Η εμμονή του Ισραήλ στην «τελική νίκη» και η κόλαση του πολέμου
Ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος είναι πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος-πρ. υφυπουργός-βουλευτής Αχαΐας.
Η εικόνα της Μέσης Ανατολής μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί.
Το Ισραήλ, προσηλωμένο στην απόλυτη στρατιωτική υπεροχή, επιδιώκει μια «τελική νίκη» στους γείτονές του, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να αναζωπυρώνονται διαρκώς.
Η επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ και η κλιμακούμενη ένταση φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο εκτεταμένου πολέμου, ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμια σύγκρουση, αν εμπλακούν μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα).
Η ιστορία του Ισραήλ, από την ίδρυσεώς του το 1948, χαρακτηρίζεται από διαρκείς συγκρούσεις με γείτονές του. Η επιβίωση του εβραϊκού κράτους εξαρτήθηκε από τη στρατιωτική του δύναμη. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δεν οδήγησε ποτέ στην ειρήνη.
Το Ιράν βλέπει τον εαυτό του ως ηγέτιδα δύναμη του σιιτικού Ισλάμ και ως αντίπαλο δέος στον ηγεμονικό ρόλο, που επιδιώκει το Ισραήλ.
Η άτυπη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ και αραβικών κρατών (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ) στοχεύει στην αποδυνάμωση του Ιράν, αλλά αποτελεί ερώτημα αν αυτή η συμμαχία μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση ή αν τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο βίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας από τους κεντρικούς παίχτες στη Μέση Ανατολή. Το 2018 υιοθέτησαν μια σκληρότερη στάση απέναντι στην Τεχεράνη, υποστηρίζοντας πλήρως το Ισραήλ σε στρατιωτικό επίπεδο. Αν και έχουν τη στρατιωτική δυνατότητα να εμπλακούν σε σύγκρουση, γνωρίζουν ότι ένας πόλεμος με το Ιράν δεν θα είναι… Ιράκ ή Αφγανιστάν, ενώ θα μπορούσε να παρασύρει Ρωσία και Κίνα, με στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή. Μπορεί να αναγκαστούν να λάβουν θέση, οδηγώντας σε σύγκρουση με παγκόσμιες προεκτάσεις και κίνδυνος πυρηνικής κρίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η πιθανότητα να πληγεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεαστεί άμεσα. Επιπλέον, η μεταναστευτική κρίση από μια νέα πολεμική σύγκρουση ενδέχεται να φέρει σε Ευρώπη και Ελλάδα νέα κύματα προσφύγων, αυξάνοντας τον κίνδυνο διείσδυσης τρομοκρατών και αποσταθεροποίησης των κοινωνιών μας.
Η χώρα μας, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει πολύπλοκες ισορροπίες να διατηρήσει. Από τη μία, έχει ισχυρές στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ. Από την άλλη, είναι κοντά στις Αραβικές χώρες, ενώ επηρεάζεται από τις εξελίξεις λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Αν η σύγκρουση επηρεάσει την ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές και την παραγωγή ενέργειας στον Περσικό θα υποστεί σοβαρά πλήγματα και θα προσθέσει νέες προκλήσεις στην ασφάλεια.
Η επίμονη αναζήτηση μιας «τελικής λύσης», από το Ισραήλ, μέσω όπλων, τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο βίας, ο οποίος δεν περιορίζεται σε περιφερειακό επίπεδο.
Η «προφητεία» Ζιρινόφσκι, πολιτικού με ακραίες θέσεις, ότι μεγάλη σύγκρουση θα ξεσπάσει το 2024 στη Μέση Ανατολή, φαντάζει πιο ανησυχητική από ποτέ. Αν και δεν είναι πάντα αξιόπιστος, η προειδοποίησή του για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν μπορεί να παρασύρει μεγάλες δυνάμεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κόσμο.
Είναι σαφές ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει ξεπεράσει τα όρια του προβλέψιμου. Αν δεν υπάρξει σοβαρή διπλωματική παρέμβαση και προσανατολισμός προς την ειρήνη, η ανθρωπότητα μπορεί να βρεθεί ενώπιον μιας τρομακτικής σύγκρουσης που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πυρηνική κρίση.
Ο κόσμος κρατά την ανάσα του, ευχόμενος να μην εκπληρωθούν οι πιο σκοτεινές προφητείες. Ωστόσο, η ειρήνη κρέμεται από μία λεπτή κλωστή.
Ο κόσμος, όπως είπε και ο Ντόναλντ Τραμπ, μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα να «βγει εκτός ελέγχου». Η απουσία σταθερής ηγεσίας των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επιθετικότητα του Ιράν και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τη διπλωματία και την ειρήνη, προκειμένου να αποφύγουμε έναν πόλεμο που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλη την περιοχή.
Οι ηγέτες της Δύσης, αν συνεχίσουν να υποτιμούν τον κίνδυνο της κλιμάκωσης, θα οδηγήσουν τον κόσμο σε αχαρτογράφητα νερά, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Το μήνυμα σαφές: η στρατιωτική ισχύς δεν θα φέρει ειρήνη, μόνο ο διάλογος και η διπλωματία μπορούν να αποτρέψουν έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News