Η γιορτή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και η αιχμή Ζώρα για τη στάση Καλογερόπουλου ΦΩΤΟ
Γιορτινή η χθεσινή μέρα για το ΕΑΠ. Εγκαινίασε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις 3.610 τ.μ. για τη στέγαση της Σχολής Θετικών Επιστημών. Μελανό σημείο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ακαδημαϊκού ιδρύματος, Οδυσσέας Ζώρας, η απουσία της Υπουργού την οποία απέδωσε στη συμπεριφορά του Δημάρχου Αιγίου, τον οποίο χαρακτήρισε «αυτόκλητο ελεγκτή της εθνικής οδού».
Ενα ακόμα σημαντικό βήμα που εδραιώνει ακόμα περισσότερο στην πεντάδα των καλύτερων πέντε Ανοικτών Πανεπιστημίων του κόσμου
έκανε χθες το Ανοικτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Τα εγκαίνια ενός νέου υπερσύγχρονου κτιρίου συνολικού εμβαδού 3.610 τ.μ. στο οποίο θα στεγαστεί η Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, έρχεται να συμπληρώσει ένα ακόμα κομμάτι στην πανεπιστημιούπολη του ΕΑΠ.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ καθηγητής Οδυσσέας- Ιωάννης Ζώρας, η κατασκευή του κτηρίου, χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του Ιδρύματος, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το έτος 2016 με την επίβλεψη του Τμήματος Εγκαταστάσεων και Εκτέλεσης Έργων του Ιδρύματος, και ολοκληρώθηκε (λόγω της υγειονομικής κρίσης) τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Γιάννης Καλαβρουζιώτης υπογράμμισε «επιτέλους αφήσαμε τους διάφορους χώρους περιπλανώμενοι στην πόλης της Πάτρας και εδώ και δύο μήνες έχουμε εγκατασταθεί σε αυτόν τον σύγχρονο χώρο που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε στο μέγιστο βαθμό το ερευνητικό μας έργο».
Ο κ. Ζώρας σημείωσε ότι: «H σημερινή μέρα γιορτής των εγκαινίων του κτιρίου, ανήκει στα μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος, στο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του, στους δεκάδες εργαζόμενους και απασχολούμενους σε αυτό και αναδεικνύει την ομαδική δουλειά όλων, για την επίτευξη ενός από τους στόχους του» και πρόσθεσε, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοικούσας Επιτροπής, την οποία πλαισιώνουν ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Ευστάθιος Ευσταθόπουλoς, ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής, Γεώργιος Σκρουμπής, ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής των Επιχειρήσεων, Κωνσταντίνος Καραμάνης, ο καθηγητής Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, Κυριάκος Κουβελιώτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Λεωνίδας Δουκάκης και ο καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης, Δημήτριος Βασιλείου ότι: «Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει δεν είναι άλλο ένα Πανεπιστήμιο αλλά ένα άλλο Πανεπιστήμιο. Και αυτό προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να αναδείξουμε και προσπαθούμε καθημερινά να ενισχύσουμε».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Ειδικότερα αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης και στην περιστολή των δαπανών «προς όφελος της συνολικής λειτουργίας του και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των ίδιων πόρων του. Αρωγός σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια από την πρώτη στιγμή η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, που με δική της νομοθετική παρέμβαση κατέστη δυνατή η διαχείριση της οικονομικής συνδρομής των φοιτητών από τον ΕΛΚΕ του Ιδρύματος, προσδίδοντας ευελιξία και αποτελεσματικότητα τόσο στην καθημερινή λειτουργία του όσο και στους μακροπρόθεσμους στόχους μας» ανέφερε ο κ. Ζώρας.
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ
Το δεύτερο σημαντικό αφορά στην ενίσχυση του ακαδημαϊκού αποτυπώματος του Ιδρύματος, «όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας. Ετσι για πρώτη φορά η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης πιστοποίησε το Σύστημα Ποιότητας του Ιδρύματος, και πέντε από τα προπτυχιακά του προγράμματα με ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η πιστοποίηση του συνόλου των προγραμμάτων. Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, κατατάσσεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των Ανοικτών Πανεπιστημίων παγκοσμίως, όπως αυτό έχει καταγραφεί από τη Webometrics και την Times Higher Education».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο τρίτος καρπός της νέας διοικούσας επιτροπής είναι η αύξηση των προγραμμάτων σπουδών. Ξεκινούν τα μεταπτυχιακά προγράμματα στη «Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία», στην «Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία» και, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις «Καλλιέργειες – υπό κάλυψη – υδροπονία», και με το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, στο «Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Παράλληλα εκπονούνται δύο νέα προγράμματα στην αγγλική γλώσσα το ένα σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών στην «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των μνημείων της Φύσης από τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής» και το άλλο στην «Τεχνητή Νοημοσύνη».
