Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη – Σολτς και οι επόμενες κινήσεις

Στο σημερινό τετ α τετ επί τάπητος μεταξύ άλλων, θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις και η περαιτέρω οικονομική συνεργασία, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την ευρωπαϊκή και όχι μόνο οικονομία.

Μητσοτάκη

Με μια διευρυμένη ατζέντα θα γίνει η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς, με τα ενεργειακά αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκονται στο τραπέζι.

Η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου έρχεται άλλωστε σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία που συντελούνται μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημικής κρίσης που προηγήθηκε.

Στο σημερινό τετ α τετ επί τάπητος θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις και η περαιτέρω οικονομική συνεργασία, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την ευρωπαϊκή και όχι μόνο οικονομία. Άλλωστε η Γερμανία αποτελεί από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα και πέρσι οι εξαγωγές της χώρας μας υπολογίζονται κοντά στα 2.8 δισεκατομμύρια.

Όπως είναι αναμενόμενο μεγάλο μέρος της συζήτησης θα είναι επικεντρωμένο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και έχει ενδιαφέρον πως θα τοποθετηθεί η Γερμανική πλευρά που τηρεί μια σκληρή γραμμή όσον αφορά στο πλαφόν. Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως ενεργειακή «γέφυρα», με έμφαση να δίνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και στη μεταφορά LNG. Μάλιστα η κυβέρνηση προτείνει προς την Αυστρία και τη Γερμανία την κατασκευή απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη χώρα μας, αρχικής δυναμικότητας 3 γιγαβάτ.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης θα είναι εστιασμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές αυτό στην περίπτωση Ελλάδας και Γερμανίας επισφραγίστηκε και με τη συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής», προκειμένου να στηριχτεί η άμυνα της Ουκρανία. Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στην χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, εστιάζοντας ταυτόχρονα στο ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό που αναμένεται να υπογραμμίσει είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες και θα τονίσει ότι η Άγκυρα συνεχίζει μια εμπρηστική ρητορική που δεν συνάδει με σύμμαχο στο ΝΑΤΟ

Να σημειωθεί εδώ πως η επίσκεψη – που είχε προγραμματιστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο – είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελαρίου μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας. Μάλιστα ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων θα αποτελέσει και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα στις 3 Νοεμβρίου. Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαίοι ηγέτες.

Τα τετ α τετ που προηγήθηκαν

Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για την τρίτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολαφ Σολτς. Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη , όπου ο Γερμανός Καγκελάριος είχε παραστεί στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μια κίνηση που ήταν ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει στις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: ethnos.gr