Η μεγάλη δημοσκόπηση της DATA C για τον PELOPONNISOS FM 104,1 – Tί ψηφίζει η Δυτική Ελλάδα

Η «εκτίμηση της DC» για το πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές της άνοιξης. Οι συσπειρώσεις των κομμάτων και η ξεκάθαρη «παράσταση νίκης».

μεγάλη

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην χώρα με την κρίση της ακρίβειας και τη μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, της συνέχισης του πολέμου της Ουκρανίας  αλλά και της πανδημίας και των υποθέσεων των υποκλοπών, της «Καϊλή» οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απαντούν για την κατάσταση της χώρας αλλά και της περιφέρειάς μας καθώς και για την εκλογική τους συμπεριφορά.

Προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα, και μάλιστα με πολύ μεγάλη, σχεδόν αποστομωτική διαφορά υπέρ της στην πρόβλεψη των πολιτών για τον νικητή των εκλογών. Η δημοσκόπηση της DATA CONSULTANTS βλέπει υπεροχή Μητσοτάκη στους τομείς καταλληλότητας και δημοτικότητας, αλλά την ίδια στιγμή διακρίνει μια έντονη δυσθυμία των πολιτών της Δ. Ελλάδας για την πορεία της χώρας, εξαιτίας του κύματος της ακρίβειας και των δυσμενών προοπτικών για το εγγύς μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δεν εκτοξεύθηκε όπως έλπιζε, αλλά κρατάει.

1          Δείκτες Αισιοδοξίας

1.1      Η πορεία της χώρας 

Από την ερώτηση: «Πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στην χώρα μας;»

μεγάλη

Γράφημα 1

Σχόλια:

Αρκετά χαμηλά καταγράφεται ο δείκτης αισιοδοξίας για την χώρα μας με το 62,6% των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας να δηλώνουν ότι τα πράγματα γενικά στη χώρα μας είναι αρκετά έως πολύ άσχημα. Μόλις το 24,9% των πολιτών της Δ.Ε θεωρούν ότι η χώρα μας πάει αρκετά έως πολύ καλά. Περισσότερο απαισιόδοξες είναι οι γυναίκες, οι νεότερες ηλικίες, οι άνεργοι και οι μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας δηλώνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (82,%) και του ΚΚΕ (77,1%) και όσοι δηλώνουν αριστερή ή κεντροαριστερή πολιτική τοποθέτηση.

1.2      Η πορεία της ΠΔΕ

Από την ερώτηση: «Πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στην περιοχή μας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;»

μεγάλη

Γράφημα 2

Αντίστοιχα χαμηλά καταγράφεται και ο δείκτης αισιοδοξίας για την Περιφέρειά μας με το 64% των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας να δηλώνουν ότι τα πράγματα στην περιοχή μας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αρκετά έως πολύ άσχημα. Μόλις το 23% των πολιτών της Δ.Ε θεωρούν ότι η περιοχή μας πάει αρκετά έως πολύ καλά.

Περισσότερο απαισιόδοξες είναι οι γυναίκες, οι παραγωγικές ηλικίες, οι άνεργοι, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι αγρότες/εργάτες. Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την πορεία της περιφέρειάς μας  δηλώνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (81,6%) και του ΚΚΕ (73,5%) και όσοι δηλώνουν αριστερή ή κεντροαριστερή πολιτική τοποθέτηση.

2. Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός

Από την ερώτηση: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω τώρα, μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Α. Τσίπρα ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;»

μεγάλη

Γράφημα 3

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

μεγάλη

Γράφημα 4

Σχόλια:  

Η ερώτηση – δείκτης καταγράφει τα «όρια καταλληλόλητας» ή με άλλα λόγια της «συμπάθειας» κάθε υποψηφίου Πρωθυπουργού. Ο συγκεκριμένος δείκτης αντέχει περισσότερο στην φθορά του εκάστοτε κόμματος. Με άλλα λόγια, ο κάτοχος της θέσης έχει πάντοτε προβάδισμα στην καταλληλόλητα, ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι δείκτες (πρόθεση ψήφου, ικανοποίηση από το έργο κ.λπ.) έχουν ανατραπεί υπέρ του αντιπάλου του.