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Σύντομα οι υποδομές του ακαδημαϊκού ιδρύματος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ζώρας, θα ενισχυθούν με την αγορά ενός νέου εμβληματικού κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος ενώ προγραμματίζουμε ανάλογη αγορά ακινήτου για την Πάτρα και την μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στο κέντρο της πόλης με την παράλληλη λειτουργία σε αυτήν χώρου εκδηλώσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών του Ιδρύματος με την πόλη.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το επόμενο βήμα, είναι η ανάπτυξη ενός άλλου ερευνητικού κέντρου με σκοπό τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, στους τομείς της ανθρώπινης γενετικής, της μεταρρύθμισης του κράτους και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της εμβιομηχανικής ιατρικής, της κλιματικής και περιβαλλοντολογικής αλλαγής, της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, της εργασίας, του αρχαιολογικού πολιτισμού και των
ανθρωπιστικών σπουδών.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ανέφερε ότι μέσα από τα νέα του καθήκοντα θα συνεργαστεί με το ΕΑΠ σε προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο. «Οφείλουμε να αναζητήσουμε κοινό πεδίο βηματισμού και δράσης με το ΕΑΠ. Να δημιουργήσουμε ένα εργαστήρι της Ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας».
ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου που είχε συμβάλλει σε πολλά από τα αναπτυξιακά βήματα του ΕΑΠ εστίασε στον κοινωνικό του ρόλο στο πλαίσιο του οποίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε καταργήθηκε η κλήρωση, οριοθετήθηκαν κριτήρια για τις υποτροφίες, μειώθηκαν τα δίδακτρα κ.ά.. Η ίδια τόνισε την καλλιέργεια της εξωστρέφειας του ΕΠΑ στην Πάτρα η οποία το έχει αγκαλιάσει και κατέληξε με την ανάγκη της βελτίωσης του εργασιακού καθεστώτος των υπαλλήλων του πανεπιστημίου.
ΖΩΡΑΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕΜΒΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ
Ο πρόεδρος του ΕΑΠ έκλεισε την ομιλία του με ιδιαίτερα αιχμηρό λόγο που αφορούσε στα αίτια που στέρησαν τη δυνατότητα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να είναι παρούσα στα εγκαίνια.
«Για αυτή τη γιορτή του ΕΑΠ μελανό σημείο (και το λέω με λύπη) αποτέλεσε η συμπεριφορά του Δημάρχου Αιγίου, ο οποίος ως αυτόκλητος ελεγκτής της εθνικής οδού με ανεπίτρεπτη και περισσή αλαζονεία, απαγόρευσε στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να παραστεί στη σημερινή εκδήλωση, ενός από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας. Η ρητορική του μας επέστρεψε δυστυχώς σε άλλες εποχές και στα φαντάσματά της. Μπορεί να κέρδισε τα πολυπόθητα ολίγα λεπτά της δημοσιότητας, αλλά προφανώς έχασε τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι καιροί και οι συνθήκες. Ο Δήμος Αιγίου (και οποιοσδήποτε Δήμος της Χώρας) δεν μπορεί να παρέμβει με αυτόν τον τρόπο στον ακαδημαϊκό χάρτη της Χώρας. Πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να αμαυρώσει μια γιορτή όχι μόνο του ΕΑΠ αλλά της Πάτρας και της Αχαΐας».
Στις επισημάνσεις του κ. Ζώρα απάντησε η κ. Αναγνωστοπούλου λέγοντας ότι «εμείς τα αιρετά πρόσωπα λογοδοτούμε στην κοινωνία» και εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι την αντίδραση της κοινωνίας του Αιγίου την έχει προκαλέσει η στάση της Υπουργού που δεν δέχεται του εκπροσώπους της σε διάλογο. «Ο διάλογος είναι η αρχή της δημοκρατίας» επισήμανε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News