατικά. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει να το δούμε συνολικά.

Από εκεί και πέρα, εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε ενημερώσει τους παραγωγούς μας να κάνουν αυστηρούς ελέγχους να αποφεύγουν μετακινήσεις οχημάτων στις εγκαταστάσεις τους και ό,τι άλλο πρέπει.

Ως Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, έχουμε προχωρήσει προληπτικά στη λήψη όλων των μέτρων προστασίας και να τονίσω πάλι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα τρόφιμα και τους καταναλωτές.Ελπίζω να μην έχουμε κρούσματα στη περιοχή γιατί αυτό θα αποτελέσει σημαντικό οικονομικό πλήγμα για την περιοχή μας. Δεν το θέλουμε και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Επίσης, ως συνεταιρισμός συνδράμουμε στα κλιμάκια με κτηνιάτρους για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία και να έχουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα αποτελέσματα για τα ζώα που έχουν ελέγξει».