Στην ερώτηση «μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε την προτίμηση του 43,7% των πολιτών (πολύ πάνω από την πρόθεση ψήφου της ΝΔ), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας του 27% (ποσοστό πολύ κοντά στην πρόθεση ψήφου του κόμματος).

Η καταλληλότητα του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά της στους πολίτες μεγάλης ηλικίας (62,8%), στους ψηφοφόρους  της ΝΔ (82,7%) αλλά και του ΠΑΣΟΚ (53,9%) σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, συνταξιούχους και μη οικονομικά ενεργούς, καθώς και σε πολίτες με κεντρώα, κεντροδεξιά και δεξιά αυτοτοποθέτηση.

3 Δημοτικότητα

Από τις ερωτήσεις: «Τι γνώμη έχετε για τον κ. Τσίπρα; Θετική, Μάλλον θετική, μάλλον αρνητική, Αρνητική;» & «Τι γνώμη έχετε για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη; Θετική, Μάλλον θετική, μάλλον αρνητική, Αρνητική;»

μεγάλη

Γράφημα 5 

% Κ.Μητσοτάκης Α.Τσίπρας
Θετική 26,0 21,6
Μάλλον θετική 19,8 16,4
Μάλλον Αρνητική 10,7 13,2
Αρνητική 42,8 47,5
Δεν έχω άποψη 0,6 1,3

Πίνακας 1 

Σχόλια: 

  • Ο «δείκτης δημοτικότητας» καταγράφει μια γενική συμπάθεια των πολιτών, κυρίως προς τους πολιτικούς ηγέτες, πλην αυτών που εκπροσωπούν ή συνδέονται με τα κόμματα εξουσίας, στην περίπτωση των οποίων η συμπάθεια και η αντιπάθεια επηρεάζονται πιο έντονα από την κομματική προτίμηση.
  • Το 60,7% των πολιτών έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη για τον Α. Τσίπρα και το 53,5% για τον Κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο η δημοτικότητα και των δύο πολιτικών αρχηγών, είναι σημαντικά υψηλότερη της πρόθεσης ψήφου των κομμάτων τους.
  • Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή όσων έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεντρώνει 45,8% θετικές γνώμες (Θετική/ μάλλον θετική) ή 18% περισσότερο από όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 38% των πολιτών, ή 12% περισσότερο από όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
  • Περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο κ. Μητσοτάκης στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, συνταξιούχους και μη οικονομικά ενεργούς καθώς και σε ψηφοφόρους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, με πολιτική αυτοτοποθέτηση κεντρώα, κεντροδεξιά και δεξιά.
  • Οι θετικές γνώμες του κ. Τσίπρα, καταγράφονται κυρίως στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με πολιτική αυτοτοποθέτηση κεντροαριστερά και αριστερά.

4. Παράσταση Νίκης

Από την ερώτηση: «Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές; ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ»

μεγάλη

Γράφημα 6 

%
Η Ν.Δ. 66,8
Ο ΣΥΡΙΖΑ 15,7
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,9
ΔΓ/ΔΑ 13,6

Πίνακας 2

Σχόλια:

  • Η θεωρία για την λειτουργία της «παράστασης νίκης» είναι γνωστή. Στις εθνικές εκλογές σπάνια κόμμα που προηγείται στην «παράσταση νίκης» χάνει.
  • Σταθερά μπροστά στην παράσταση νίκης καταγράφεται η Νέα Δημοκρατία με το 66,8% των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας να θεωρούν ότι θα είναι το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές. Το ποσοστό της παράστασης νίκης διαμορφώνεται πάνω από το 85% στους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝΑΛ και στο 65% στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ.
  • Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή των απόψεων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (2019) των 48,1% των οποίων δηλώνουν ότι θα έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ ενώ το 35,8% ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ.

5 . Πρόθεση ψήφου: Εθνικές εκλογές στην ΠΔΕ – Στάθμιση DC

Από την ερώτηση: «Αν πρόκυπτε θέμα Εθνικών εκλογών και ψηφίζαμε την ερχόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;»

μεγάλη

Γράφημα 7

Εκτίμηση DC Ιανουάριος ‘23
ΝΔ 28,0
ΣΥΡΙΖΑ 26,1
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,1
ΚΚΕ 4,2
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ) 4,2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ) 4,0
ΜΕΡΑ 25 (ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ) 1,5
ΆΛΛΟ 5,0
ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 2,4
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ- ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ 8,8
ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ / ΔΑ 5,7

Πίνακας 3

Σχόλια:

  • Στην δημοσκόπηση υπέρ αντιπροσωπεύεται η ΝΔ. Για το λόγο αυτό η DC, χρησιμοποιεί μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «εκτίμηση DC») με βάση την οποία δε σταθμίζει, αλλά υπολογίζει για κάθε κόμμα, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.
  • Σύμφωνα με την «εκτίμηση DC», πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ είναι η ΝΔ με 28% (συσπείρωση 75,4% έναντι 71,8% του Νοεμβρίου). Συγκρίνοντας το ποσοστό της ΝΔ με την έρευνα Νοεμβρίου 2021 καταγράφεται αύξηση 2,4%. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ αυξάνει την συσπείρωση της και την εκλογική επίδοση.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα με 26,1% (συσπείρωση 61,5% έναντι 58,3% στην έρευνα του Νοεμβρίου). Συγκρίνοντας με την έρευνα Νοεμβρίου καταγράφεται αύξηση 2,1% (εξαιτίας της αύξησης της συσπείρωσης).
  • Τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 10,1% (συσπείρωση 73,7% έναντι 66,1).
  • Τέταρτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ είναι το ΚΚΕ με 4,2%, ποσοστό σχεδόν ίδιο με αυτό προηγούμενων ερευνών.
  • Πέμπτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ είναι οι «Έλληνες» με 4,2%, ποσοστό σημαντικά βελτιωμένο από την προηγούμενη έρευνα.
  • Έκτο κόμμα είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 4%.
  • Οι αναποφάσιστοι είναι 8,8%.
  • Στην αδιευκρίνιστη ζώνη εντάσσεται το «Δεν έχω αποφασίσει» και το «ΔΑ» και κυμαίνεται σε ποσοστό 11,4%.

5.1  Συσπειρώσεις – μετακινήσεις

5.1.1  Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ (ΕΘΝΙΚΕΣ 2019)

μεγάλη

Σχήμα 1

Σχόλια:

  • Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην έρευνα μας (ΠΔΕ) είναι 61,5% αυξημένη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Νοέμβριο. Το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Το 2019 την αντίστοιχη περίοδο η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούσε το 75%. Το 8,8% δηλώνει «αναποφάσιστος», έχει υψηλές διαρροές προς ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (7,3%) αλλά και προς ΝΔ (7,3) σημαντικά αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.
  • Το «ισοζύγιο μετακινήσεων» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει στην ΝΔ 7,3% της δύναμης του και την ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ το 3,1%.
  • Σε εθνικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια συσπείρωση κοντά στο 70%. Οι κύριες «απώλειες» είναι προς ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (6%), ΝΔ (4%) και αναποφάσιστοι 10%.

5.1.2  Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων ΝΔ (ΕΘΝΙΚΕΣ 2019)

μεγάλη

Σχήμα 2 

Σχόλια:

  • Η συσπείρωση της ΝΔ στην έρευνα μας (ΠΔΕ) είναι στο 75,4% περίπου και κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες αυξημένη από τον Νοέμβριο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές (ισχύει για όλα τα κόμματα).
  • Σε εθνικό επίπεδο η ΝΔ έχει μια συσπείρωση κοντά στο 74%. Οι κύριες «απώλειες» είναι προς τον ΣΥΡΙΖΑ (3%), το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (4%) και την Ελληνική λύση (4%).

5.1.3   Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ (ΕΘΝΙΚΕΣ 2019)

μεγάλη 

Σχήμα 3

Σχόλια:

  • Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βελτίωσε την συσπείρωση του (από την προηγούμενη έρευνα) η οποία σήμερα είναι στο 73,7%. Το βασικό του πρόβλημα είναι οι μετακινήσεις προς την ΝΔ (13,2% ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τον Νοέμβριο), οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι (5,3%) και οι μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ (3,9%).

5.1.4   Εισροές – διαρροές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

μεγάλη

Σχήμα 4

6  Σύγκριση ΠΔΕ – Ελλάδας

μεγάλη

μεγάλη